11.06.03, 21:01
Witam!
Czy ktos zna ten lek? Moja mała dostała go na przerośniety trzeci migdałek
chociaż w ulotce nie ma informacji na temat leczenia tym środkiem migdałków.
Poza tym inny laryngolog wcześniej postawił inną diagnozę - przewlekłe
zapalenie zatok. Będę wdzięczna za każdego maila. Pozdrawiam
Iza
Obserwuj wątek
    • basiaurban Re: Flixonase 12.06.03, 00:03
      Po pierwsze. Mnie alergolog przepisał ten lek na katar na tle alergicznym
      (uczulenie na pyłki traw i drzew).
      Po drugie. Moje dziecko miało przerośnięty trzeci migdał, byliśmy z małą u
      kilku lekarzy, ale żaden nie zaaplikował tych kropli na leczenie tego właśnie
      schorzenia.
      Właśnie się doczytałam w bardzo mądrej książce nt. zdrowia, że w leczeniu
      zapalenia zatok (co prawda w tej książce jest mowa o ostrym zapaleniu zatok
      przynosowych) stosuje się m.in. leki przeciwalergiczne, więc może drugi lekarz
      zasugerował się opinią pierwszego lekarza i stąd recepta na flixonase?

Pozdrawiam
      Basia
    • zgagusia Re: Flixonase 15.06.03, 18:54
      izarut napisała:

> Poza tym inny laryngolog wcześniej postawił inną diagnozę - przewlekłe
      > zapalenie zatok.
      i zapewne diagnoza ta byla prawidlowa - przerosniety trzeci migdalek jest
      wynikiem infekcji (tak wiec wczesniejsze infekcje + to ostatnie przewlekle
      zapalenie zatok doprowadzily do jego przerostu)u mojego 4 - letniego synka
      stwierdzono teraz trzeci stopien przerostu trzeciego migdalka (to kwalifikuje
      go do szybkiego wyciecia, na dniach czeka go zabieg) i rowiez infekcja
      bezposrednio poprzedzajaca te diagnoze bylo zapalenie zatok.
      co do leczenia trzeciego migdalka - od zaprzyjazninej lekarki wiem ze jest ono
      skuteczne u 20% przypadkow - stad rzadko ktory lekarz proponuje to leczenie,
      ten sposob leczenia o ktorym mowila mi lekarka polega na doustnym podawaniu
      niewielkich dawek sterydu (encortonu). Flixonase zawiera glikokortykosteroid o
      silnym miejscowyn dzialaniu p/zapalnym (niezaleznie od tego czy przyczyna stanu
      zapalnego jest alergia czy infekcja, jednak stosuje sie go glownie w
      alergiach). Jesli stosujesz ten lek zgodnie z przeznaczeniem - do nosa - to
      dzialanie na trzeci migdalek bedzie minimalne (zadziala tylko ta czesc dawki
      ktora splynie z zatok do gardla). Ale moze lekarzowi chodzilo o wyleczenie do
      konca zatok stad wybral ten lek? Leczenie trzeciego migdalka jest dlugotrwale
      wiec jesli przerost jest duzy lepiej go wyciac - bo taki stan uposledza sluch i
      funkcje nosa (dziecko mowi jakby mialo stale zatkany nos, chrapie w nocy), z
      tego powodu dziecko moze tez czesciej i dluzej chorowac.
      pozdrawiam
      agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka