Dodaj do ulubionych

badanie moczu

25.07.07, 18:49
dziewczyny,chce zbadac dziecku mocz(z posiewem)czy to musi byc ten pierwszy
mocz po nocy?wogole prosze o rady jak to fachowo wykonac,z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • peresia Re: badanie moczu 25.07.07, 19:39
      A w jakim wieku jest dziecko i jakiej jest płci?
    • madziulec Re: badanie moczu 25.07.07, 20:21
      Najlepiej jest po nocy, ale jesli dziecko siusia nadal w pieluchy czyli siusia w nocy to nei ma to az takiego znaczenia.
      Jesli dziekco jest starsze i potrafi nie siusiac w nocy - pobierasz pierwsza poranna probke tak jak u doroslego. mocz jest wtedy najbardziej zageszczony.

Jesli chlopiec: odciagasz delikatnie napletek, myslesz dokaldnie woda z mydlem, dokaldnie oplukujesz i wycierasz najlepiej jednorazowym recznikiem papierowym. Mozna przemyc rivanolem, ale tylko nowootwartym!!

Jesli dziewczynka: mycie dokladne z rozchyleniem warg sromowych, podobne wytarcie jak u chlopca, mozna rowniez rivanol.

Absolutnie nei stosowac woreczkow!!!
      Pobierac wylacznie do jednorazowych sterylnych kubeczkow! Jesli mozna to nawet uztywac specjalne plytki posiewowe (nazwa uromedium do kupienia w aptece - opis stosowania na ulotce dolaczonej do uromedium). Pierwsze kilka kropel ma "uciec", pobierac strumien srodkowy, w ciagu 2 godzin dostarczyc do laboratorium.

I czekac na wynik.
      Badani eposiewu powinno byc w ciagu 3 dni max. Jesli bedzi epozniej - mozna je traktowac jako historyczne.
    • dybala1 Re: badanie moczu 25.07.07, 20:43
      Ja mam chłopca 4 lata niedawno miał pobierany mocz na posiew. Na jednym
      skierowaniu miałam morfologię i mocz na posiew badania miałam robić zupełnie
      innego dnia, ale około południa okazało się, że będzie mi potrzbna morfologia
      następnego dnia moczu rannego nie pobrałam. Poszłam do laboratorium i spytałam
      się co robić w takiej sytuacji Pani powiedziała, że mogę chociażby w tej chwili
      pobrać mocz, że u dziecka nie ma to znacznia o jakiej porze jest pobrana
      próbka. Na wyniki czekałam około tygodnia i chyba zazwyczaj tyle się czeka.
      • madziulec Re: badanie moczu 25.07.07, 22:02
        Tak naprawde za dlugo.
        Pierwszy wynik czy cos rosnie czy nie jest po 24 godzinach - to jest wskazanie do rozpoczecia leczenia.

Po 7 dniach to naprawde mozna sobei wynikiem wytapetowac pokoj. I na przyszlosc nie korzystac z takiego laboratorium, jest opieszale.
        • donia73 Re: badanie moczu 25.07.07, 22:41
          dzieki dziewczyny,moj synek ma 4 lata,pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka