oli77 31.05.07, 11:19 Ropiejące oczko po dzisiejszej nocy. Córeczka ma niecałe 3 tygodnie. Mogę jej przemyć zaparzoną czarną herbatą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lydka3 Re: Herbatka dla noworodka na oczko? 31.05.07, 12:56 Możesz spróbować zaparzoną herbatką rumiankową. Jednak takie maleństwa mają skłonność do zapalenia spojówek, dlatego, jak jej nie przejdzie, to idź do lekarza. Moi chłopcy mieli zapalenie oczka, dostali jakieś kropelki i maść neomycyna. Na drugi dzień już było lepiej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
uleczkakuleczka Re: Herbatka dla noworodka na oczko? 31.05.07, 13:06 oczywiscie że można herbatą - nawet lepiej niz rumiankiem - juz kiedys byl ten temat na formu warto poszukac (udowadnia sie ostatnio, ze rumianek ma za duze wlasciwosci zakwaszajace) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
elieka raczej nie 31.05.07, 13:25 tylko przegotowaną wodą lub solą fizjologiczną i idź do okulisty. Mój jak miał ropiejące oczko to i pediatra i okulista zabronili przemywać czymkolwiek innym poza tym co napisałam wyżej. I oczywiście dostał specjalne kropelki do oczu. po herbacie może oko jeszcze bardziej ropieć. Odpowiedz Link Zgłoś
yummy_mummy2 Re: Herbatka dla noworodka na oczko? 31.05.07, 13:28 Ja nie radze przemywac rumiankiem- zreszta wiekszosc lekarzy powie ci to samo. Noworodek ma bardzo delikatna skore a rumianek jest dosc silnie uczulajacy. Moze wiec wystapic u malego alergia. Najlepszym wyjsciem jest przemywanie sola fizjologiczna - dostepna w kazdej aptece w porecznych ampulkach. Odpowiedz Link Zgłoś
marzesia126 Re: Herbatka dla noworodka na oczko? 31.05.07, 23:15 najlepiej oczko przemywać solą fizjologiczną, dodatkowo możesz masować wgłębienie między oczkiem a noskiem. Jednak radzę pójść do lekarza. Moja córeczka ma 4 miesiące i prawie od urodzenia ropieje jej prawe oczko, próbowałam wszystkiego:herbatki, sole, krople robione na zamówienie,masaże itd. az wreszcie kolejna okulistka skirowała nas do szpitala na płukanie kanalika nosowo-łzowego! ale terminy są długie i mamy wizytę dopiero na 25.06!!! Więc radzę wybrać się, im wcześniej tym lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
ellana1 Re: Herbatka dla noworodka na oczko? 31.05.07, 23:30 A my zadzwoniliśmy do położnej (dała nam nr telefonu jak byliśmy w przychdni na kontroli) i kazała herbatą przemywac . Synek miał wtedy 2-3 tygodnie . Przemywalismy na zmiane herbatą i solą fizjol. Ale to chyba nie był poważny stan bo oczko zaropiałe było tylko przez 2 dni . Odpowiedz Link Zgłoś
m.nowotna Re: Herbatka dla noworodka na oczko? 31.05.07, 23:39 Moja córeczka miała 5 dni i strasznie jej ropiało jedno oczko i pomógł okład ze zwyklego rumianku w co wogóle nie wierzyłam ale po dwóch dniach przeszlo, prawdopodobnie to był nieprzepchany kanalik łzowy Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka777 nie, nie nie!!! 01.06.07, 08:44 ani herbatka, tym bardziej rumianek!!! woda przegotowana i okulista Odpowiedz Link Zgłoś
padthai Re: Herbatka dla noworodka na oczko? 01.06.07, 10:21 UWAGA: aby nie czekac, najlepiej sie udac do szpitala, w ktorym sie rodzilo - szpital sprawuje opieke, jeszcze przez miesiac od wyjscia z niego, nad noworodkiem i matka (niestety nie wszystkie szpitale) Poprostu idzie sie z maluchem i zglasza problem, powinni go rozwiazac od razu tzn powinni wezwac okuliste i on moze od razu przplukac kanalik lzowy. Trzeba naciskac na lekarzy, bo niechce im sie dodatkowej roboty wykonywac, ale my rodzice mamy do tego pelne prawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 rumianek może wywołac reakcję alergiczną ! 03.06.07, 15:44 moja Kasia miała ropiejące oczko i lekarka powiedziała, żebym przemywała czarna herbata (ale Kasia ma pół roczku), rumianek może przynieść wręcz odwrotny efekt ponieważ coraz więcej dzieci reaguje uczuleniem na nego Odpowiedz Link Zgłoś
majunia01 Re: rumianek może wywołac reakcję alergiczną ! 03.06.07, 17:16 tylko nie rumianek !!!!!!!!!!! to szczypie sama spróbuj, do tego tylko sól fizjologiczna i specjalista. Odpowiedz Link Zgłoś