Dodaj do ulubionych

Szewska klatka

09.05.07, 20:43
Na ostatniej wizycie pediatra orzekł mi że mój 8 miesięczny synek ma szewską
klatkę i by się nie martwić bo to taka uroda, jednak ja trochę poczytałam i
pooglądałam zdjęcia i jestem przerażona tym co zobaczyłam bo nie wyobrażam
sobie by mój mały miał jakiś „defekt”. Dziewczyny poradźcie co mam robić, czy
może znacie jakiegoś dobrego specjalistę w tej dziedzinie…sama nie wiem co
mam robić 
Obserwuj wątek
    • elieka a czy ma taką klatkę jak na zdjęciach czy tylko 09.05.07, 21:07
      troszkę wgłebioną??
      Bo pewnie to drugie i nie masz co się martwoić, z tego sie nie umiera, a w
      normalnym życiu rónież to nijak nie pzreszkadza
      Wiem co piszę, przyjaciółka ma takie leciutkie wgłebienie, rónież szewska
      klatkę, i jakos nigdy z tego powodu nie miałą problemu.
      Czy aby nie spanikowałaś za bardzo????????
      • alicja0 Re: a czy ma taką klatkę jak na zdjęciach czy tyl 10.05.07, 01:30
        ja mam szewską klatkę piersiową tzn. nieco wgłębioną, jakby zapadniętą, ale
        raczej w życiu mi to nie przeszkadzało - nie miałam ucisku na serce itp.
        Zalecano jednak gimnastykę korekcyjną, ale to było sto lat temu wink)
        Nie wiem czy ta gimnastka dała coś mi poza krzepą i siłą, bo kości to chyba mi
        nie wyprostowała.
    • sylw99 Re: Szewska klatka 10.05.07, 07:30
      Rzeczywiście troszkę spanikowałam jednak mam kolegę który też ma szewską klatkę
      i wygląda to bardzo brzydko, widzę jak on się wstydzi rozebrać na plaży. Nie
      chce by to spotkało mojego synka a wiadomo jak dzieci potrafią być okrutne,
      dlatego poradźcie czy są jakieś kliniki zajmujące się rehabilitacją czy może
      gdzieś można się udać na konsultacje.
      • mamma43 Re: Szewska klatka 29.05.07, 11:37
        są kliniki, ale synek za mały na operację szewskiej klatki. Moje dziecko...MIAŁO
        szewską klatkę.Była waska, z wgłębieniem pośrodku, "rachityczna" taka. Dzis ma
        14 lat i piękną budową ciala, bo...od diagnozy (6rok życia) tzn. stwierdzenia,
        że to szewska klatka ...pływa. Dziś już wyczynowo. To samo mam teraz z młodszym
        synkiem - 5 lat i juz bez lekarza widzę ten sam typ budowy klatki. Mały też ma
        pierwsze szlify w wodzie. jesli nie masz możliwosci basenu, to pogadaj z
        ortopedą, może jakies ...cwiczenia rozbudowujące klatkę? Jakieś rozciagania
        ramion wszerz? Tylko musisz to pouzgadniać ze specjalistą.
        • mamadasia2 Re: Szewska klatka 29.05.07, 14:31
          mój syn też ma szewską klatkę - ale stało się tak po operacji
          kardiochirurgicznej (korekta wady serca). póki co wszystko jest ok - nie ma
          ucisku na serce ani płuca. do tej pory był za mały na jakąkolwiek rehabilitację
          (teraz ma 2,5 roku, operacje miał w wieku 3 miesięcy), bo potrzebny jest
          kontakt z dzieckiem i jego współpraca - rehabilitacja polega podobno głównie na
          ćwiczeniach oddechowych. Za parę dni mamy umówiona wizyte w poradni
          rehabilitacjnej no i zobaczymy co powiedzą. Wczesniej lekarze coś napomykali,
          że jeżeli rehabilitacja nie przynosiłaby pożądanych efektów, to być może
          konieczny będzie zabieg plastyki klatki piersiowej... zobaczymy
          pozdrawiam!
          • dlugi200 Re: Szewska klatka 02.06.07, 12:39
            Ja mozna powiedziec cale dotychczasowe zycie mialem szewska klatke to znaczy do
            21 roku zycia ale poszukalem troche w internecie i znalazlem klinike na slasku
            gdzie koryguja ta wade. Polegalo to na tym ze wstawili mi 2 metalowe plyty do
            srodka ktore wyprostowaly klatke. Nosilem je w sobie 2 lata po czym mi je
            wyjeli. Teraz jestem happy i nie wstydze sie isc na basen czy plaze. Jedyne co
            mam to male blizny pod pachami(stosuje krem i juz zanikaja). Jedyna wada ale za
            to dla mnie smieszna, to byla jak przechodzilem przez bramki na lotnisku a one
            zaczynaly piszczec, duzo smiechu z tym bylosmile
            • mamadasia2 Re: Szewska klatka 02.06.07, 14:45
              hej długi!
              w jakim mieście jest ta klinika na śląsku? napisz też coś o lekarzach, którzy
              Cię tam prowadzili - godni polecenia? ile trwała operacja i pobyt w szpitalu? a
              rehabilitacja po?
              będę wdzięczna za informacje
              • dlugi200 Re: Szewska klatka 13.07.07, 03:23
                Sorry ze tak pozno odpowiadam ale zajety bylem mocno. Zabrze ale lekarze
                naprawde mili operacja trwa 1,5-2h

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka