Dodaj do ulubionych

Refluks... pytanie

13.02.25, 23:43
Przepraszam, głupio mi tak pytać, ale nie znam w swoim otoczeniu nikogo cierpiącego na refluks i muszę zapytać. Czy jeśli mamy do czynienia z "cofaniem się treści żołądkowej" to to jest coś takiego, że możesz mieć z powrotem w ustach swój obiadek typu makaron ze zjedzonej zupy? Pytam, bo naprawdę nie wiem.
Obserwuj wątek
    • cottonrose Re: Refluks... pytanie 13.02.25, 23:46
      W ustach to moze nie, ale w dolnej 1/3 przelyku to i owszem. No i nie sliczny makaronik, tylko juz nad/przetrawiony obiadek.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Refluks... pytanie 13.02.25, 23:55
      Jak się cofają stałe pokarmy do ust, to już są wymioty, a nie refluks.
      Refluks polega na cofaniu się kwasu i nie do ust, a do gardła. Można się od tego dusić, jak się cofnie dużo i dostanie się to do tchawicy. Gardło bardzo od tego piecze i może piec przez kilka godzin, bo kwas parzy śluzówkę w gardle. Może też boleć cały przełyk, bo śluzówka w przełyku i w gardle nie jest przystosowana do kontaktu z kwasem.
      • bebe_s Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 00:17
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Jak się cofają stałe pokarmy do ust, to już są wymioty, a nie refluks.
        > Refluks polega na cofaniu się kwasu i nie do ust, a do gardła. Można się od teg
        > o dusić, jak się cofnie dużo i dostanie się to do tchawicy. Gardło bardzo od te
        > go piecze i może piec przez kilka godzin, bo kwas parzy śluzówkę w gardle. Może
        > też boleć cały przełyk, bo śluzówka w przełyku i w gardle nie jest przystosowa
        > na do kontaktu z kwasem.

No to co wtedy, jeśli komuś cofają się stale pokarmy? Rozumiem, że to osobna jednostka chorobowa...
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 00:28
          Ale kiedy się cofają? W czasie jedzenia, zaraz po?
          • bebe_s Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 13:15

> Ale kiedy się cofają? W czasie jedzenia, zaraz po?

Po.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 01:02
          Dysfagia, przepuklina przełyku, zaburzenia motoryki, nowotwory w przełyku, albo to:
          pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_prze%C5%BCuwania
          • leyla76 Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 15:27

> Dysfagia, przepuklina przełyku, zaburzenia motoryki, nowotwory w przełyku, albo
            > to:
            > pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_prze%C5%BCuwania

Ciekawe, poczytam, bo mnie też się zdarza właśnie cofanie pokarmu. Np. Potrafi mi sie odbić właśnie z cofnięciem,. Dodam, że nie ma znaczenia czy zjadłam dużo czy mało.

Robię badania w tym kierunku, bo męczą mnie problemy gastrologiczne/żołądkowe od jakiegoś czasu i ostatnie badanie krwi wskazuje na problemy.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 17:18
            Dodam jeszcze, że przynajmniej 90% tych wszystkich dolegliwości, o których napisałam, jest skutkiem wieloletniego jedzenia alergenów pokarmowych, więc jeśli naprawdę ktoś chce sobie pomóc, to oprócz diagnozowania się u gastrologa trzeba odwiedzić alergologa, zrobić testy skórne pokarmowe i wziewne, znaleźć alergeny i je wykluczyć z jedzenia. Tylko wtedy będzie można się wyleczyć, jeśli zlikwiduje się przyczynę problemów. Łykanie przez 20 lat opeprazolu, jak to niżej napisał krwawy. lolo to prosta droga do poważnych problemów, nie tylko z żołądkiem, przełykiem, czy jelitami, ale też z nerkami, sercem i stawami, bo to nie jest lek obojętny dla zdrowia.
    • towarzyszka_leila Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 00:04
      A jak jest z kaszlem przy refluksie?
      Podepnę się, bo temat mi bliski.
    • krwawy.lolo Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 00:32
      Pambuk, refluks to po prostu permanentna zgaga. Ja biorę *prazol, wodbyciemając straszenie przerwania jakiejś tam bariery mózgowej. Mnie pomaga, od ponad dwudziestu lat.
      • bebe_s Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 14:44
        *
      • mak_z_figa Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 15:23
        Refluks może być bez zgagi
        • krwawy.lolo Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 16:54
          Znaczy bezobjawowy?
          • mak_z_figa Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 17:02
            Nie, mogą być inne objawy. Zgaga nie jest jednym ani koniecznym objawem. Może być chrypka, kaszel, ból w klatce piersiowej. Pewnie jeszcze kilka innych
            • krwawy.lolo Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 17:05
              Hmmm ..., ból głowy, swędzenie plecków, mrowienie w lędźwiach ...
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Refluks... pytanie 14.02.25, 16:48
      To czuje się jak początek wymiotów, treść się cofa, ale zwykle nie dochodzi do ust. Piecze wszystko po drodze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka