Dodaj do ulubionych

ASDII - szukam inf i porady

02.04.07, 10:02
Witajcie,
w wieku chyba 10 M mój synek miał stwierdzone szmery w sercu. Echo wykazało
niewielkie PFO - ( pozostałe elementy w opisie echa prawidłowe). Zarówno
kardiolog jak i lekarz prowadzący przez cały czas tłumaczyli mi , że nie ma
czym się przejmować - i po raz pierwszy faktycznie udało się lekarzowi uśpić
moją czujność. W międzyczasie miałam jeszcze wizyty kontrolne i echo -
sytuacja była bez zmian. W marcu tego roku ( synek ma prawie 2,5 roku )
lekarka osłuchowo stwierdziła pogorszenie szmerów, EKG jak się wyraziła jest
nieprawidłowe. Echo serca ( podaję z opisu)
prawidłowa wielkość i proporcje jam serca. W środkowej cz. IAS ubytek typu
PFO/ASDII, wielkość 4-5 mm częściowo pokryty tętniakiem. prawidłowa grubość
mięśnia sercowego IT o V max2m/sek. Kurczliwość mięśnia prawidłowa, zastawki
o prawidłowej budowie i ruchomości, przepływy wewnątrzsercowe prawidłowe,
osierdzie bez zmian patologicznych,
Dodatkowo lekarz stwierdził, że szmery z jednotonowych zmieniły się w
dwutonowe ( coś dodał o tętnicy płucnej)
mamy zrobić zdjęcie RTG i na tej podstawie lekarz podejmie decyzje czy mamy
jechać na dokładniejsze badania ( określające ilość krwi, która przepływa -
izo.....nie pamiętam)
Nie mogę zrozumieć, że w grudniu na bilansie 2-latka- Pani Doktor
powiedziała, że szmer jest taki, że gdyby o nim nie wiedziała to by go nie
wysłuchała, potem ( luty, marzec)z uwagi na infekcje synka, 3 razy wzywałam
lekarza prywatnie i żaden mi nie zwrócił uwagi, że coś się dzieje.....
a teraz w marcu taka diagnoza
proszę o podpowiedź
- czy PFO i ASDII - to to samo, dlaczgo są dwa nazewnictwa
- jestem z Torunia, gdzie mogę szukać w Polsce lepszych specjalistów ( z tego
co czytam wymieniacie Łódź, Śląsk...)
- synek przed tą ostatnią wizytą u kardiologa miał 2- krotnie wirusówkę, w
końcu lekarz podał mu bactrim ( wcześniej nie dostawał ani bactrimu, ani
antybiotyków) - czy to może mieć jakiś związek
- zapisaliśmy synka od września do przedszkola - czy to ma sens z uwagi na
częste infekcje dzieci w przedszkolach
jeżeli macie chwilę proszę o podpowiedzi, dopiero zaczynam szukać inf, do tej
pory poruszałam się tylko po alergiach
pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • jukilop Re: ASDII - szukam inf i porady 02.04.07, 12:15
      witaj ,
      Mój syn obecnie 17 miał Tętniaka IAS z ubytkiem , zamknięto w 08/2006 w Zabrzu
      zestawem podwójnych parasolek (Starflex)
      poczyrtaj nasza historię od 03/2006
      jeśli masz jakieś pytania służę
      PFO i Asd to nie to samo , poszukaj p[ost Alrady , ostatnio opisywłą właśnie
      różnice
      Nie zawsze lekarze słysza szmery , u mojego przez 16 lat nic nie słyszeli
      (sarkazm)

pozdrawiam
      • jukilop Re: ASDII - szukam inf i porady 02.04.07, 12:17
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=52906869&a=52906869
        • jukilop Re: ASDII - szukam inf i porady 02.04.07, 12:18
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=56841136&a=56841136
      • jovzak Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 03.04.07, 12:57
        Dziękuję za odpowiedź, właśnie mąż odebrał zdjęcie RTG z opisu wynika, że obrys
        serca i tętnicy płucnej jest powiększony, oraz, że jest zwiększony przepływ
        przez tętnicę płucną -

dodam, że ASD II ma 4-5 mm - w tej sytuacji pewnie konieczne będzie badanie
        izotopowe, ale co dalej
        w jakich sytuacjach w grę wchodzi operacja lub zabieg - do jakiego momentu się
        czeka, czy ktoś dysponuje wiedzą jak taka wada może obciążać organizm dziecka
        pozdrawiam

• jukilop Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 03.04.07, 20:09
          Na te pytani to już Ci kardiolog odpowie , ja wskaząłm Ci tylko jak było u nas

Dobra rada wybrać dobrego lekarza -połowa sukcesu , co ja mówię - cały sukces
          Określ sięskąd jesteś a napewno dziewczyny podaczą Ci namiary.
          Ja Zabrze sobie bardzo chwale jako klinikę (poczytaj o nich w necie ) na
          przykład jako pierwsi zaczęli zamykać ubytki przeskórnie
          Wiem że CZD też wykonuje te zabiegi i operacje zamknięcia.

Wada obciąża organizm napewno bo i skąd np u mego Marcina omdlenie?
          częstoskurcz , powiększona prawa komora (nota bene już 1 dobe po zabiegu
          wróciła do normy , dzić całkowicie ok)
          jeśli masz pyania , pisz śmiało
          • jovzak Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 03.04.07, 22:01
            Jestem z Torunia, na forum przewija się właśnie Zabrze lub Łódź. Badania
            izotopowe mogłabym zrobić w Warszawie. Nie ma jednak pojęcia do jakiego lekarza
            się udać już z wszystkimi wynikami
            W czwartek idę jeszcze raz na echo do innego kardiologa, ale też z Torunia /
            ponoć dobry

Mój synek w sierpniu 2006 jechał windą w górę i za chwilę w dół. Ja czekałam na
            piętrze. Gdy wyszedł z windy wydawało się , że za chwile straci przytomność,
            bardzo wolno opadały mu powieki,jakby odpływał / za jakąś 1 minutę wszystko
            wróciło do normy. Od razu poszłam do naszej kardiolog, zrobiła echo i wszystko
            było wtedy ok ( czyli tak jak wcześniej). Dopiero teraz w marcu sytuacja uległa
            zmianie. Moja lekarka stwierdziła zresztą że dziurka nie daje takich
            objawów / , a Ty piszesz o całkowitych omdleniach
            strasznie żałuję, żę dopiero teraz znalazłam to forum, nie wiem dlaczego
            uwierzyłam lekarce, że to taki drobiazg i nic nie robiłam...
            • iwosia3 Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 04.04.07, 11:46
              witaj ja teżjestem z Torunia.Radzę ci wybrać się do dr.Czarneckiego on się
              zajmuje wadami serca.Mój synek też jest z wadą ASDII,zabieg miał w
              CZD.POZDRAWIAM>
              • jovzak Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 04.04.07, 12:44
                Iwosia, dziękuję za odzew, do tej pory prowadziła nas Dr Zazdrozińska, na
                czwartek zarejestrowałam się do Dr Pituły. Właśnie tak się cały czas
                zastanawiałam czy do Pituły czy do Czarneckiego. Czy wiesz gdzie on przyjmuje
                prywatnie
                trochę byłoby głupio gdybym poszła do Czarneckiego gdyż Zazdrozińska jest chyba
                Jego pracownikiem
                pozdrawiam
                • iwosia3 Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 04.04.07, 13:37
                  Przyjmuje na ul.Filtrowa 29.Niepatrz głupio czy nie chodzi o dziecko.A on
                  kieruje dzieci na konsultacje na które przyjeżdżają z CZD prof.Maruszewski
                  (słynny)badają dzieci i decydują czy czas na zabieg.Życzę powodzenia.
                  • jovzak Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 04.04.07, 13:41
                    Dzięki za pomoc, dzwoniłam na Filtrową, najbliższy termin połowa maja. Pójdę
                    jutro do Pituły bo do połowy maja zwariuję. W maju najwyżej pójdę jeszcze raz
                    do niego. Napisz mi czy mieliście badanie izotopowe, jak długo się czeka na to
                    badanie i w ogóle jak do CZD można się dostać, trzeba mieć skierowanie od
                    lekarza z przychodniu, czy po prostu mogę synka zarejestrować i czekać. Jaki
                    lekarz prowadzi Was w Wawie. Byłam na stronie CDZ widziałam zdjęcie profesora,
                    dotychczas kojarzyłam Go tylko z Orkiestrą.
                    • iwosia3 Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 04.04.07, 15:47
                      Słuchaj nie wariuj,bywa że dziurki się z czasem same zarastają.Do CZD musiz
                      mieć skirowanie.Mój Misiu ma teraz 6 lat,operację miał w wieku 10
                      miesięcy,żadych badań izotopowych nie miał.miał robione tylko echo,pózniej na
                      konsultacji było echo w sedacji.I w tedy został zakwalifikowany do
                      operacji,gdyż krew krążyła tak szybko że uszkadzała płuca.Po tygodniu
                      jechaliśmy już do CZD.Ale twierdzili że dziurka jest duża że naszyją łatę ale
                      po otwarciu okazała się mniejsza itylko założyli szew.Teraz jezdzimy od
                      operacji raz w roku na kontrolę doCZD.ALE widzisz po tylu latach teraz na echu
                      wyszło że ma powiększone serce i to mnie martwi.Czarnecki mówi że nie jest
                      żle .We wrześniu jadę na kontrolę doCZD muszę czekać.Acha Misiu jak niechodził
                      do przedszkola to nic sie nie działo,od wrzesnia zaczął 0 i co miesiąc
                      infekcja.Życzę ci jutro dobrych wieści.
                      • jovzak Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 05.04.07, 07:25
                        Iwosia już wcześniej widziałam Twojego maila na temat powiększonego serduszka
                        synka. Niestety nic nie wiem na ten temat. jedynie zastanawiam się czy na pewno
                        trzeba to wiązać z dawną dziurką i operacją . Synek 6 latek mojej kuzynki ma
                        powięKszone serce, jest pod kontrolą kardiologa - najbardziej prawdopodobny
                        powód - częste infekcje z kaszlem, właśnie kaszel jest chyba winowajcą, trzymaj
                        się, napiszę wieczorem
                  • jovzak Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 04.04.07, 13:46
                    Jeżeli możesz napisz mi jak dużą dziurkę miał Twój synek i czy były jakieś
                    dodatkowe wskazania, w jakim wieku miał zabieg czy operacje

Mój synek od września miał pójść do przedszkola, nie wiem czy w tej sytuacji ma
                    to sens ( z uwagi na prawdopodobieństwo infekcji)
                    bardzo Ci dziękuję za odzew i pozdrawiam
                    • jasmin51 Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 04.04.07, 17:32
                      Witaj jovzak. Dokładnie dziś mija rok od operacji mojej 3 letniej oli która tez
                      miała ASD II ,my mieliśmy operację w warszawie na działdowskiej u prof
                      Karolczaka wadę mojej oli wykryła lekarka pogotowia do której zajechaliśmy bo
                      ola miała wirusówke i tez wszyscy powtarzali mi że nie ma czym się martwic więc
                      tym bardziej cie rozumiem ale spokojniemoja ola miała dziurke 15 mm ale nie
                      naszywaklkli łatki tylko zszyli bo otwór był owalny wiem że się denerwujesz i
                      grun to trafić do dobrego lekarza szybko my mieliśmy przeboje bo pochodzimy z
                      małego miasta i ciężko było ale daj Boże wszystko jest dobrze powiem ci tylko że
                      nawet jak dojdzie dom operacji czego wam nie życze to każdy lekarz mówi że to
                      prosta operacja wykonywana rutynowo pytaj w razie czego i życzę siły i zdrowia
                      dla synka
                      • iwosia3 Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 04.04.07, 23:07
                        Napisz po wizycie co ci zdiagnozowała dr Pituła
                        • iwosia3 Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 04.04.07, 23:22
                          Odpowiedz na twoje pytania napisałam ci wyżej
                          • jovzak Re: ASD II - odebrałam RTG zdjęcia - co dalej 06.04.07, 07:57
                            Byliśmy u Dr Pituły, zrobiła echo jej opinia
                            moje dziecko jest całkowicie zdrowe. Napisała, że jest pełna ciągłośc
                            międzyprzedsionkowa, nie ma żadnego tętniaka. Osłuchowo powiedziała, że są
                            szmery, ale nigdy by nie skierowała dziecka z takimi szmerami na konsultacje
                            kardio. Jeżeli chodzi o wynik RTG, powiedziała, że na zdjęciu powiększona jest
                            nie ta komora , która powinna ( gdyby było ASD II). Wynik RTG tłumaczy faktem,
                            że 2 latek przy zdjęciu nie wstrzymuje oddechu
                            Dr Pituła robi echo w naszym lekarzu na szerokiej, to podobno najlepszy sprzęt
                            w Toruniu ( vivid 7, kolorowy doppler). W citomedzie, gdzie byliśmy pod
                            kontrolą mieli vivid3 , i nie jestem pewna czy w kolorze. Niby się cieszę, ale
                            właściwie nie wiem co o tym wszystkim myśleć
                            wydaje się, że będę szukać kolejnego kardiologa
                            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka