t-com 13.04.07, 13:00 Moje dziecko ma juz 18 msc a mowi tylko mama i baba i to kiedy jej sie podoba. Od kiedy wasze dzieci mowily ?? Czy mam sie juz tym martwic i zaczac wycieczki po lekarzach ??? Oprocz tego to madra jest ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr_cellophane Re: Nie mowi !! 13.04.07, 13:50 Mój synek też ma 18 miesięcy. Widzę że bardzo dobrze rozumie wszystko co do niego mówimy, pokazuje w książeczkach wszystko o co go poprosimy ale mówi tylko kilka słów w całości. Zna dużo wyrazów ale wymawia tylko np. pierwszą sylabę danego słowa. A i tak głównie mowi po swojemu. Narazie nie martwię się bo nie ma jeszcze czym. Też mówi mama, baba, tata ale to różnie w zależności jak zawieje Poza tym u nas jest inna sytuacja bo Marcin jest dwujęzyczny i część wyrazów mówi tylko po angielsku ale w większości są to też pierwsze sylaby lub pierwsza i ostatnia/ Odpowiedz Link Zgłoś
ulawes Re: Nie mowi !! 13.04.07, 16:23 Moj synek , jak mial 3 latka to dopiero zaczal mowic. Do tego czasu nie mowil nawet mama ani tata. Jak chcial siku , to wolal eeee. Teraz ma 4,5 latka i mowi coraz lepiej. Zdarzaja mu sie bledy gramatyczne, sepleni,ale to jest do nadrobienia. Ja to sie martwilam, ale Ty nie musisz. Twoje dziecko jeszcze nie ma nawet 2 latek.Jeszcze Cie zagada.Najwazniejsze, ze wszystko rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
polka051 Re: Nie mowi !! 13.04.07, 16:25 moja ma prawie 2 lata i malo mowi- dla porownania corka brata starsza o 6 mies, gada jak szalona spiewa piosenki i takie tam syn siostry nie mowil do 3 roku- jak powiedzial lekarz- bo mu sie nie chcialo- jak widac kazde dziecko inne nie martw sie- a no i chlopcy pozniej mowia niz dziewczynki pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
mamakasia6 Re: Nie mowi !! 13.04.07, 16:55 Mój synek ma 22 miesiące mówi mama, tata, baba , dziadzia, bumbum, nie ........i tyle wszystko doskonale rozumie, kłóci się z nami po swojemu, dużo mu czytam, rozmawiam z nim i wiem, że w penym momencie zacznie mówić, podobnie z twoją pociechą , poza tym 18 miesięcy - ma jeszcze czas pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jo_rat Re: Nie mowi !! 13.04.07, 19:02 Mam trzech synów i kazdy zaczynał w innym czasie mówic pełnymi zdaniami. To sprawa jak najbardziej indywidualna. Najstarszy zaczął najwczesniej, najmłodszy najpóźniej i jest największym gadułą. Możesz zawsze pgadac z logopeda lub pediatrą, to upewnisz się i uspokoisz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gugi100 Re: Nie mowi !! 13.04.07, 19:40 Kochana!Gdy Moja corka miala 18 miesiecy mowila troszke wiecej niz Twoja,minimalnie.Teraz ma 23 miesiace i ma taki zasob slow i pamiec ze czasami mysle ze to geniusz.Ty tego tez sie doczekasz!Jedno co wiem na pewno to troche tez sie do tego przyczynilam bo duzo z nia rozmawiam,czytam,tlumacze imam za to nagrode-warto.POWODZENIA-a na lekarza jeszcze czas Odpowiedz Link Zgłoś
monia.147 Re: Nie mowi !! 13.04.07, 22:11 Mam dwóch synków ,starszy w wieku 18 m mówił świetnie,nigdy nie zdrabniał ,nie miał tzw.swojego języka.Mały ma 27 i od miesiąca coś się zaczyna zmieniać.Pojedyńcze wyrazy zamiast eeee,albo yyyyy.Byłam z nim nawet kilka miesięcy temu u lekarza,stwierdził że jeśli dziecko reaguje na otoczenie =słyszy=będzie mówić daj mu matka święty spokuj Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaa Re: Nie mowi !! 13.04.07, 22:09 moj synek do 22mcy mówił mało oj malo...inni rówiesnicy przy nim to były iskry...ale teraz skonczył 2 lata i naprawde zaczal tak nawijac ze szok...normalnie zagina... znam dzieci ktor zaczely mówic ok.3 latek nie martw sie...nie mozemy trzymac sie książkowych stereotypów każde dziecko jest naprawde inne nie mówi ale za to np. jest "inteligentne" i na odwrót spokojnie zobaczysz jak zacznie nawijac Odpowiedz Link Zgłoś
ulapod Re: Nie mowi !! 13.04.07, 23:48 Moja stasza córka rozkreciła się po skończeniu 26 miesięcy. Wcześniej mówiła tylko pojedyńcze słowa w znikomej ilości. Teraz ma 5 lat, sama czyta i jest super! Nie ma co się martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Nie mowi !! 14.04.07, 09:10 nie musisz sie martwić, na prawdę, wszystko jest ok. Jesli chcesz się upewnić: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=17669 Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Nie mowi !! 14.04.07, 11:55 moje dziecko nie mówiło w wieku 3 lat. wtedy zaczęliśmy dopeiro wędrówki po lekarzach, którzy stwierdzili tylko, że zacznie wkrótce, bo wszystko jest ok. Jak Młody poszedł do przedszkola jako 4 latek, zupełnie nie odbiegał w mowie od rówieśników. Teraz blisko 6 latek nie ma najmnieszych problemów. Przyszło to nagle i dzieco od razu zaczęłoo mowić całymi zdaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Nie mowi !! 14.04.07, 17:48 Mało 18-miwsięczniaków, szczególnie chłopców, mówi wcześniej - chyba , ze na forum, gdzie mówią niemal wszyscy i to pełnymi zdaniami. Co poniektórzy nawet czytają. W tym wieku ważne jest , ile dziecko rozumie, a nie ile mówi. Do mówienia potrzebne jest też trochę umiejetnosci "technicznych", dotyczacych atrykułowania słów - a to , podobnie jak chodzenie, zawiązywanie butów = przychodzi w różnym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
lilianka_100 Re: Nie mowi !! 14.04.07, 18:04 mój synek dopiero od 4 miesięcy zaczął składać wyrazy w maju skończy 3 latka,robi duże postępy nauczył się 3 wierszyków,o babci,kotku i jakiś tam jeszcze ale tych dwóch wierszyków to mówi poswojemu ,u nas sąsiad w jego wieku ale mówi od dawna wszystko i wyrażnie to zależy od dziecka jeden wcześnie drugi póżniej Odpowiedz Link Zgłoś
t-com Re: Nie mowi !! 17.04.07, 11:59 Dziekuje Dziewczyny za pocieszenie mnie !!!! Ufff kamien z serca !!!! Widze ze moja mala jest madrala, wszystko rozumie, duzo jej czytamy, duzo do niej mowimy, "pracujemy" nad nia mam nadzieje ze za niedlugo beda tego efekty. POzdrawiam Was !!! P.S. a od kilku dni przepieknie mowi mama!!!! Intonuje za 100 roznych sposobow Odpowiedz Link Zgłoś
gazdzinka1 Re: Nie mowi !! 18.04.07, 09:50 córka zaczęła mówić jak skończyła 2 lata i to całymi zdaniami, teraz ma 6 i pół i buzia jej się nie zamyka. Ją sama zaczęłam mówić jak skończyłam 3 lata. Ważne że twoje dziecko rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś