Dodaj do ulubionych

zolte galki oczne u tygodniowego malucha

20.06.07, 17:37
Witam
dzis odkrylam ze synek(rzadko otwiera oczka)ma dosc mocno zolte oczy (tj,
bialka). Poza tym mam wrazenie ze jest w porzadku, tj ogolnie jest
rozowiutki, moze troche inny odcien na lydkach. Ale oczy mnie martwia. Objaw
zoltaczki? Przy wypisie ze szpitala (niedziela) wszystko bylo ok. Wizyta
kontrolna dopieor w poniedzialek - przyspieszyc?
Obserwuj wątek
    • edyta0 Re: zolte galki oczne u tygodniowego malucha 20.06.07, 17:51
      może to być żółtaczka, której bilirubina dopiero po 3 dniach zaczęła osiągać
      większą wartość, najlepiej przyspieszyć wizytę, bo z żółtaczką nie ma żartów
      • mazajac Re: zolte galki oczne u tygodniowego malucha 20.06.07, 17:57
        ja też radzę do lekarza, niech zmierza poziom bilirubiny, miałam taki przypadek
        ostatnio u znajomej, musiała wrócić do szpitala, idź do lekarza jak najszybciej
        • sy28 Re: zolte galki oczne u tygodniowego malucha 20.06.07, 20:13
          a ja mam synka prawie siedmiotygodniowego i on jeszcze ma ślady żółtaczki, miał
          nasiloną w trzeciej dobie i fototerapię potem wyszliśmy do domu następnego dnia
          bo poziom nie wzrastał mały był żółtawy i gałki oczne też ale podobno w normie
          potem trochę zbladł i wydawało się, że wszystko dobrze, a teraz byliśmy na
          szczepieniach i jeszce raz dziś miałrobione badania na poziom bilirubiny, mimo
          to szczepienia dostał lekarz mówi że to prawdopodobnie żółtaczka karmionych
          piersią i może się przedłużać do dwunastego tygodnia, a badania są na wszelki
          wypadek, jutro wyniki denerwuję się czy ktoś tak miał i co jeśli to coś
          poważnego
          • mazajac Re: zolte galki oczne u tygodniowego malucha 20.06.07, 21:15
            nie no jeśli to nadal żołtaczka to trzeba wrócić do szpitala,
        • magdalas Re: zolte galki oczne u tygodniowego malucha 21.06.07, 19:50
          ja bym poszła natychmiast do lekarza i domagała się zrobienia badań na poziom bilirubiny, moja mała
          też nie miała żółtej skóry a jak godzinę przed wypisem ze szpitala (byłyśmy 5 dni bo po cesarce) zrobili
          jej badanie, niby profilaktycznie to się okazało że bilirubiny miała 20 jednostek. Były chwilę grozy o taki
          poziom jest bardzo niebezpieczny, Mała oczywiście została w szpitalu pod lampą a ja do domu wróciłam
          sama, przeryczałam cały dzień, ale lampy pomogły. A w szpitalu wszyscy się dziwili że wcale nie jest
          żółta a tyle ma tego cholerstwa.
    • zebra211 Re: zolte galki oczne u tygodniowego malucha 20.06.07, 23:21
      Radzę najpierw pobranie krwi w lab, a potem od razu z wynikiem do lekarza. Z
      żółtaczką u malucha nie ma żartów.
    • niusianiusia Re: zolte galki oczne u tygodniowego malucha 21.06.07, 00:56
      no niestety musisz pójść do lekarza. Ja walczyłam 4 miesiące z żółtaczką u
      synka. Spadła dopiero po podaniu Luminalu, gotowanie pokarmu nie pomagało za
      bardzo.Przedłużająca się żółtaczka to oznaka bądź infekcji w organiźmie, bądź
      innych nieprawidłowości ( choroby wątroby), ale najczęściej jest związana z
      karmieniem piersią ( wtedy gotuje się pokarm). Nie mniej jeśli dziecko ma mniej
      niż tydzień to żółtaczka ma prawo raczej jeszcze być. Jeśli masz wątpliowści,
      to sprawdź poziom bilirubiny z krwi ( a nie skóry, bo to nie jest miarodajne).
    • kic11 Re: zolte galki oczne u tygodniowego malucha 21.06.07, 08:00
      wydaje mi się, że powinnas pójść do lekarza. Miałam podobny problem z moją małą
      na początku jej życia. Obserwuj kolor skóry malucha najlepiej widać w świetle
      dziennym najpierw na twarzy później reszta ciałka. Póki co dawaj mu bardzo duzo
      pić (mleko, woda, glukoza), bo bilirubinę trzeba wypłukać. Co do
      przegotowywania pokarmu naturalnego to dopiero jeśli zleci tak lekarz (ta
      praktyka ma zwolenników i przeciwników). Zycze zdrówka. Nie mysl na razie o
      szpitalu, tylko bardzo dbaj o płyny.
    • mimarika żółtaczka fizjologiczna 21.06.07, 08:08
      • katka74 Re: żółtaczka fizjologiczna 21.06.07, 10:54
        U tygodniowego dziecka żółtaczka ma prawo jeszcze być i jest to całkiem
        normalne.
        Zółtaczka ma to do siebie że schodzi z ciała od dołu tzn najpierw różowieja
        nózki, potem rączki i brzuszek a najdłużej utrzymuje się na białkach oczu.
        Skoro piszesz że ma żółte tylko oczka a ciałko różowe to powinno być wszystko w
        porządku. Potrzeba tylko czasu i wszystko wróci do normy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka