08.05.07, 16:48
Czy któraś z was ma dziecko które przechodziło ospe.Mam na myśli dziecko do
roku.Moja starsza córka ma właśnie ospe, amój mały ma 7tyg.Lekarka
powiedziała że raczej nie powinien chorować , ale...może.Jak to mógłby znieść
taki maluszek?
Obserwuj wątek
    • kathia_25 Re: Ospa! 08.05.07, 16:52
      myślę,że ile osób tyle zdań będzie...ale moja siostra np.znosiła bardzo
      ciężko,choć była starsza od Twojego dziecka...jak ostatnio gdzieś wyczytałam
      przed ospą nie chronią przeciwciała,które maluch ma od mamy...ja mam w tej
      chwili półpaśca i właśnie czekam czy dziecko się zarazi
      • kasia_g4 Re: Ospa! 08.05.07, 17:01
        Jestem mamą 7 m-cznych bliźniaczek. U jednej właśnie schodzą ostatnie strupki,
        druga dopiero zaczyna chorować. Przechodzą różnie. Pierwsza miała sporo
        pryszczy ale zniosła to dobrze. Druga z kolei ma mniej bąbli ale gorączkuje,
        jest bardziej rozdrażniona. Każdy inaczej przechodzi chorobę. Jedyne co dobre w
        tej sytuacji- to, że takie małe dzieci nie potrafią się drapać.
    • bomba001 Re: Ospa! 08.05.07, 19:33
      u nas mowili ze na pewno nie, ale jednak... 4,5 msc, karmiona piersia, ja ospe
      przechodzilam jednak sie zarazila. przeszlo lekko, z plusow przynajmniej nie
      mam dylematow, czy ja trzeba szczepic (nota bene ospe przyniosl z przedszkola
      moj starszy syn, ktory byl szczepiony...)
    • maminuk Re: Ospa! 08.05.07, 19:48
      Moja wówczas niespełna 5-miesięczna córeczka przechodziła ospę bez dramatu -
      wprawdzie ją wysypało, zwłaszcza na skórze głowy, ale nie gorączkowała, nie
      była rozdrażniona. Kąpałam ją co 3 dni, na początku smarowałam ja Antivirem
      (tym na opryszczkę) i sporo grudek nie rozwinęło sie w pęcherzyki albo były b.
      małe.
    • rozamund Re: Ospa! 08.05.07, 20:57
      Mój synek (4 lata) niedawno chorował na ospę, po nim zaraziła się córeczka (7,5 miesiąca), ale przeszła ospę bardzo łagodnie, w piątek ją obsypało, a w poniedziałek już prawie nic nie było widać. Synek przez 4 dni mocno gorączkował przed krostkami, a ona tylko troszeczkę. Ja podawałam jej Heviran 3 razy dziennie po 1/3 tabletki od 7 dnia po tym, jak okazało się, że synek ma ospę.
      Powodzenia i nie przejmuj się za bardzo.
    • makono Re: Ospa! 09.05.07, 11:16
      Moja mała zachorowała na ospe jak miała 6 tygodni (też wszyscy mówili, ze nie
      zachoruje bo karmiona piersią itd). Przeszła bardzo łagodnie miala 8 krostek,
      nie gorączkowała. Gdyby starsza siostra nie była chora to nie wiem ,czy bym
      nawet zorientowała się ,ze to ospa bo krostki były takie niepozorne. Jedyny
      problem to to ,że odsunęły nam się szczepienia o 3 m-ce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka