Dodaj do ulubionych

Refluks żołądkowo-przełykowy

22.04.07, 14:45
Witam serdecznie.
Szukam rodziców dzieci które mają problem z refluksem lub go miały.

Moja córeczka 7 letnia boryka się już od roku z refluksem.Jesteśmy pod stałą
kontrolą lekarską gastrologa z poradni specjalistycznej przy Szpitalu
św.Wojciecha w Szczecinie. Moja córeczka przeszła już gastroskopie, która
właśnie wykazała ten refluks i zapalenie przełyku.Przeszła też kolonoskopie,
która wykazała złe wchłanianie w jelitach co akurat jest zwiazane z tym, że
jest wecześniakiem 750 g.Ostatnio przeszła scyntygrafie układu pokarmowego,
która potwierdziła refluks i zapalenie.Jest cały czas na lekach.

Ania
Obserwuj wątek
    • asia9817 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 22.04.07, 15:24
      witam, szukam ciągle wiadomości o refluksie,jakie objawy miała twoja mała,moja
      julia ma 5-lat i pediatra sugeruje refluks a do lekarza gastrologa mamy termin
      na 8 maja.Jeżeli możesz napisz jak córeczce robili gastroskopie bo bardzo się
      tego boję,czy trzymacie jakąś dietę a z leków dostała polprazol a co wy
      bierzecie? Pozdrawiam cieplutko
      • aja9 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 22.04.07, 16:20
        Majki objawy to brak apetytu, słabe przybieranie na wadze, nalot białawy na
        języku no i częste zapalenie gardła.
        Słabe przybieranie na wadze to juz wiemy, że tak bedzie ze względu na złe
        wchłanianie w jelitach a zwiazane to z wcześniactwem.
        Brała metroclopramid nie wiem czy dobrze napisałam i jeszcze antybiotyk na
        Helicobakter Pylori bo to wykryto.Teraz jest na gaspridzie.
        Dieta nic o takiej nie mówili,sama mam refluks i wprowdziłam jej zmiany w
        jedzienu.Przynajmniej się staram, wiesz jak to jest dzieckiem. Sama sobie zdaje
        sprawę jakie moga być skutki takiego refluksu i jak to utrudnia życie, dziecko
        niestety nie. Tak, że częściej i w mniejszych porcjach podaję jej posiłki, nic
        tłustego i mniej smażonych, kolacje wczesne, żeby nie zalegało w żołądku i
        spanie na grubszej poduszcze.
        W porównianu z tym co było z przed roku jest poprawa, leszy apetyt.Kolonoskopia
        wykazała poprawę, zmniejszyło sie zapalenie przełyku ale to był listopad.Teraz
        jestesmy po scyntygrafi która wykazała znowu zapalenie przełyku.Wizytę mam
        dopiero 21 maja.
        Co do gastroskopi to niestety robi sie tak jak u dorosłych, dają dziecku taki
        środek , który powoduje pamięć wsteczną. Tak, że moja córeczka nic nie pamięta.
        Za to ja jej krzyki tak.Dziecko trzyma kilka pielegniarek bo nie może się
        ruszać. Kolonoskopia jest w narkozie.

My jestesmy ze Szczecinaka a do Szczecina mamy 170 km. Gastrolog przyjmuje
        tylko w poniedziałki. Bardzo ciężko sie dostać.
        Gasprid dostaje 20 min. przed jedzeniem.

U Majki wykryto refluks III stopnia, inni lekarze sugeruja operację, ponoć
        robią taki w Katowicach.

Ania
        • asia9817 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 22.04.07, 17:58
          W związku z gastroskopią to nie wiem czy dam się namówić,Julka ma czerwone
          gardło ale objawy bardziej z dróg oddechowych, kaszel i katar a w nocy odruchy
          wymiotne nasilające się np po pomidorowej, ogórkowej a najgorsze że chodzi do
          przedszkola i czasami trudno wyegzekwować diete i wtedy mamy kaszle i wymioty
          nocne, po polprazolu jest trochę lepiej.Trzymajcie się,aha my jesteśmy z
          wrocławia i mam nadzieje że nie stracimy kontaktu a może dołączą się inne mamy
          z tym samym problemem, samemu ciężko
          • jooska2 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 09.05.07, 11:47
            a do jakiego lekarza gastrologa chodzisz ?? szukam jakiegos dobrego.
            My na raziejestesmy na etapie badan wtepnych.
    • agatabrudek Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 09.05.07, 14:40
      Witam. Moje dziecko leżało w szpitalu na Wojciecha 3 dni. Też wykryto u Zuzi
      refluks plus jeszcze stan zapalny. Malutka dostawała wówczas Losec 10mg i
      Debridat. Mała ma teraz 8 m-cy, a problem ten wystąpił jak miała niecałe 3.
    • igale Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 09.05.07, 22:00
      z tego co wiem to w tej przypadłości ważna jest dieta bezmleczna.moja znajoma
      ma ten problem z synkiem.Po odstawieniu mleka jest o wiele lepiej.Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka