Dodaj do ulubionych

kleszcze znow

27.07.07, 12:45
kochane mamy,wiem ze ten wątek był juz poruszany,ale w wyszukiwarce nic
nieznalazłam co by mi mogło pomoc.Otoz chciałam zapytac czy jest w aptece
jakis srodek ktory odstrasza kleszcze,czy ktoras z was sprawdziła i moze cos
polecic..?Wyjezdzamy na wakacje na mazury wiem ze tam ich jest duzo,i wiem
tez ze na szczepionke jest troche zapozno,wiec chciałabym jakis srodek na
odstraszanie kleszczy dla syna.dziekuje
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: kleszcze znow 27.07.07, 15:56
      >Otoz chciałam zapytac czy jest w aptece
      > jakis srodek ktory odstrasza kleszcze

Zależy w jakim wieku jest dziecko. Oczywiście w aptece (a nawet w zwykłym sklepie) są środki odstraszające komary i kleszcze - najlepsze to te oparte "na chemii". Wolę takie do smarowania w szyfcie, ale to moja preferencja. Są też w areozolu.

Do lasu najlepiej nałożyć długie spodnie i wsunąć je w skarpetki. Podobno najlepsze są ciemne kolory. Długi rękawek też się przyda. Czapka na głowę.

Po wyjściu z lasu (albo i w trakcie) warto obejrzeć, czy gdzieś po ubraniu nie łazi kleszcz.

Pozdrawiam
      Jola
      • mulinka2 do Joli 27.07.07, 16:29
        dziekuje za odpowiedz i podpowiedz,moj syn ma w tym roku 5 latek.jedziemy na
        mazury ale do lasu sie napewno niewybiorę.ale przeciez to paskudztwo mozna
        wszedzie złapac,wiec wolę sie zabezpieczyc.Dlatego prosze o nazwe dobrego
        wyprobowanego preperatu ,cena niegra roli.dziekuje
        • madamek1 Re: do Joli 27.07.07, 23:47
          My mieszkamy przy samym lesie, czesto chodzimy tam na spacery i używamy OFF'a w
          aerozolu (teraz jest taki pomarańczowy, moim zdaniem bardzo skuteczny jeszcze
          na komary i meszki) i od kilku lat nie zdarzyła nam się żadna przygoda
          kleszczowa. Córcia ma cztery lata.

Niestety kilka znajomych okolicznych psów kleszcze zabiły (w zeszłym sezonie w
          trzech zaprzyjaznionych rodzinach) więc nie mieszkamy w bezpiecznym rejonie
          jeśli chodzi o zagrożenia z tego tytułu.
          Jednak nie jestem pewna czy zwierzaki te były jakoś specjalnie zabezpieczane
          przez włascicieli.
          • mulinka2 do madamek1 28.07.07, 12:25
            dziekuje za odpowiedz,chyba sie skusze na ten OFF,bo juz tez wczesniej o nim
            słyszałam.pozdrawiam ciepło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka