Dodaj do ulubionych

drugie (kolejne) dziecko z wadą serca

23.06.07, 12:19
czy ktoś z Was ma (miał) albo słyszał o takim przypadku? wiem że to nie
zdarza się często ale...
Obserwuj wątek
    • ewelia5 Re: drugie (kolejne) dziecko z wadą serca 23.06.07, 14:03
      Serdeczne Gratulacje!
      Najwazniejsze to nie mysl o tym teraz dzidziusiowi stres nie jest potzebny (tez
      sobie to powtarzam wink ). Trzymam kciuki. Ewelina
    • mama_nicoli Re: drugie (kolejne) dziecko z wadą serca 24.06.07, 21:04
      nasza lekarka, pani genetyk powiedziała że ryzyko urodzenia drugiego dziecka z
      wrodzoną wadą serca, jeżeli nie jest uwarunkowana genetycznie wnosi 5%.
      pozdrawiam
      Ania mama Nicolki (AS, CoA)
    • izaskun Re: drugie (kolejne) dziecko z wadą serca 25.06.07, 17:46
      tak, tak, tak ja to wszystko wiem! Pytam o konkretne przypadki
      • anetaimisiak Re: drugie (kolejne) dziecko z wadą serca 25.06.07, 18:10
        GRATULUJĘ PRZYSZŁYM RODZICOM.JA JESTEM TAKIM PRZYPADKIEM-ALE POZYTYWNYM. PO
        SYNKU(COA, 2-PŁATK.ZASTAWKA AORT.I KILKA DROBIAZGOW) URODZILAM ZUPEŁNIE ZDROWĄ
        CoRKĘ.POLECAM ECHO SERCA PŁODU W 20-TYG. U DR DANGEL W W-WIE.PO PROSTU
        USPOKOISZ SIE.GŁOWA DO GÓRY.POZDROWIONKA.ANETA
    • aska762 Re: drugie (kolejne) dziecko z wadą serca 25.06.07, 18:43
      Ja również jestem przykładem na to, iż wada u pierwszego dziecka nie oznacza wady u drugiego smile Dzieci rodziłam w krótkim odstępie czasu - niecałe 2 lata różnicy. Baliśmy się bardzo - wcześniej porobliliśmy duuuzo badań, w trakcie ciąży również. Ciąża cała przeleżana, podtrzymywana od początku do końca - w 35 tyg urodził się zdrowiutki Kubuś (ma sliną alergię, na początku musiał być rehabilitowany bo miał wzmożone napięcie mięśniowe). Prawdę mówiąc gdybyśmy czekali dłużej, to pewnie byśmy się nie zdecydowali na drugie dziecko, a tak to po prostu powykluczaliśmy różne choroby, które mogły spowodować wadę Marysi i szybciutko postaraliśmy się o nastepne. Jak Kubuś miał 5 mc to Marysia przechodziła kolejną operację, leżała w szpitalu 2 mc, Kuba na piersi i rehabilitowany.... było ciężko ale daliśmy sobie radę.
      Gratuluję i trzymam kciuki!
      • saimirka do aska762 26.06.07, 10:40
        Witam, a jakie dokładnie badania sobie zrobiliście przed zajściemw ciąże i
        podczas ciąży??? Wprawdzie nasza Emilka ma dopiero 2 miesiące ale my już
        myślimy o drugim dzieciątku, im szybciej tym lepiej później już będzie coraz
        ciężej się na nie zdecydować. Pozdrawiam.
        • aska762 Re: do aska762 26.06.07, 11:58
          Nasza sytacja jest o tyle specyficzna że Marysia do 5 mc ciąży miała zdrowe serce, w 6 mc ciąży miała zapalenie mięśnia sercowego i to wywołało zaburzenia rytmu (TYLKO, podobno mieliśmy dużo szczęścia). Ja w tym czasie byłam lekko przeziębiona, ale lekarze nie byli pewni, czy to właśnie to wywołało zaburzenia rytmu serca. Chcieli wykluczyć ine możliwości , czyli różne choroby autoimmunologiczne u mnie... wszystkie badaia miała robione w poradni chorób psychosomatycznych i wiązały się wylkuczeniem różnych chorób nie tylko immunologicznych (toczeń, toksoplazmoza... innych nie pamiętam). Jeśli jesteś zainteresowana tym tematem to poszukam. Wszystkie wyniki miałam ok. W trakcie ciąży miała regularnie robine badania usg (u mojego gina, ale to on wykrył wadę Marysi w 23 tyg ciąży, miałam do niego pełne zaufanie). Pozostałe badania związane były z moją przypadkowo wykrytą chorobą - cholestazą ciążową....
          Nie wiem na ile odpowiedziałam na Twoje pytania, w razie czego śmiało się pytaj smile.
          • saimirka Re: do aska762 26.06.07, 14:25
            No widzisz Ty byłaś świadoma tego, że dzieciątko urodzi się z wadą serduszka,
            my w ogóle. żadne usg tego nie wkazało, a miałam ich sporo robionych ze wzgledu
            na 3 utracone ciaze. Dla nas to był szok. Bardzo dziękuję i za odpowiedź i
            jakbyś mogła, to proszę o jeszcze. Czy jestes z Warszawy? Pytam ze wzgledu na
            Twojego lekarza.Pozdrawiam.
    • nowakjoanna krzyczę na Ciebie za myslenie o zlych rzeczach!!! 26.06.07, 12:49
      Aga, nie wymyslaj, sama wiesz, ze to ze Tymo ma wade serca nie oznacza ze
      Fasolka bedzie tez miala wade serca,. Czyzby opadly Cie jakies ciążowe strachy?
      Postaraj sie nie myslec o zlych rzeczach, Fasolke denerwujesz.
    • wyczyny Re: drugie (kolejne) dziecko z wadą serca 26.06.07, 13:29
      Mam Piotrusia z ToF i teraz jestem juz w 33tc z Jedrzejem. Po 20 tygodniu wybralismy sie na specjalne USG do Łodzi do dr Respondek-nie stwierdzila zadnej wady-nawet sercasmile
      liczymy zatem, ze urodzi sie calkiem zdrowy braciszek (ciekawe jak to jest miec zdrowe dziecko?)
      Pozdrawiamy!

p.s.tez zadalam kiedys podobne pytanie na forum-to ktos odpowiedzial, ze slyszal tylko taka historie (3 braci, 1 i 3 z ToF a ten w srodku zdrowy i zazdrosny o blizne)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka