Dodaj do ulubionych

Nie mowi !!

13.04.07, 13:00
Moje dziecko ma juz 18 msc a mowi tylko mama i baba i to kiedy jej sie podoba.
Od kiedy wasze dzieci mowily ??
Czy mam sie juz tym martwic i zaczac wycieczki po lekarzach ???
Oprocz tego to madra jest !
Obserwuj wątek
    • mr_cellophane Re: Nie mowi !! 13.04.07, 13:50
      Mój synek też ma 18 miesięcy. Widzę że bardzo dobrze rozumie wszystko co do
      niego mówimy, pokazuje w książeczkach wszystko o co go poprosimy ale mówi tylko
      kilka słów w całości. Zna dużo wyrazów ale wymawia tylko np. pierwszą sylabę
      danego słowa. A i tak głównie mowi po swojemu. Narazie nie martwię się bo nie ma
      jeszcze czym. Też mówi mama, baba, tata ale to różnie w zależności jak zawieje
      wink Poza tym u nas jest inna sytuacja bo Marcin jest dwujęzyczny i część wyrazów
      mówi tylko po angielsku ale w większości są to też pierwsze sylaby lub pierwsza
      i ostatnia/
    • ulawes Re: Nie mowi !! 13.04.07, 16:23
      Moj synek , jak mial 3 latka to dopiero zaczal mowic. Do tego czasu nie mowil
      nawet mama ani tata. Jak chcial siku , to wolal eeee. Teraz ma 4,5 latka i mowi
      coraz lepiej. Zdarzaja mu sie bledy gramatyczne, sepleni,ale to jest do
      nadrobienia. Ja to sie martwilam, ale Ty nie musisz. Twoje dziecko jeszcze nie
      ma nawet 2 latek.Jeszcze Cie zagada.Najwazniejsze, ze wszystko rozumie.
    • polka051 Re: Nie mowi !! 13.04.07, 16:25
      moja ma prawie 2 lata i malo mowi- dla porownania corka brata starsza o 6 mies,
      gada jak szalona spiewa piosenki i takie tamsmile syn siostry nie mowil do 3 roku-
      jak powiedzial lekarz- bo mu sie nie chcialo- jak widac kazde dziecko innesmile nie
      martw sie- a no i chlopcy pozniej mowia niz dziewczynkismile pozdro
    • mamakasia6 Re: Nie mowi !! 13.04.07, 16:55
      Mój synek ma 22 miesiące mówi mama, tata, baba , dziadzia, bumbum,
      nie ........i tyle wszystko doskonale rozumie, kłóci się z nami po swojemu,
      dużo mu czytam, rozmawiam z nim i wiem, że w penym momencie zacznie mówić,
      podobnie z twoją pociechą , poza tym 18 miesięcy - ma jeszcze czassmile pozdrawiam
    • jo_rat Re: Nie mowi !! 13.04.07, 19:02
      Mam trzech synów i kazdy zaczynał w innym czasie mówic pełnymi zdaniami. To
      sprawa jak najbardziej indywidualna. Najstarszy zaczął najwczesniej, najmłodszy
      najpóźniej i jest największym gadułą.
      Możesz zawsze pgadac z logopeda lub pediatrą, to upewnisz się i uspokoisz.
      Pozdrawiam
      • gugi100 Re: Nie mowi !! 13.04.07, 19:40
        Kochana!Gdy Moja corka miala 18 miesiecy mowila troszke wiecej niz
        Twoja,minimalnie.Teraz ma 23 miesiace i ma taki zasob slow i pamiec ze czasami
        mysle ze to geniusz.Ty tego tez sie doczekasz!Jedno co wiem na pewno to troche
        tez sie do tego przyczynilam bo duzo z nia rozmawiam,czytam,tlumacze imam za to
        nagrode-warto.POWODZENIA-a na lekarza jeszcze czas
        • monia.147 Re: Nie mowi !! 13.04.07, 22:11
          Mam dwóch synków ,starszy w wieku 18 m mówił świetnie,nigdy nie zdrabniał ,nie
          miał tzw.swojego języka.Mały ma 27 i od miesiąca coś się zaczyna
          zmieniać.Pojedyńcze wyrazy zamiast eeee,albo yyyyy.Byłam z nim nawet kilka
          miesięcy temu u lekarza,stwierdził że jeśli dziecko reaguje na otoczenie
          =słyszy=będzie mówić daj mu matka święty spokuj
    • wiktoriaa Re: Nie mowi !! 13.04.07, 22:09
      moj synek do 22mcy mówił mało oj malo...inni rówiesnicy przy nim to były
      iskry...ale teraz skonczył 2 lata i naprawde zaczal tak nawijac ze
      szok...normalnie zagina...
      znam dzieci ktor zaczely mówic ok.3 latek

nie martw sie...nie mozemy trzymac sie książkowych stereotypów każde dziecko
      jest naprawde inne
      nie mówi ale za to np. jest "inteligentne" i na odwrót

spokojnie zobaczysz jak zacznie nawijac smilesmile
    • ulapod Re: Nie mowi !! 13.04.07, 23:48
      Moja stasza córka rozkreciła się po skończeniu 26 miesięcy.
      Wcześniej mówiła tylko pojedyńcze słowa w znikomej ilości.
      Teraz ma 5 lat, sama czyta i jest super!
      Nie ma co się martwić.
    • anatemka Re: Nie mowi !! 14.04.07, 09:10
      nie musisz sie martwić, na prawdę, wszystko jest ok. Jesli chcesz się upewnić:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=17669
      • mami7 Re: Nie mowi !! 14.04.07, 11:55
        moje dziecko nie mówiło w wieku 3 lat.
        wtedy zaczęliśmy dopeiro wędrówki po lekarzach, którzy stwierdzili tylko, że zacznie wkrótce, bo wszystko jest ok.
        Jak Młody poszedł do przedszkola jako 4 latek, zupełnie nie odbiegał w mowie od rówieśników. Teraz blisko 6 latek nie ma najmnieszych problemów.
        Przyszło to nagle i dzieco od razu zaczęłoo mowić całymi zdaniami.
        • verdana Re: Nie mowi !! 14.04.07, 17:48
          Mało 18-miwsięczniaków, szczególnie chłopców, mówi wcześniej - chyba , ze na
          forum, gdzie mówią niemal wszyscy i to pełnymi zdaniami. Co poniektórzy nawet
          czytają.
          W tym wieku ważne jest , ile dziecko rozumie, a nie ile mówi. Do mówienia
          potrzebne jest też trochę umiejetnosci "technicznych", dotyczacych
          atrykułowania słów - a to , podobnie jak chodzenie, zawiązywanie butów =
          przychodzi w różnym wieku.
          • lilianka_100 Re: Nie mowi !! 14.04.07, 18:04
            mój synek dopiero od 4 miesięcy zaczął składać wyrazy w maju skończy 3
            latka,robi duże postępy nauczył się 3 wierszyków,o babci,kotku i jakiś tam
            jeszcze ale tych dwóch wierszyków to mówi poswojemu ,u nas sąsiad w jego wieku
            ale mówi od dawna wszystko i wyrażnie to zależy od dziecka jeden wcześnie drugi
            póżniej
            • t-com Re: Nie mowi !! 17.04.07, 11:59
              Dziekuje Dziewczyny za pocieszenie mnie !!!! Ufff kamien z serca !!!!
              Widze ze moja mala jest madrala, wszystko rozumie, duzo jej czytamy, duzo do
              niej mowimy, "pracujemy" nad nia smile
              mam nadzieje ze za niedlugo beda tego efekty.
              POzdrawiam Was !!!
              P.S. a od kilku dni przepieknie mowi mama!!!! Intonuje za 100 roznych
              sposobow smile
    • gazdzinka1 Re: Nie mowi !! 18.04.07, 09:50
      córka zaczęła mówić jak skończyła 2 lata i to całymi zdaniami, teraz ma 6 i pół
      i buzia jej się nie zamyka. Ją sama zaczęłam mówić jak skończyłam 3 lata. Ważne
      że twoje dziecko rozumie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka