Dodaj do ulubionych

Spóźnione ząbki

11.02.07, 23:53
Nasza Justysia ma 13 miesięcy i nie ma żadnego ząbka.Lekarz uspokaja, ale my
się martwimy. Czy ktoś ma jeszcze taki problem, czy może to być
niebezpieczne?
Obserwuj wątek
    • lemiwawa Re: Spóźnione ząbki 12.02.07, 09:13
      synek też ma roczek i 1 tydzień i nie ma ząbków. Pediatra powiedziała, że jej
      pierwsze ząbki wyszły, kiedy miała 14 m-cy. A synkowi mojej sąsiadki, kiedy
      skończył 13 m-cy. Podobno to jest dzidziczne. Jeśli rodzicom, lub dziadkom
      wychodziły późno, to bardzo możliwe, że i Twojemu dziecku też późno.
    • dzela-226 Re: Spóźnione ząbki 12.02.07, 19:32
      Nic się nie martwcie! mojej córci też ząbki póżno wyszły! pierwszy po 13
      miesiącu! za to teraz ząbkuje cały czas.Cieszcie się ,najgorsze przed wami.na
      przykład gdy w tydzień będzie wychodzić 5 ząbków na raz.My to wszystko
      przeszliśmy.Dodam że mała ma teraz 21 miesięcy i 12 zabków zdrowych jak rydze!
      głowa do góry! będzie dobrze!
    • exylia Re: Spóźnione ząbki 12.02.07, 19:50
      Nie martw się na zapas. Moja córa za 5 dni skończy 14 miesięcy i nie ma jeszcze
      żadnego zęba. Pediatra każe czekać, a dzisiaj nawet stwierdziła, że coś się
      zaczyna w paszczy już dziać. Mojemu znajomemu pierwszy ząb wyszedł, jak miał 16
      miesięcy. Dzisiaj ma 30 lat i zdrowe zęby.
    • joanb333 Re: Spóźnione ząbki 12.02.07, 21:01
      mojej córeczce też ząbki późno się wyrzynały a mianowicie w 14 miesiącu. Też
      martwiłam się, ale wszyscy mnie uspokajali. Potem za to jak ruszyły to w ciągu 2
      miesięcy dogoniła rówieśników i to o dziwo bez jakiś biegunek, temperatury czy
      innych skutków ubocznych. Na pewno późne ząbki nie są niebezpieczne. Czasem
      odziedzicza sie po jak np. w naszym przypadku po dziadku późne wyrzynanie.
      Spokojnie, niedługo wypatrzycie na pewno pierwszego, upragnionego , bielutkiego
      ząbka.
    • kropka1907 Re: Spóźnione ząbki 13.02.07, 12:39
      Mojemu synkowi zęby zaczęły się wyrzynać w 15 miesiącu. Wszystkie naraz...
      Przez 6 tygodni wyszło mu 5 (w odstępach tygodniowych). Potem trzy tygodnie
      przerwy i wyszły cztery czwórki jednocześnie! Teraz skończył 21 miesięcy.
      Brakuje mu wszystkich trójek i piątek. Ciągle grzebie w buzi, gdyzie co się da,
      chyba już się uzależnił od żelu do smarowania dziąseł, mam nadzieję, że w końcu
      brakujące zębiska się pojawią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka