Dodaj do ulubionych

jak skutecznie i szybko pozbyc sie kataru...

21.02.07, 11:21
u 11 miesiecznego szkraba ktory nie potrafi smarkacsmile usiluje mu pokazywac,
przytykac nosek ale ma taki straszny katar ze ciagle mu sie z noska leje i
zadne kropelki i psikadla do noska nie pomagaja a w nocy ma czesto zatkany i
oddycha przez buzie przez co sie czesto budzi bo mu sie pic chce
dzieki za wszystkie rady
pozdrawiamy
Obserwuj wątek
    • aga330 Re: jak skutecznie i szybko pozbyc sie kataru... 21.02.07, 11:56
      Maść majerankowa rozrzedza katar ja smaruje pod nosek i katar wypływa.ale niestety trzeba często by nos nie był zatkany.stosowałam też herbolen na klatkę piersiową na noc aby ten katar był mniej uciążliwy i nie zatykalo w nocy.niestety jak mam troje dzieci za nic nie pamiętam jak radziłam sobie z nauką smarkania.widziałam kiedyś takie wielkie gruszki dla starszych dzieci ale nie stosowałam
      • traganek Re: jak skutecznie i szybko pozbyc sie kataru... 21.02.07, 12:22
        Musisz się trzymać zasad: temp w pokoju ok 20 stopni, nawilżanie powietrza
        (nawilżacz lub mokre pieluszki na łóżeczku i kaloryferach). Częste pojenie. Mój
        pediatra mówi, że maść majerankowa to staromodny zwyczaj- teraz są znacznie
        lepsze środki. Ja moim bliźniakom (10 mcy) wpuszczam do nosa sterimar lub
        disnemar- i odciągam wydzielinę fridą. Robię często inhalacje z soli (ale
        musisz mieć inhalator). Robię też mieszankę ziołową (szałwia, mięta, tymianek,
        rumianek) i wlewam do nawilżacza- a jak nie masz nawilżacza to możesz zagotować
        i postawić parujący garnek obok łóżeczka. Ważne jest też układanie dziecka na
        pleckach, żeby wydzielina sama odpływała. Słyszałam że niektórzy wkładają do
        woreczka czosenk i kładą koło głowy dziecka w czasie snu.
    • brunette23 Re: jak skutecznie i szybko pozbyc sie kataru... 21.02.07, 12:35
      no i spacerki, jesli nie ma goraczki, na dworze lepiej się oddycha przy katarze
      i zawsze trochę tam sie odblokuje na swiezym powietrzu... smile
    • angela100 Re: jak skutecznie i szybko pozbyc sie kataru... 21.02.07, 13:15
      Dla mnie rewelacyjne jest leczenie lekami homeopatycznymi... Ja podaje
      Coryzalie (na niezyt nosa, głównie własnie przy katarze i przeziębieniu), co
      godzine do ssania, a jeśli dziecko nie umie ssać to tabletkę trzeba rozpuscić
      (zresztą wszystko jest w ulotce). Oprócz tego Engystol ( infekcje wirusowe)...
      Smaruje na nac stópki, plecki i klatke maścią rozgrzewającą Pulmex i wysoko
      kłade do spania... Po tygodniu po katarze nie ma śladu...
    • wjw2 aspirator Frida lub sopelek 21.02.07, 13:48
      Katarek koniecznie trzeba usuwać z noska. Doskonale nadają się do tego
      tzw "aspiratory wydzieliny" frida ok. 30,-PLN (na allegro) lub sopelek ok. 15,-
      PLN ja kupiłam w aptece. Bardzo dobrze się sprawdza.
    • agaa_p Re: jak skutecznie i szybko pozbyc sie kataru... 21.02.07, 14:12
      u mojej żaby objawem każdego nowego ząbka jest właśnie katar. Czasem dość spory. Ratuję sytuację fridą, jak najintensywniejszym nawilżaniem i wietrzeniem mieszkania, krople euphorbium i woda morska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka