23.03.07, 12:35
moja coreczka ma 5,5 mca. od mniej wiecej 1,5 mca robi coraz rzadziej kupki.
czasami nie robi 6 dni! przy tym nie ma raczej dolegliwosci. po czopku
wychodzi taka mala kupka. wsadzalam jej termometr ale na krotko bo boje sie
tam jej grzebac. coreczka jest tylko na razie na piersi. a ja odzywiam sie
raczej dobrzeL jem duzo kasz, ryzu, ciemne pieczywo, warzywa itp. czy ktoras
tak ma? co robic? wkrotce wprowadza sie nowe pokarmy. zalecaja gotowana
marchewke, ale ona p[rzeciez zatwardza. wizyte u pediatry mam dopiero za
miesiac... jak bylam na ostatniej wizycie to lekarz zbagatelizowal te jej
kupki. ale wtedy nie bylo one az tak rzadko.
Obserwuj wątek
    • indiunia Re: zaparcia 23.03.07, 12:43
      wiesz co kup jej sliweczki gerbera lub jeszcze lepsze nestle takie plynne,
      niech przez kilka dni z rzedu je kilka razy dziennie nawet . pomyslalam choc
      moge sie mylc ze moze zbyt duzo je jak na 5,5 miesiaca?? Ale sprobuj sliweczek
      naprawde pomagaja. Idz do innego lekarza nie czekaj na wizyte jesli bardzo Cie
      to niepokoi. Ale sliweczki kupbig_grinbig_grinbig_grin powodzenia bedzie ok
      • kami75 Re: zaparcia 23.03.07, 13:21
        dzieki z odp. dobry pomysl ze sliwkami ale nie moge go zastosowac bo ona na
        razie jest na piersi tylko. moge zaczac juz cos wprowadzac ale raczej nie moge
        zaczynac od sliwek...
    • angela100 Re: zaparcia 23.03.07, 13:54
      Witam... Jeżeli dziecko jest na piersi to niestety tak jest z tymi kupkami...
      Czasami jest pare w ciągu dnia, a czasami nie ma przez długi okres. Według
      mnie, jeżeli dziecko nie ma żadnych innych dolegliwości to znak, ze dobrze
      przyswaja Twój pokarm i wszystko idzie w mase. I broń boże nie używa
      termometru!!! Mam znajomą co tak robiła i dziecko do końca zycia musi brac
      tabletki, bo ma uszkodzone conieco... A matce tez się wydawało, że robi to
      dobrze. Jest syrop Laktulosum na zaparcia... Ale wg mnie Twoje dzieciątko nie
      ma zaparć. Mój synek nie robił kupek nawet do 12 dni!!!!!! Też trafiliśmy do
      szpitala, bo byłam przerażona tym faktem. Pan doktor pogrzebał paluchem w
      odbycie... dziecko w niebogłosy płakało, a kupki było może jak paznokieć...

Wg mnie nie powinnaś się martwić tym faktem, jeśli dziecko nie ma innych
      dolegliwości.
    • yetta30 Re: zaparcia 23.03.07, 13:55
      jak moj synek mial 2,5 miesiaca przezywalam to samo. tez karmiłam go wylącznie
      piersią. co cztery doby podawalam mu czopek glicerynowy i dopiero wtedy robil
      kupkę. pod koniec 3-go miesiąca zaczelam podawac mu kilka łyżeczek soczku
      jabłkowego. pózniej stopniowo podawalam jabluszko lub kilka lyzeczek jarzynek.
      Ja rownież unikalam marchewki wiec zaczęlam od dyni z ziemniakiem (firmy hipp.
      dopiero wprowadzenie innych posiłkow niż moje mleczko spowodowalo ze synek
      wyprożnia sie codziennie. co do twojej diety to unikałabym rowniez ryz, bo ma
      dzialanie zapierające.
      pozdrawiam
      • kami75 Re: zaparcia 23.03.07, 14:03
        dziewczyny dzieki za odp. troche mnie uspokoilyscie. w tych ksiazkach to
        wlasnie jest b roznie napisane. najczesciej jednak ze na piersi nie ma
        zaparc... tylko dopiero jak sie wprowadzi inne produkty. u mojej kolezanki bylo
        wlasnie na odwrot. dziecko przestalo miec zaparcia (plakalo i mialo wzdety
        brzuszek, ale tak rzadko jak moja corka kupki nie robilo) jak wprowadzila mu
        warzywa i inne produkty. zapisalam sie dzis do naszej pediatry na za tydzien
        mimo ze planowana wizyte mamy dopiero za miesiac. zobaczymy zo powie. dzieki za
        uwage odnosnie ryzu. nie wiedzialam ze zapiera.
        • ankozlowska1 Re: zaparcia 23.03.07, 14:12
          Jak mój Brtek miał problemy z częstotliwością robienia kupki to dawałam mu
          suszone śliweczki i lacidofil 2 lub 1 dziennie. Po tej "kuracji" robi bez
          wysiłku dwa razy dziennie. pozdrowionka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka