Dodaj do ulubionych

układ krzepniecia - złe wyniki

30.04.07, 09:38
Witam.
Moja córcia (lat 8) dostała skierowanie na wycięcie migdałka, podciecie
podniebiennych i założenie drenów w uszach. Byłysmy już przyjete na oddzial w
Dziekanowie Lesnym. Niestety po pobraniu krwi okazało się, że ma za długi
czas krzepnięcia krwi. Wypisali nas i miałyśmy się zgłosić za miesiąc. Po
miesiacu okazało się to samo. Teraz mamy zgłosić się na badania do szpitala na
Litewską.
Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Na czym polegają takie badania? Czy
to tylko jednorazowa wizyta, czy potrzebny pobyt w szpitalu? Co może być
przyczyną tego złego krzepnięcia? Szukałam w necie, ale jakoś nie dowiedziałam
się konkretnie.
Z góry dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anka_29 Re: układ krzepniecia - złe wyniki 01.05.07, 10:06
      Kochane, bardzo Was prosze o jakąkolwiek odpowiedź.
      • izatka Re: układ krzepniecia - złe wyniki 01.05.07, 13:53
        Napisz, jakie konkretnie badania były wykonywane, powinny być na wypisie i które są przedłużone. Standartowo robi się PT, APTT płytki krwi. Niektórzy lekarze zlecają czas krwawienia i czas krzepnięcia. Każde z tych badań obejmuje swoim zakresem troszkę inny "wycinek" układu krzepnięcia, więc takie informacje są istotne.
        • anka_29 Re: układ krzepniecia - złe wyniki 01.05.07, 18:11
          Wsk. protrombinowy: 96%
          APTT: 47,7
          Płytki: 253 tys

Pozdrawiam
          • izatka Re: układ krzepniecia - złe wyniki 02.05.07, 17:32
            Wskaźnik protrombiny jest ok, więc niedobór wit K i czynnkiów od niej zależnych odpada. Nie napisałaś normy APTT w tym laboratorium, gdzie były wykonywane oznaczenia.APTT jest wydłużone przy niedoborach czynników krzepnięcia i przy obecności ich inhibitorów. Pierwsza sytuacja to sprawa wrodzona, tak jest na przykład w hemofiliach. Druga może być związana z zakażeniami, z chorobami z autoagresji, przewlekłymi zapaleniami . Tak też bywa w atopowym zapaleniu skóry. Gdy dochodzi do ustąpienia objawów AZS, APTT wraca do normy. Badania polegają na pobraniu krwi i oznaczeniu poziomów czynników krzepnięcia oraz ich inhibitorów.
            • anka_29 Re: układ krzepniecia - złe wyniki 02.05.07, 20:14
              Norma APTT (25-45sek.)
              Jej wynik to 47,7
              Serdeczne dzięki za odpowiedż.
              Pozdrawiam.
              • izatka Re: układ krzepniecia - złe wyniki 02.05.07, 22:25
                Myślę, że będzie OK. Jeżeli ma skierowanie na zabieg z takich przyczyn, jak napisałaś, to można to potraktować, jako przewlekły stan zapalny, zwłąszcza, że jest przedłużony tylko trochę. Jeżeli wyniki w zakresie pozostałych czynników będą prawidłowe, to zrobią ten zabieg i myślę, że wyniki się poprawią. Wcale się nie dziwię, że nie chcą ciąć nie wiedząc, jaka jest prawdziwa przyczyna przedłużonego APTT, bo to nie jest zupełnie bezkrwawa operacja. Napisz, jak wyszły te dodatkowe badania, pozdrawiam
                • anka_29 24 lipca !!!!! 08.05.07, 13:31
                  Taki mamy wyznaczony termin wizyty!!! Załamałam się. Mam czekac tyle?!
                  Chyba to można załatwic prywatnie?! Tylko gdzie???
                  • anka_29 Re: 24 lipca !!!!! 08.05.07, 14:04
                    zapomniałam dopisać, że chodzi o Warszawę
                • anka_29 do Izatki 21.06.07, 19:45
                  Zrobiłysmy badania, udało nam sie wcześniej, tylko co z tego. Teraz na
                  konsultację jesteśmy umówione dopiero na początek sierpnia. Podobno laryngologia
                  w Dziekanowie ma byc zamknieta w lipcu.
                  Co do wyników, to opis mam miec w poniedziałek. Przez telefon dowiedziałam się
                  tylko, ze urodziła się z ta wadą i nie leczy jej się klinicznie. "... brak 12
                  czynnika..."
                  Załamałam sie, bo miałam nadzieję, że w lipcu juz wszystko będzie po wszystkim,
                  Tym bardziej, że powinna nosić aparat na zęby, a czekamy na usuniecie migdała,
                  żeby można było jej dobrać odpowiedni.
    • anka_29 Re: układ krzepniecia 10.05.07, 08:30
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka