Dodaj do ulubionych

Pierwsze szczepienie

16.07.07, 11:06
Jutro wybieram się z moją córeczką na pierwsze szczepienie (ma 6 tygodni).
Trochę się boję, bo nie wiem, czego się spodziewać. Napiszcie proszę, czy
podanie szczepionki trwa długo? Gdzie jest podawane (rączka , nóżka?), czy
wasze dzieci bardzo płakały, no i czego się spodziewać po szczepionce - tzn,
czy dziecko będzie odczuwało ból albo gorączkowało. Wiem, że to wszystko mi
powiedzą w przychodni,ale wolę się wcześniej nastawić psychicznie. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ududka Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 11:20
      szczepienie obywa się w nóżke bo tam jest większy mięsień.przewaznie dzieci nie
      wiedzą co sie dzieje ale moga płakac.miejsce wkłucia moze pobolewac ,może ale
      nie musi wystąpic stan goraczkowy więc lepiej kupic czopki p/ goraczkowe.
      Spokojnie dasz rade ja przed kazdym szcepieniem lub wizytą u lekarza ze dwa
      dni wczesniej tak sie nakrecam ze myślę tylko o tym a to bardzo szkodzi smile
      • ewulinda331 Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 11:25
        U mnie w przychodni szczepią w rączkę! Może być gorączka, dziecko niespokojne,
        płaczliwe. Ważne jest na jaką szczepionkę się zdecydujesz! Płatną skojarzoną czy
        nie płatną standardową! Pamiętaj dziecko musi być absolutnie zdrowe!!!! A nerwy
        zawsze są! Dziecko płacze naogół, bo to nie jest przyjemne! Często mamy też!
        • katka74 Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 11:31
          Kup sodę oczyszczona w aptece i po szczepieniu zrób okład w miejscu ukłucia,
          gdyż czasem robi sie obrzęk(łyżeczka sody na pół szklanki wody).
          Dziecko po szczepieniu może być marudne, więcej spać a może tez być odwrotnie-
          bardziej pobudzone niż zwykle.
          Naogół jednak płacz po szczepieniu szybko mija a dziecku nic nie dolega.
          Spróbuj się mimo wszystko stresować jak najmniej przed, bo dziecko to wyczuwa i
          mu sie udziela.
          Będzie dobrzesmile
    • monikaa13 Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 11:36
      szczepienie jak szczepienie trwa krotko bo to tylko zastrzyk, moja corka nie
      plakala, tzn tylko w momencie zastrzyku oczywiscie tak, ale potem w ogole nie
      miala zadnych objawow poszczepiennych po zadnym jak narazie szczepieniu a ma
      8msc
      nie ma sie czego bac
    • dolores113 Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 11:46
      Dzięki wszystkim za rady. A jeśli chodzi o czopki przeciwgorączkowe to jakiejś
      konkretnej firmy, czy sa tylko jedne w aptekach? i napiszcie jeszcze, czy
      szczepienie robi pediatra, czy pielęgniarka?
      • monikaa13 Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 11:47
        szczepienie robi pielegniarka, czopki????????? ja mam eferalgan, jak corka
        miala trzydniowke sprawdzily sie super
        • dolores113 Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 11:52
          A jak się podaje ten eferalgan? To są krople, czy coś do rozpuszczenia w
          mleku...? A, i jeszcze jedno pytanie - jak z kąpielą po sczepieniu - można?
          Obawiam się, że nie, a przecież mamy takie straszne upały...
          • monikaa13 Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 11:56
            eferalgan kupilam w czopkach, dl aniemowlat najlepsze sa czopki bo nie ma
            problemu, wkladasz i juz
            tylko pamietaj w aptece kup cos na 6 tyg, bo moja ma juz 8msc, i takie rzeczy
            stosuje sie w zaleznosci od wagi dzidzi, wiec przeczytaj koniecznie ulotke
            • monikaa13 Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 11:59
              co do kapieli, kurcze zupelnie nie pamietam jak to bylo jezeli jest to to
              szczepienie w raczke po ktorym musi zostac blizna, to oczywiscie nalezy kapac
              dziecko, ale nie wolno tego moczyc, nalezy poczekac az sie zrobi strupek i
              odpadnie, nie przejmowac sie tym, blizna musi zostac, jezli nie zostanie,
              trzeba powtorzyc szczepienie, jezeli jzu odpadnie mozna spokojnie myc

ale powtarzam nie pamietam czy chodzi o to szczepienie, bo jzu troche dawno
              temu to bylo
              • eleonoe Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 12:03
                pierwsze szczepienie przeciw WZWB i gruzlicy dziecko ma w szpitalu i to po nim robi sie srupem po jakims czasie z ktorym nic sie nie robi, niczym nie nalezy przemywac nalezy go zostawic i mozna spokojnie go moczyc. potem dopiero sa nastepne szczepienia w poradni z ktorej matka dostaje wezwanie z dzieckiem na szczepienie
          • eleonoe Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 11:59
            zalezy jakie szczepienie, szczepienie podstawowe czyli błonica, tezec krztusiec sa bezpłatne i sa to 3 ukłucia -w raczke i obiee nozki, ale ja np wybralamszczepinie skojarzone czyli 6 szczepionek w jednym ukłuciu-nazywa się Infanrix Hexa 2 sa dodatkowe przeciw WZW B i Hib u mnie w przychodni kosztowalo to 170 zl ale dziecko wtedy tylko ma 1 ukłucie w raczke.kapac mozna bez zadnych obaw zreszta wszystkiego sie dowiesz podczas wizyty]
            • dolores113 Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 12:04
              Tak, ja też wybrałam skojarzone. W mojej przychodni to jest 160 zł. Czy te
              skojarzone szczepionki różnią się od bezpłatnych tylko ilością ukłuć, czy też
              jakością? Pozdrawiam
              • monikaa13 Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 12:07
                pewnie jakoscia tez
    • mama_piotrka07 Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 12:31
      U mnie z synem poszedł Tata bo ja się za bardzo denerwowałam. Jak ukłuli to
      zapłakał ale zaraz ojciec mu pokazał jakąś zabawkę, zaczął mówić i mały
      zapomniał. A od razu po wyjściu z gabinetu (jeszcze na korytarzu) dostał cyca. I
      w ogóle o szczepieniu zapomniał. Nie było żadnych sensacji po powrocie do domu.
    • roma5566 Re: Pierwsze szczepienie 16.07.07, 13:41
      witam
      ja szczepilam synka infarix hexa 6w1. szczepionka kosztowala 190zl. byla w
      raczke i malemu nic nie bylo. jutro ide na nastepne i mam nadzieje ze dobrze ja
      zniesie. jest to jedno uklucie a nie kilka. zreszta slyszalam od innych mam ze
      to najlepsza szczepionka
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka