Dodaj do ulubionych

Bol brzucha

16.05.07, 19:38
Witam,

Bartek - nasz prawie 5 latek - od okolo miesiaca skarży sie na bol brzuszka.
Dzieje sie tak glownie po posilkach, nie mowi o tym za kazdym razem i
codziennie, ale sa dni kiedy jest tak naokraglo. Symulowanie jest
wykluczone, on nie robi tego.
Dzisiaj pani w przedszkolu powiedziala , ze 2 x sie poskarzyl na bol brzucha
po posilkach. Prosil o telefon do mnie.

Bylismy juz u lekarza dwa razy i za 1-wszym razem lekarz powiedzial , ze
moze to bol brzucha spowodowany Flegamina - akurat byl wtedy przeziebiony i
nic nie zalecil - generalnie olewka- wg niego brzuch miekki i on nic nie
widzi . Tydzien temu nastepna lekarka z kolei ( tez z rejonu) po kolejnej
wizycie z tego samego powodu dal Enterol - 2x 1 kapsulka - sugerowal ze to
poczatek rotawirusa ...
Ale nie byla to absolutnie grypa zoladkowa- on nawet biegunki nie mial nie
mowiac juz o wymiotach . Lek przyjal , ale guzik mu pomogl. Dalej go boli.
Komentarz byl taki , ze jesli sie nasila bole to pani da nam skierowanie
na badanie kału w kierunku pasozytow. My kiedys robilismy to badanie ( 1,5
roku temu) i wtedy nic nie wyszlo.

Pytanie moje jest : co powinnismy zrobic- pomijam co zaleci mi lekarz z
rejonu - jakie badania ( usg czy inne tego typu) powinnismy sami
zaaplikowac , albo gdzie w Warszawie udac sie - konkretnie kogo mozecie
polecic zeby nam w koncu pomogl.

Bartek ma normalny apetyt , je duzo nabialu , mleka , czasem jakies owoce ,
warzywa... Dieta raczej zroznicowana , ale bez udziwnien.

dzieki za pomoc

E.

Obserwuj wątek
    • julamimi Re: Bol brzucha 16.05.07, 20:18
      czy wykluczasz podloze emocjonalne?

warto zrobic badanie kalu na pasozyty (tak mi sie kolacze, ze bole brzuszka to
      zwlaszcza lamblie, ale warto sprawdzic wszystkie pasozyty).
      W Warszawie wiarygodne laboratorium to vega-medica (oddaja do dr Kamirskiej) -
      szczegoly na alergiach.
      pozdr
      • dorotus76 Re: Bol brzucha 16.05.07, 20:32
        Naprawde czasem może to byc na podłozu emocjonalnym.
        Jak Wiktoria miała 4 latka i jej tata wyjechał na długo do pracy za granicę, tez
        miała bóle brzuszka. Zrobiłam podstawowe badania, na pasozyty też, i nic.
        Na dodatek zbiegło się to z moja druga ciążą, w której często narzekałam na bóle
        brzucha, więc mogła sobie podłapać.
        Po 2 miesiącach jej przeszło. I nawet nie wiem do tej pory, czy faktycznie ja
        bolało.

Na pewno warto zrobic te badanie na pasozyty.
    • ewa.bi Re: Bol brzucha 17.05.07, 08:30
      Czesc,

dzieki za podpowiedzi.

Piszecie o podlozu emocjonalnym...
      Nie moge tego wykluczyc, bo jestem w ciazy tez czasem wspominam glosno, ze boli
      mnie brzuch.

Ale niestety bardziej obstawiam inne powody.
      Nawet panie w przedszkolu wykluczyly symulacje. Bo jak juz dziecko chce cos
      wymusic - czyli wczesniejsze zabranie z przedszkola itp- to powie o bolu raz i
      juz koniec, zapomina o tym jak pani to zignoruje za 1 razem - a tu chodzi za
      nimi i to 2 x w ciagu dnia sygnalizuje i prosi o pomoc. One stwierdzily , ze to
      nie jest symulowanie- naprawde majac takie doswiadczenie w opiece nad dziecmi
      potrafia to odroznic. Zreszta one sa naprawde dobre w tym co robia.

W kazdym badz razie zanim wykluczymy podloze emocjonalne i tak trzeba sprawdzic
      cos poza tym ...

Pozdrawaim i czekam na podpowiedzi co dalej

E.
    • kerstink Re: Bol brzucha 17.05.07, 09:09
      Moge tylko powtarzac, co pisze Julamimi. To moga byc pasozyty (robaki, lamblia,
      byc moze candida troche mniej). Warto zrobic badania w labie, w ktorym w ogole
      sie wykryje takie pasozyty. Czesto to zalezy od doswiadczenia laboranta i metody
      badania. Wiarygodna jest Kamirska, o ktorej wspomniala Julamimi, treba oddac 3
      probki kalu zbierane w odstepie 2-3 dni. Jednak rowniez u niej moze nic nie
      wychodzic, bo w danym kawalku kalu moze nie byc cyst (pasozyty nie zawsze sie
      rozmnazaja).
      Swoja droga, jesli to pasozyty, to mleko nie jest dobrym pomyslem. A czy bralas
      pod uwage, ze dziecko moze zle tolerowac mleko ? Probowalas mleczne produkty
      odstawic ? Wiem, ze w typowo mlecznej diecie polskiej jest to duzy problem.

Czy twoje dziecko ma jeszcze inne objawy (czesto choruje, podkrazone oczy lub
      inne) ?
    • ewa.bi Re: Bol brzucha 18.05.07, 13:42
      Witam,

Wczoraj po wizycie u pediatry dostalismy takie zalecenia : odstawic mleko,
      ograniczyc pozostaly nabial i slodycze, unikac sokow z kartonow, cytrusow i
      konserwantow. My prawie w ogole ( b. b. sporadycznie) dajemy mu cos sztucznego
      do picia. Chipsy u nas prawie nie istnieja. Dawac Lacidofil albo cos takiego
      (mamy 2 konkretne nazwy ). Ona podejrzewa , ze to cos od mleka albo 2-ga opcja
      pasozyty (mamy skierowanie na wszystkie mozliwe pasozyty w kale) + badanie moczu.

Ciezko jest zastosowac te diete, tym bardziej , ze u niego mleko i jego
      przetwory to 50 % diety. On to po protu lubi.Ale juz wczoraj podszedl do tematu
      ze zrozumieniem.

Jak to nic nie da - tydzien obserwacji na diecie ( jesli nie nastapi poprawa) +
      brak pasozytow to dostaniemy skierowanie na USG jamy brzusznej.

Bartek jest generalnie chorowity,b. duzo przeziebien , oczy ma czasem takie
      podkrazone. Ale morfologia byla robiona przy okazji wycinania migdalka na
      koniec lutego i jest ok.

A alergolog to mnie po prostu wysmial - wczoraj przy okazji wizyty z powodu
      alergii wziewnej powiedzial mi , ze najlatwiej to wszystko zwalic na alergie i
      tym tlumaczyc swoja niewiedze smile.
      Ale zbadal brzuch , powiedzial , ze jest miekki i on tam nic niepokojacego nie
      widzi. To tyle tymczasem

E.
      • sandihali Re: Bol brzucha 18.05.07, 14:13
        Witam moj Oli2.9 l mial to samo co jakis czas bol brzuszka wlasnie po jedzeniu
        to prawdopodobnie objaw pasozytow u nas byly to owsiki ,Teraz jest po leczeniu
        jest lepiej ale chyba przyplatala sie candida podobno to bardzo czesto po
        pasozytach .Mleka zero bo zaraz gazy i bol .Pasozyty uszkadzaja jelita ja
        podaje narazie tylko probiotyki acidolak .POZDRAWIAM ZYCZE TRAFNEJ
        DIAGNOZY !!!!!
        • ewkamak Re: Bol brzucha 18.05.07, 19:47
          Ja doradzam ci mniej więcej to co lekarz-odstawić mleko i inne wymienione
          rzeczy i poobserwować.
          Miałam taką sytuację z moim sześciolatkiem. Jak tylko wchodziliśmy do
          przedszkola było:,, Mama, boli mnie brzuszek". Więc byłam pewna, że coś
          niedobrego dzieje sie w przedszkolu. Po rozmowach z Paniami okazało się, że to
          nie to. Badania zrobione ( w kierunku pasożytów też)- wszysto ok. Kolejny krok
          USG - też dobrze.
          Pozostała mi tylko jedna myśl- mleko i jego przetwory. Michał jest alergikiem.
          Stosowaliśmy od trzeciego roku życia ścisłą dietę bezmleczną a od jakiegoś roku
          w uzgodnieniu z naszym lekarzem zaczął podjadać umiarkowanie. Nie mieliśmy z
          tym problemu.

Więc od marca znowu dieta i ból brzucha zniknął.

Pozdrawiam
          Radzę dietę, a jeżeli nic nie da trzeba szukać dalej-robić badania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka