fliper27 29.06.07, 15:18 dorgie mamy pomóżcie mój sunek nie może sie wybróżnić od wtorku dostaje laktuloze dostał 6 dawek po 5 ml i nic, jak to mozliwe? i co mu podac by zrobił kupe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: laktuloza nie działa 29.06.07, 15:24 Podobno w aptekach sa zestawy do lewatywy.Polecam jak najszybciej,bo zalegające masy kałaowe moga uniemozliwic wydostawanie sie gazów(z podobnym problemem wylądowałam z 4 latkiem na ostrym dyzurze). Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: laktuloza nie działa 29.06.07, 15:33 Polecam suszone sliwki. I dodam tylko, że lactuloza ma to do siebie, że: - dawka może byc różna w zalezności od potrzeb dziecka - my np zaczynalismy od 2 ml a okazało sie, ze jednorazowo kacper wymaga 7 (pediatra zaleciła zwiększanie stopniowo dawki do osiagnięcia efektu) - odstawienie gwałtowne lactulozy moze spowodowac zaparcia - odstawia się ja więc tak jak wprowadza tylko w odwrotna stronę - od dawki maxymalnej, zmniejszając dawke co 2-3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: laktuloza nie działa 29.06.07, 15:33 może najpierw autorka napisze w jakim wieku ma dziecko i od ilu dni nie może się ono wypróżnić lewatywa to chyba ostateczność Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: laktuloza nie działa 29.06.07, 15:36 Ja też nigdy nie brałam takiej możliwości pod uwage,ale było to zalecenie lekarza.Pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolla Re: laktuloza nie działa 29.06.07, 18:01 polecam nektar sliwkowy hippa, lub wlozyc termometr na chwilke w pupkę. U nas zawsze dzialalo, kiedy nie musialo. Odpowiedz Link Zgłoś
mustardseed Re: laktuloza nie działa 29.06.07, 20:58 U mnie był podobny problem. Lekarz kazał dawac laktuloze 2x5ml, debridat 3x5ml, siemię lniane (sproszklowane jest znosniejsze dla dziecka) i Colon C do posiłków. Pokutkowalo dopoer po 3 dniach. Oprócz tego ma duzo pic (ale on nie chce). I jak nie zrobi kupki caly dzien to copek glicerynowy na noc. Moj syna wazy 11 kg. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: laktuloza nie działa 29.06.07, 22:15 moja MK ma ten sam problem...teraz dostaje taki nektar z suoszynch sliwek, do tego odstawilismy ryz, banany i marchewke, mnostwo napojow, odstawic slodycze...lewatywa to ostatecznosc i horror dla dziecka... ja mam to za soba... Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: laktuloza nie działa 29.06.07, 22:22 doraźnie czopek glicerynowy/ lactulosum ma opóźnione działanie tzn chyba nawet w ulotce napisano że działa po jakimś czasie/ daj czopek glicerynowy Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: laktuloza nie działa 29.06.07, 22:56 lactulosum ma to do siebie, ze jesli przedawkowane to ma dokladnie odrwotne dzialania Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: laktuloza nie działa 30.06.07, 00:25 laktuloza jest do bani, lepsze czopki glicerynowe. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: laktuloza nie działa 30.06.07, 00:26 termometr bym raczej pominęła, to kiepski pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: laktuloza nie działa 30.06.07, 00:26 z tego co ja pamiętam jak moja miała mega zatwardzenia, laktuloza pomagała w jednej ale dużej dawce. czopki glicerynowe, suszone śliwki. Odpowiedz Link Zgłoś
fliper27 Re: laktuloza nie działa 30.06.07, 19:44 Kochane dzieki za odpowiedzi, ale niestety mam tylko jeszcze wiekszy metlik nie które z was piszą że wieksza dawka laktulozy inne że jak za duża daka to ma odwrotne działanie, a tak dla uścislenia mój synek ma 2,5 roku i niestety dzis był już 4 dzień bez kupy więc zaaplikowałam czopka, kupe zrobił ale jaki chorroro wcześniej, dieta jest od wtorku i laktuloza też na ulotce jest napisane że powinna działa po upływie jednej doby od pierwszej dawk. W poniedziałek ide do lekarza może on coś jeszcze dorodzi, ale jutro kupie ten nektar ze sliwek może to da pozytywny efekt, oby bo mam już załamanie nerwowe przez ta kupę, pozdrawiam wszystkie sredecznie i jeszcze raz wielkie dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
foczusia85 Re: laktuloza nie działa 30.06.07, 20:55 W jakim wieku jest synek? Wiekszosc problemow z zatwardzeniem to sprawy zwiazane z psychiką. Nawet lekarze odsylaja do psychologow... Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: laktuloza nie działa 30.06.07, 21:02 Napisała ma 2,5 roku. Laktuloza powinno się podać raz w większej dawce a nie kilka dni pod rząd.Czopek powinien pomóc.A jak nie to do gastrologa może? Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: laktuloza nie działa 30.06.07, 22:32 Na zatwardzenia podaje dziecku na czczo 100 ml przecieru (soku) ze sliwek (gotowy, kupiony w aptece), dziala jak armata. Ciekawa rzecz ze tenze sam sok w takiej samej ilosci podany nie na czczo w ogole nie dziala. Raz zdarzylo mie sie zastosowac lewatywe (tez gotowa kupiona w aptece). Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: laktuloza nie działa 02.07.07, 20:11 ALVIA - taki syrop homeopatyczny, bez recepty, zawsze pomagał mojemu synkowi. Odpowiedz Link Zgłoś