Dodaj do ulubionych

ASD typu sinus venosus

27.04.07, 22:18
Mam wielką prośbę o pomoc. Tydzień temu na konsultacji kardiologicznej
wykryto u córki ubytek 15 mm ,,sinus venosus,, Pan doktor już przy pierwszym
usg bez dalszych badań stwierdził że wada jest do operacji.Na wypisie ze
szpitala (córka przebywała w tym czasie w szpitalu z powodu zapalenia nerki)
napisano :
konsultacja kardiologiczna: przewaga RV,uwidoczniono ubytek typu sinus
venosus 15mm najpewniej z nieprawidłowym spływem żył płucnych.
Zrobiono RTG klatki piersiowej:pola płucne bez zagęszczeń ogniskowych.
Sylwetka serca leżąca na nieco wyżej ustawionej kopule przepony, uniesionej
przez gaz w żołądku, wydaje sie być w granicach normy. Kąty przeponowo-
żebrowe wolne.
Bardzo proszę aby ktoś pomógł mi w interpretacji tych wyników. Wada została
wykryta przypadkowo i jest dla nas wielkim szokiem. Mamy już termin przyjęcia
do szpitala w Zabrzu. Bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • jukilop Re: ASD typu sinus venosus 27.04.07, 23:37
      Witaj
      nie mam pojęcia co kryje sie pod nazwą sinus venosus ?
      Mój syn miał zamykany ubytek ASD właśnie w Zabrzu (nie operacyjnie ,
      przezskórnie)
      Wyobrażam sobie co czujecie (szok) ja też się dowiedziałam przypadkiem ze ma
      dziury w sercu(miał kilka)
      ale spokojnie , to jedna z najlżejszych wad a co najważniejsze do skorygowania
      A ośrodek w Zabrzu - cóz jeśli chodzi o zamykanie ASD to lepiej nie mogliscie
      trafić
      Napisz skąd jesteście i kto Was będzie prowadził w Zabrzu (jeśli juz wiecie)
      Jedziecie juz na zabieg czy tylko na badania jeszcze potwierdzające .
      Ile lat ma Twoja córka ?
      pozdrawiam z Poznania
      • jukilop Re: ASD typu sinus venosus 27.04.07, 23:39
        www.google.pl/search?hl=pl&q=sinus+venosus+&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
    • alrada Re: ASD typu sinus venosus 28.04.07, 00:04
      Jesli poszukasz na forum to znajdziesz wypowiedzi rodziców zadowolonych po
      zamknięciu ASD w Zabrzu.
      Wklejam to co udało mi sie znaleźć :
      RV - prawa komora
      3. Ubytek typu zatoki żylnej (sinus venosus atrial septal defect) stanowi
      defekt pozostałości prawego rogu zatoki żylnej. Lokalizuje się w tylnej części
      przegrody międzyprzedsionkowej od ujścia żyły głównej górnej (typ górny) do
      ujścia żyły głównej dolnej (typ dolny). Prawie zawsze związany jest z
      nieprawidłowym drenażem prawych żył płucnych (najczęściej żyła płucna górna i
      środkowa drenuje do prawego przedsionka albo do żyły głównej górnej).

Ubytek typu sinus venosus lezy na brzegu przegrody międzyprzedsionkowej, ku
      tyłowi i górze, a więc daleko od zastawki przedsionkowo-komorowej. Ponieważ
      przy cewnikowaniu rzadko udaje się przejść przezeń, nalezy sie ograniczyc do
      stwierdzenia obecności przecieku lewo-prawego na poziomie przedsionków.

Górny ubytek typu zatoki zylnej znajduje sie tuz poniżej ujścia żyły głównej
      górnej i charakteryzuje sie brakiem górnego rabka przegrody. Często towarzyszy
      mu częsciowe lub całkowite pzremieszczenie ujśc żył płucnych do żyły głownej
      lub prawego przedsionka.

Z autopsji wiem jak trudno sie odnaleźć w takiej sytuacji, gdy nagle
      dowiadujemy sie o wadzie naszego dziecka.
      Myśl pozytywnie. Najważniejsze, że wada jeśli juz jest została w pore wykryta i
      jest możliwa jej korekta.
      Trzymam kciuki i zyczę córeczce zdrowia.
      Pozdrawiam
      Ola

• jukilop Re: ASD typu sinus venosus 28.04.07, 00:22
        Acha i jeszcze jedno
        ".... przewaga RV ...." oznaczać moze powiększoną prawa komorę serca (tak tez
        było w przypadku mego syna Marciana)
        Po prostu miał przeciek lewo prawy (krew z lewej komory cofała mu się do prawej
        i stąd w wyniku większej ilości tej krwi w prawej komorze doszło do jej
        powiększenia )
        Ale nic się sie martw , wyobraź sobie 1 dobe pp zamknięciu ubytku stan komory
        wrócił do normy.
        jesteśmy juz po 2 kontrolach (kolejna rok po zabiegu- 08/2007 , czyli we
        wrześniu )i jest wszystko ok
        • gosia.ania Re: ASD typu sinus venosus 28.04.07, 10:21
          Bardzo dziękuję za odpowiedzi. bardzo mi pomogłyście. Tak wiem że Zabrze ma
          dobra opinie, ale nie znam tam lekarzy nie wiem kto będzie zajmował się Anią.
          Znam tylko termin na który mam się stawić z córką w Klinice Kardiologii Dzieci
          i że wada ma być leczona operacyjnie.Termin mam na lipiec więc jest jeszcze
          trochę czasu. Nie było więcej badań pozatym jednym usg i rtg wiec myślę że
          najpierw czeka ją cała seria szczegółowych badań na początek. Ania ma 6 lat.
          Jesteśmy z Raciborza. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
          • jukilop Re: ASD typu sinus venosus 28.04.07, 22:14
            Kocham Racibórz tym bardziej trzymam za Was kciuki jesli będziesz miała jakies
            pytania
            pisz
            pozdrawiam
    • klaudia99300 Re: ASD typu sinus venosus 03.05.07, 09:54
      Witaj. Jestem na tym forum nowa i ciesze sie ze wreszcie znalazlam kogos kto
      boryka sie z podobnym problemem jak my. Na tym forum wiekszosc ads to typ I lub
      II, a sinus venosus to ubytek typu zatoki zylnej. Mam 5 letnia coreczke u
      ktorej niedawno wykryto ta sama wade ads - typ sinus venosus sup.13 mm.
      Ciekawa jestem jakie badania przechodzicie i jak was przygotowuja do operacji.
      Co prawda mieszkam na stale za granica ale nie wiem jeszcze gdzie bede leczyc
      dziecko, jesli jestes zainteresowana wymiana informacji lub po prostu bedziesz
      chciala pogadac podaje moj e-mail: klaudia.malkovska@seznam.cz. Pozdrawiam i
      trzymajcie sie! Klaudia
      Ponizej cytuje to co znalazlam o tym w internecie

www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=11354&_tc=28EEAC13B1F645E282F1C3153608AEEF
      Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej
      Resztkowymi zmianami po korekcji ubytku przegrody międzyprzedsionkowej są:
      utrzymywanie się przecieku na poziomie przedsionków, powiększenie sylwetki
      serca, gradient ciśnienia w drodze odpływu prawej komory, anomalie zastawki
      dwudzielnej. Powiększenie sylwetki serca powinno ustąpić do roku po korekcji
      serca. U niektórych pacjentów, jeżeli przeciek przez ubytek jest duży, przed
      operacją istnieje niewielki gradient ciśnienia skurczowego pomiędzy prawą
      komorą a tętnicą płucną. Gradient ciśnienia normalizuje się po operacji. Z
      ubytkiem przegrody międzyprzedsionkowej często współistnieje wypadanie płatka
      zastawki dwudzielnej, a objawy kliniczne tego zaburzenia mogą się nasilić w
      wieku dojrzałym.

Następstwem korekcji wady są niemiarowości. Zaburzenia rytmu serca występują u
      około 20% pacjentów w odległym okresie pooperacyjnym. Najczęściej stwierdza się
      zespół chorej zatoki, prawdopodobnie spowodowany uszkodzeniem węzła zatokowo-
      przedsionkowowego lub jego tętniczki. U około 2% dzieci konieczne może być
      wszczepienie stymulatora serca.

A takze
      www.kardiochirurgiadziecieca.cm-uj.krakow.pl/index.php?art=wady_serca
      3.3. Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej

Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej (atrial septal defect - ASD) jest to brak
      fragmentu ściany oddzielającej przedsionki i stanowi jedną z najczęstszych
      wrodzonych wad serca (ok. 12%).
      • Anatomia

Wada powstaje w wyniku nieprawidłowego tworzenia się przegrody
      międzyprzedsionkowej we wczesnym okresie życia płodowego. Wyróżnia się 4 typy
      ubytków przegrody międzyprzedsionkowej: ubytek typu otworu wtórnego, typu
      otworu pierwotnego, typu zatoki żylnej oraz ubytek typu zatoki wieńcowej
      (rys.22.5.3.1).
      1. Ubytek typu otworu wtórnego (ostium secundum atrial septal defect - ASDII)
      stanowi najczęstszą postać spowodowaną brakiem fragmentu przegrody pierwotnej.
      Zlokalizowany jest w pobliżu otworu owalnego i ograniczony przez rąbek górny,
      dolny, przedni i tylny. Ubytkowi typu otworu wtórnego może towarzyszyć
      wypadanie płatka zastawki dwudzielne.

2. Ubytek typu otworu pierwotnego (ostium primum atrial septal defect) opisano
      w rozdziale „Kanał przedsionkowo-komorowy”.

3. Ubytek typu zatoki żylnej (sinus venosus atrial septal defect) stanowi
      defekt pozostałości prawego rogu zatoki żylnej. Lokalizuje się w tylnej części
      przegrody międzyprzedsionkowej od ujścia żyły głównej górnej (typ górny) do
      ujścia żyły głównej dolnej (typ dolny). Prawie zawsze związany jest z
      nieprawidłowym drenażem prawych żył płucnych (najczęściej żyła płucna górna i
      środkowa drenuje do prawego przedsionka albo do żyły głównej górnej).

4. Ubytek typu zatoki wieńcowej (coronary sinus atrial septal defect) powstaje
      w wyniku zaburzenia rozwoju lewego rogu zatoki żylnej i znajduje się w części
      przegrody międzyprzedsionkowej stanowiącej granicę pomiędzy zatoką wieńcową a
      lewym przedsionkiem. Ubytek zapewnia komunikację pomiędzy lewym a prawym
      przedsionkiem poprzez ujście zatoki wieńcowej. Często towarzyszy mu lewostronna
      żyła główna górna uchodząca zazwyczaj do lewego przedsionka w okolicy podstawy
      lewego uszka lub do zatoki wieńcowej.

Niezwykle rzadko obserwuje się postać zwaną wspólnym przedsionkiem,
      charakteryzującą się brakiem przegrody pierwotnej i wtórnej.

• Patofizjologia

Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej powoduje lewo-prawy przeciek krwi,
      powiększenie prawego przedsionka, przeciążenie objętościowe prawej komory i
      zwiększony przepływ płucny. Większość ubytków przegrody międzyprzedsionkowej ma
      charakter nierestrykcyjny tzn. umożliwia swobodny przepływ krwi między
      przedsionkami. Wielkość i kierunek przecieku na poziomie przedsionków zależna
      jest więc od podatności komór. W okresie niemowlęcym, gdy zaczyna zmniejszać
      się opór płucny, zwiększa się podatność prawej komory, obniża się ciśnienie
      końcowo-rozkurczowe w prawej komorze i nasila się przeciek lewo-prawy.
      Nieleczona wada może być przyczyną występujących w wieku dorosłym
      paradoksalnych zatorów, rozstrzeni i przerostu prawego przedsionka oraz prawej
      komory, a także przedsionkowych zaburzeń rytmu i przewodnictwa. Wytworzenie się
      nieodwracalnego nadciśnienia płucnego występuje niezwykle rzadko. Znaczna część
      (ok. 35%) niewielkich ubytków typu otworu wtórnego zamyka się samoistnie w
      pierwszym roku życia.

• Diagnostyka

Objawy kliniczne

Przeciążenie objętościowe prawej komory i przedsionków oraz zwiększony przepływ
      płucny rzadko daje objawy kliniczne we wczesnym dzieciństwie. U młodszych
      dzieci nawet z istotnym przeciekiem lewo-prawym jedynymi objawami mogą być
      częste zakażenia układu oddechowego oraz duszność w trakcie wysiłku fizycznego.
      U dzieci starszych w okresie dorastania mogą rozwinąć się objawy prawokomorowej
      niewydolności krążenia w następstwie zwiększenia się objętości końcowo-
      rozkurczowej prawej komory i zaburzeń rytmu (trzepotanie i migotanie
      przedsionków).

Badania dodatkowe

Na radiogramie klatki piersiowej obserwuje się powiększenie prawego
      przedsionka, prawej komory, poszerzenie pnia płucnego oraz cechy zwiększonego
      przepływu płucnego. W badaniu elektrokardiograficznym stwierdza się prawogram i
      blok prawej gałązki pęczka Hisa. Widoczne mogą być cechy powiększenia prawego
      przedsionka. Badanie echokardiograficzne pozwala określić lokalizację ubytku,
      oszacować wielkość przecieku lewo-prawego oraz stwierdzić obecność
      paradoksalnego ruchu przegrody międzykomorowej. W izolowanym ubytku angiografia
      wskazana jest jedynie w przypadku trudności w uwidocznieniu w badaniu
      echokardiograficznym ujść żył płucnych.

• Leczenie

Techniki operacyjne

Obecność ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej jest wskazaniem do leczenia
      operacyjnego, podejmowanego zwykle w wieku przedszkolnym. Operację przeprowadza
      się w krążeniu pozaustrojowym i umiarkowanej hipotermii z dostępu przez
      środkowe cięcie mostka. W celu ograniczenia rozległości urazu operacyjnego
      obecnie często stosuje się ograniczoną sternotomię (cięcie tylko w obrębie
      trzonu mostka). Ubytki międzyprzedsionkowe typu otworu wtórnego zeszywa się
      najczęściej niewchłanialnym szwem ciągłym. Jeżeli ubytek jest rozległy lub
      obecne są mnogie ubytki przegrody międzyprzedsionkowej do zamknięcia
      wykorzystuje się łatę z autologicznego osierdzia lub z tworzywa sztucznego.
      Ubytki typu zatoki żylnej zamykane są łatą z autologicznego osierdzia lub z
      tworzywa sztucznego, wszywaną tak, aby skierować spływ z żył płucnych do lewego
      przedsionka. W ubytkach typu zatoki wieńcowej z towarzyszącą żyłą główną górną
      lewą (uchodzącą do lewego przedsionka najczęściej tuż powyżej ujścia lewej
      górnej żyły płucnej), łata oddzielająca przedsionki powinna być wszyta tak, aby
      skierować spływ z żył systemowych na zastawkę trójdzielną, a spływ z żył
      płucnych na zastawkę dwudzielną.

Kardiologia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka