anettaa1 18.07.07, 16:12 wiadomo po lapisowaniu zeby czarnieja,warto zastosowac ten zabieg????zatrzymuje prochnice??? alternatywa jest ponoc ozonowanie,ale ma sie to wiazac pozniej z wypelnieniem zebow,tak???? Dziecko ma prawie dwa lata,co lepsze??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilianka_100 Re: Próchnica Lapisowanie,czy warto????? 18.07.07, 22:21 mój synek skończył w maju 3 latka,byłam z nim u 2 stomtologów,jeden powiedział,że lapisowanie a drugi u nas ma specjalne narzędzia dla dzieci i powiedział,że lapisowanie to stara metoda i mu lakuje.Powiem,że synek ma 4 bląbki i 2 ząbki przednie górne są od spodu czarne i mu lakuje,niewiem czy dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
agapk lilianka 18.07.07, 23:02 albo ci dentysta bzdur naopowiadal albo przekreciłas cos lakuje sie stałe zeby!!! przede wszystkim szóstki lakowanie to wypełnianie bruzd zeby nie zalegał pokarm lakierowanie to powlekanie zębów flurem zeby zapobiegac próchnicy - powlekanie zdrowych zębów oczywiscie na widoczną próchnice jedynie lapisowanie albo leczenie ozonowanie robi sie na próchnice praktycznie niewidoczną, jakies lekkie przebariwenie, zaklada się specjalny kapturek na ząb i ozonuje go , a pozniej takim aparacikiem sprawdza co 6 tyg czy poziom prochnicy sie zmniejszył jestem na bieżaco bo chodzę z 6 letnią córką regularnie co 2 miesiace do dentysty Odpowiedz Link Zgłoś
lilianka_100 Re: lilianka 18.07.07, 23:06 nie dentysta mówi że mu lakuje ,że lapisowanie to stara metoda,to ja jusz niewiem gdzie mam chodzić do dentysty.Jeden mówi tak drugi inaczej.Jak ja mu powiedziałam,że się nielakuje tych ząbków to on mnie opierdzielił,powiedział,że on wie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
khs1 Re: Próchnica Lapisowanie,czy warto????? 18.07.07, 23:08 Nie bardzo wiem na czym polegają wspomniane metody ale wiem że na pewno pomoże środek z fluorem chyba to jest lakowanie - młody miał poczerniałe jedynki po smarowaniu tym środkiem ząbki ma bielutkie i przestały się psuć (gorzej z trzonowcami nie dał ich posmarować do porządku -jako 3 latek jest bardzo niecierpliwy) Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Próchnica Lapisowanie,czy warto????? 18.07.07, 23:11 Moje dziecko miało lapisowane w wieku 2 lat, na początku wyglądało jak wampir (czarne jedynki i dwójki, bielutkie kły) ale próchnica zatrzymała sie na tyle skutecznie, że dotrwałysmy do naturalnej wymiany stałych zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: Próchnica Lapisowanie,czy warto????? 21.07.07, 15:12 to bardzo interesujace co piszecie. moja corka ma prawie 16 miesiecy czy to juz czas zeby isc do dentysty? jak sie przygotowac na taka wizyte? a co w sytuacji jak dziecko nie otworzy paszczy? tez nalezy zaplacic Odpowiedz Link Zgłoś
anettaa1 do khs 1 21.07.07, 23:38 ale o jakiej ty metodzie piszesz???i co zeby z prochnica zrobily sie biale???napisz cos wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
joma24 Re: do khs 1 22.07.07, 21:37 ja nie lapisowałam bo sie czarnych zebów zlęklam i teraz u mojego 4,5 latka 5 zebów robiłam , wizyty do9 przyjemnych nie nalezały ! teraz napawione zabki polkierowalismy i tak bedziemy robic co pół roku ! Odpowiedz Link Zgłoś
muuu3 Re: Próchnica Lapisowanie,czy warto????? 21.07.07, 18:11 Ja nie zgodziłam się na lapisowanie ząbków u 2-letniej córeczki, nie wyobrażałam sobie, by dziewczynka miała czarne zęby. Dentystka znalazła rozwiązanie - lapis z tyłu jedynek, borowanie z przodu. Najpierw kilkakrotne lapisowanie jedynek z tyłu, potem, gdy córeczka przyzwyczaiła się do pani dentystki miało miejsce borowanie i wypełnienie jedynki. Póki co, mija 6-mcy i nie widać śladów próchnicy. Czeka nas powtórka lapisu (to trzeba systematycznie powtarzać). Bardzo chciałabym dotrwać do stałych jedynek. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: Próchnica Lapisowanie,czy warto????? 21.07.07, 22:11 ozonowanie, jest skuteczniejsze, trwa krotko, taka nakladke przyklada sie na pewnien czas (1-2 min) nic nie boli i juz. tylko drogie(( jakie wypelnanie??? Odpowiedz Link Zgłoś
anettaa1 Re: Próchnica Lapisowanie,czy warto????? 21.07.07, 23:33 podobno ozonowanie wiaze sie plabowaniem tzn za jakis czas trzeba bedzie w tych zabkach ozonowanych załozyc plomby. Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia13 Re: Próchnica Lapisowanie,czy warto????? 23.07.07, 00:38 o co chodzi z tym lapisowaniem? moja córa (3,5) ma próchnicę. w jednym ząbku ma plombę a w drugim lekarstwo a teraz niestety nie pozwala sobie leczyć bo raz ją zabolało... pytałam panią stomatolog o lakowanie ale mówiła, że to tylko na zdrowe zęby a o lapisowaniu nawet nie wspomniała... co prawda widzę, że próchnica nie postępuje już tak szybko odkąd używamy pasty elmex ale jak jest jakiś sposób na powstrzymanie to chętnie skorzytam Odpowiedz Link Zgłoś
anettaa1 Re: Próchnica Lapisowanie,czy warto????? 24.07.07, 16:11 lapisowanie to malowanie zebow azotanem srebra,w tym miejscu co jest prochnica zeby robia sie czarne. My narazie bedziemy fluoryzowac zeby bo podobno to pocztki prochnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
a763 Re: Próchnica Lapisowanie,czy warto????? 08.08.07, 14:36 jak długo zęby po lapisowaniu są czarne, to mija, czy będą już aż do stałych czarne? Odpowiedz Link Zgłoś