Dodaj do ulubionych

Koslawe kolana

10.03.07, 16:11
Witam, mam do Was pare pytan, mam nadzieje, ze pomoga mi doswiadczone Mamysmile
Moj synek mial od 3 m-cy zdiagnozowane ONM, rechabilitowalismy sie dlugo, potem bylo pare miesiecy spokoju i wlasciwie zostala nam
tylko stopka idaca do srodka do wyprostowania. Niestety pare miesiecy temu mlody zaczal koslawic kolana, bardzo mu ida do srodka
widac to jak chodzi i siedzi. Maly ma prawie dwa lata, pediatra powiedzial, ze u dzieci do 3 lat to normalne i nie dal skierowania
do ortopedy... Ale chcialabym cos z tym robic, moze znacie jakies proste cwiczenia, ktore moglabym sama z synem robic.? Nie moge
patrzec na te krzywe kolanka...
Obserwuj wątek
    • alowa Re: Koslawe kolana 11.03.07, 13:27
      Wg mnie nie jest to normalne. Moje dziecko jest u ortopedy średnio co 3 mce. Ma
      koślawe kolanka, ortopeda zapisał butki zdrowotne, na razie bez wkładek, w
      których chodzi codziennie. Pierwsza wizyta była w wieku 11 mcy, córka teraz ma
      prawie trzy lata. O skierowanie nie musiałam sie prosić.
      A z ćwiczeń to siedzenie po tuecku i jazda na rowerze, ale to chyba u was
      trochę za wczesnie.
    • bea-ta Re: Koslawe kolana 12.03.07, 08:22
      Cos podpowiem, może to nie to, ale zawsze warto sprawdzic- jest takie schorzenie
      w ortopedii dziecięcej jak nadmierna wiotkość tkanki łacznej, dziecko jest
      nadmiernie elastyczne, jakby słabsze tzn. ma obnizone napięcie mieśniowe, łatwo
      łapie wady postawy i ja napewno nie chodziłabym z koslawością kolan czy innymi
      problrmami ortopedycznymi do pediatry a do dobrego specjalisty ortopedy
      dziecięcego. Nie wiem skąd jestes ale w wielkoposkim i Wa-wie przyjmuje prof.
      Napiontek- polecam. Ja byłam z koślawością kolan która okazała się nie
      koslawością a włąsnie nadm. elastycznością, dzieci te wygladaja jakby mialy
      obnizone napięcie mieśniowe, tego się nie rahebilituje i nie traktuje jako
      chorobę a ceche dziedziczna- przek. się to w genach. Oczywiście nie musi syn
      miec tego samego, bo pozostałości slabszego napiecia tez moga dawac wady
      postawy, poza tym koślawośc u dziecka małego jest fizjologiczna go pewnych
      granic - ocenia to ortopeda- dziecku w postawie na baczność od tyłu patrząc
      mierzy sie odległośc kostek wewn. do 4cm to fizjologia wiecej juz nie.
      Na koślawośc wływa zły siad na kolanach a pupa miedzy kolanami w kształcie W.
      Złe obuwie- głównie za szerokie- dlatego najlepsze buty sa sznurowane - dobzre
      ściagniesz stope, lub z rzepami 3-4 w buciku, buty nie moga być za duże, muszą
      mieć sztywny zapietek i być za kostke, a po 3rż juz profilowana wkładka
      odbowiązkowo. Często koślawośc kolan idzie w parze z kosl;awością stępów-
      dlatego musisz iśc do ortopedy DZIECIĘCEGO i on oceni co i jak. Na teraz nie
      szkodząc dziecku możez kupic profilaktyczne buty Postępu - po domu z
      modyfikowanym obcasem Thomasa- takie dodatkowe podbicie od strony piety i
      śródstopia po wewnętrznej stronie butka zap. uciekaniu nózki do śroska i
      koślawieniu kolan. Z 2-latkiem raczej nie poćwiczysz- jazda na rowerze jest
      super, skakanie na piłce z uchwytem, siad turecki zawsze i o każdej porze!!!Beata
      • goga76 Re: Koslawe kolana 12.03.07, 12:49
        dzieki Dziewczyny.
        Wg mnie te koslana tez nie sa normalne dlatego zapisalam sie juz do ortopedy i zamierzam wydebic skierowanie! Niestety jestem z olsztyna a u nas ortopedow dzieciecych jak na lekarstwo, jeden ktory podobno jest dobry, jest tak niemily, ze szkoda gadac...Siadania po turecku pilnuje chociaz mlody wlasnie tak sie rozjezdza z nogami do tylu... No i chcialam sie dopytac o ten rower, to prawda, ze pedaly powinny byc pod siedzeniem? cos mi sie takiego obilo o uszy...
        • bea-ta Re: Koslawe kolana 12.03.07, 13:04
          Siad zniweluj, to on może byc główną przyczyną ONM przyczyna robienia sie "X" i
          tęp bezwzględnie, tylko po turecku. Postepy po domu- u nas po roku duża poprawa,
          bo tez to xle wyglądało, a po domu dziekco najwięcej biega i buty domowe sa
          wazniejsze niż te na zewnatrz. Z rowerem to jest tak , że ortopedzi polecają te
          z pedałami z przodu, bo wówczas jest prawidlowa pozychja ciała- ustawienie
          meidnicy, ale trzeba się zdrowo nagimnastykowac, że by pedałami kręcić - syn nie
          umiał, zaś na Lac Magicu z pedałami po środku jeździł bez problemu. Generalnie
          chodzi o to, ze kolana ustawiają się na zewnątrz a stopy do środka, tak samo
          mozna ćwiczyc z piłka- siada dziecko na krzesle, miedzy kolana piłka a stopy
          razem i uciska maluch pilke. B

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka