Dodaj do ulubionych

poci mu sie glowka

10.05.03, 14:05
nie wiem skad to sie bierze, ale mam nadzieje ze to nic powaznego. mojemu
synkowi (4 miesiace) poci sie glowka. zwlaszcza podczas snu i karmienia.
dodam ze ostatnio obnizyl mu sie troche poziom hemoglobiny. wciaz miesci sie
w normie dla dzieci 3-6 miesiecy, ale dwa miesiace wczesniej mial lepsza
morfologie. nie przeszkadza mi to, zawsze wycieram mu glowke pieluszka ale
boje sie ze to objaw czegos powazniejszego. gdy powiedzialam lekarzowi o tej
glowce powiedzial zeby dawac mu dodatkowa kropelke wit. d3. daje ale nic sie
nie zmienilo. wiec co to???
Obserwuj wątek
    • liwia1 Re: poci mu sie glowka 10.05.03, 16:36
      może za ciepło go ubierasz i jest po prostu za goraco. jak moja mała była wtym
      wieku co twoje maleństwo pediatra pytała się czy nie poci jej sie głowa z tyłu,
      a pociła sie po bobokach, bo było b. ciepło. czasami moga to być objawy
      neurologiczne, ale nie wiem dokładnie więc może to nie ma nic z tym wspólnego.
      moze wit d3 dajesz jeszcze za krótko (zwiększona dawkę) więc moze nie ma
      jeszcze efektu.
      na pewno to nic takiego.
      Pozdrawiam Beata
    • mirka17 Re: poci mu sie glowka 14.05.03, 11:59
      Niektórzy lekarze twierdzą że to jeden z objawów krzywicy (dlatego D3) a inni z
      kolei że jak nie ma innych objawów to pocenie o niczym nie świadczy. Gdy moja
      Agnieszka była malutka też ciągle miała spoconą główkę, szczególnie z tyłu i
      szyjkę. Urodziła się z bujną czuprynką i ciągle miała mokre włoski. Ubierałam
      ją cienko a pocenie nie ustępowało. To był taki jej urok i koniec. Skończyło
      się po roku. Dziś ma 3 lata i jest całkiem zdrowa. Znam także inne maleństwa od
      koleżanek którym poci sie główka a nawet całe ciało i poza tym nic im nie jest.
      Możę to poprostu etap przystosowania do świata. Zapytaj lepiej jakiegoś lekarza
      ale prawdopodobnie maleństwo jest zdrowe i taką ma urodę, to na pewno minie jak
      u mojej Agulki. Życzę wytrwałości. Mirka
    • noek Re: poci mu sie glowka 04.06.03, 19:34
      Dziewczyny, moja córeczka też poci sie po zasnieciu. Czy wasze dziecieczki byly
      urodzone przed terminem?
      • kiranna Re: poci mu sie glowka 04.06.03, 22:48
        Moj synek jest wczesniakiem (ur. poczatek 36tyg.), teraz ma 4 miesiace i tez mu
        sie od czasu do czasu poci glowka oraz bardzo czesto i bardzo mocno raczki i
        stopki. Dostaje od miesiaca 4 kropelki wit.D3. Jutro idziemy do lekarza, spytam
        co z tym fantem zrobic, mam nadzieje, ze to jednak nic powaznego. pozdrawiamsmile
        Anka z Bartkiem
    • orlaa Re: poci mu sie glowka 05.06.03, 09:42
      Hej!

Domyślam się, że już sprawdziłaś, czy dziecku nie jest zbyt ciepło, choć na
      upały nic sie nie poradzi. Często dzieci bardzo pocą się w trakcie jedzenia -
      organizm by strawić pokarm zużywa dużo energii, co powoduje podwyższenie
      temperatury ciała, którą po zakończeniu jedzenia organizm stara się szybko
      doporowadzić do normy /poprzez wydzielanie potu/. Zabiorę jednak głos po
      przeczytaniu wskazówek odnośnie witaminy D3.

Nadmierne pocenie może być objawem niedoboru wit.D3, gdy występuje z innymi
      objawami krzywicy. Jeśli lekarz nie stwierdza innych objawów krzywicy, to sama
      nadmierna potliwość nie jest wskazaniem do zwiększania dawki wit. D3.
      Przedawkowanie wit. D3 /też towarzyszy nadmierna potliwość, wynikająca z
      zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej/ prowadzi do poważnych zaburzeń w
      organiźmie dziecka, które mogą spowodować niebezpieczne schorzenia. Mojemu
      synkowi pediatra zwiększył dawkę D3 w celu leczenia krzywicy na podstawie
      miękkiej potylicy i nadmiernego pocenia /sama o tym poinformowalam lekarza/.
      Choć szybko poszerzyłam swoją wiedzę w temacie rozwoju układu kostnego i
      przestałam podawać wit.D3, to i tak doszło do jej przedawkowania. Trafiliśmy do
      Poradni Zaburzeń Metabolicznych , gdy synek miał 4 miesiące. Teraz skończył 10
      miesięcy, a my nadal walczymy z zaburzeniami w jego organiźmie. Nie raz pisałam
      o drugiej stronie "medalu" witaminy D3, ale jak widać nadal nie jest ona
      powszechnie znana, a należy o tym wiedzieć.

Pozdrawiam
      Ania

• orlaa Re: dla pełnego zrozumienia 05.06.03, 13:21
        Dla pełnego zrozumienia dodam, że owy pediatra popełniał błąd zwiekszając dawkę
        wit.D3 mojemu dziecku na podstawie tylko takich objawów. Leczył krzywicę,
        której nie było, a w wyniku tego postępownia doszło do zaburzenia gospodarki
        wapniowo-fosforanowej w organiźmie synka.

Pozdrawiam
        Ania
    • dora31 Re: poci mu sie glowka 05.06.03, 13:09
      cześć
      Mojemu synkowi(9 miesięcy) też poci się główka i też dostaje zwiększoną dawkę
      witaminy D3.Warto poradzić się lekarza żeby wykluczyć np. krzywice ,aczkolwiek
      z własnego doświadczenia wiem (mam też 5 latka),że dzieciom się główki często
      pocą szczególnie teraz,gdy jest tak gorąco- taka już ich uroda.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka