Dodaj do ulubionych

Czy Eurespal pomaga na katar

09.02.07, 12:10
Moja 3 miesięczna córka już 3 tydzień ma katar, nie kaszle. Pediatra
przepisała eurespal po 2 ml 3 razy dziennie, podaję już 4 dzień i nie widzę
poprawy, wydzielina się nie zmniejsza, wciąż jest gęsta, że trudno wyciągnąć
fridą nawet po rozpuszczeniu solą fizjologiczną, dodatkowo na Mucofluid do
noska.
Nie mam pojęcia czy podawać dalej i truć dzieciaczka.
Pomaga na katar - wiecie coś o tym?
Obserwuj wątek
    • kathia_25 Re: Czy Eurespal pomaga na katar 09.02.07, 14:02
      eurespal jest zdecydowanie na kaszel i z katarem nie ma nic wspólnego
      • mama.mikolaja Re: Czy Eurespal pomaga na katar 09.02.07, 16:57
        działą przeciwzapalnie. Mój 5mieiseczny synek miał katarek już jako
        miesieczniak a potem jeszcze z dwa razy. Nie podawano mu nic prócz wit. c -jest
        na piersi- ja zakraplałam mu po jednej kropelce Oilbasu do łóżeczka, zeby
        lepiej mu sie oddychało i smarowałam maścia majerankowa pod noskiem,
        przechodziło po dwóch tyg. u takich maluszków znacznie dłuzej to trwa, trzeba
        też oklepywać, na kolanach troche główką do dołuNie wiem dlaczego u takiego
        malucha juz eurespal, to zwykle dostaje mój czterolatek aby uniknąc antyb., ale
        już sie troche antybiotyków nabrał i zawsze szukamy takiej alternatywy, ale
        dzieciaczek tak mały i jeśli na piersi to sam sobie powinien poradzic. Zycze
        duzo zdrówka. pozdrawiam
    • czarnika Re: Czy Eurespal pomaga na katar 09.02.07, 17:06
      a jaki kolor ma ten katar?
      • magdamroziuk Re: Czy Eurespal pomaga na katar 09.02.07, 18:27
        Ja mam wrażenie, że Eurespal w ogóle nie działa (u nas przynajmniej), tzn
        działa - pobudza małego tak, że źle śpi w nocy. A katar i tak swoje trwasmile
      • luna333 Re: Czy Eurespal pomaga na katar 09.02.07, 18:28
        eurespal jest dość kontrowersyjnym lekiem - u miektórych może wywoływać poważne skutki uboczne - od arytmi serca poprzez zwiększoną pobudliwość lub senność więc jeśli go podajesz to sprawdzaj zachowanie maluszka
        Jeśli chodzi o katar to jeśli nie jest zielony to możesz podawać nasivin do noska, oczywiście witaminka C, maść majerankowa i olejek oilbas też bywa pomocny i chyba trzeba czekać aż ustąpi- odciągać albo dmuchać nosek - można dawać na zmianę nasivin i euphorbium compositum S - mojemu na katar pomaga - chyba że przejdzie na oskrzela ale to wtedy lekarz i dalsza diagnostyka. Na noc czy ogólnie do snu układaj dziecko albo na trójkątnej poduszcze albo na podniesionym materacu o jakieś 30stopni żeby dziecku ten katar tak nie przeszkadzał.
        • luna333 Re: Czy Eurespal pomaga na katar 09.02.07, 18:31
          i taki zakluskowany nosek może być wynikiem uczulenia na coś albo zbyt suchego powietrza np od kaloryferów- lepiej żeby dziecko spało w dobrze wywietrzonym i niezbyt gorącym pomieszczeniu
          pozdrawiam
    • anetusia2 Re: Czy Eurespal pomaga na katar 09.02.07, 20:29
      Nam na katar pomaga tylko woda morska Merimar lub Sterimar, nasivin podaje na
      noc bo podrażnia śluzówkę przez 3-4 dni, smaruje maścią majerankową, a czasem
      już jak śpi to niedaleko łóżka położe ząbek rozkrojonego czosnku. Życzymy
      zdrowia pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka