moniam14 09.08.07, 16:08 Własnie dostałysmy od lekarza Flixotide wiem,że to sterydy i jestem przerażona czy wasze dzieciaczki miały jakieś objawy uboczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pikum Re: czy podajecie Flixotide? 09.08.07, 16:23 Objawów ubocznych nie zaobserwowałam,ale na własną odpowiedzialność nie podaje.Konsultowałam diagnoze mojej lekarki ,co do choroby i podawania sterydów wziewnych i dość mądra p.doktor stwierdziła,że nie stosowałaby tego typu leczenia.Dodam,że flixotide syn miał wdychać w okresie pylenia roślin jako środek zapobiegający tylko nie wiem czemu.Nie miał obturacyjnego zap.oskrzeli z dusznościami,astmy także nie ma więc nie podaje.Ale z tego co zaobserwowałam,to lekarze przepisują flixotide na wyrost.Poszukaj w wyszukiwarce,bo taki wątek gdzieś już był. Odpowiedz Link Zgłoś
marlena-zielony Re: czy podajecie Flixotide? 20.12.07, 22:11 Mój syn ma 4 lata i w czasie jesiennym oraz wiosennym ma bardzo czesto katar oraz kaszel który trwa cały dzień z parominutowymi ptzerwami.Robiono testy na alergie nic nie wykazało.Nie ma astmy. Jednak przepisany ma flixotide oraz Amertil.Obecnie podaje mu tylko Amertil nie wiem czy podawac flixotide? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.marcelek Re: czy podajecie Flixotide? 09.08.07, 16:47 Ja podawalam przez 3 meisiace i byla duza poprawa. Moja corka ma stwierdzona astme i alergie na plesnie i kurz. Obecnie jestem w Pl na wakacjach i przez miesiac nie stosuje tego ale obawiam sie ze po powrocie do domu bede musiala do leku wrocic. Mala miala ponad rok meczacy kaszel-czasem trwajacy ponadf godzine i czeste zap. oskrzeli Helence akurat pomogl bo juz po kilku dniach nastapilo wyciszanie sie kaszlu a po okolo tygodniu przeszedl. Jednak mala musi brac go ciagle bedac w Szkocj bo przerwanie oznaczalo natychmiastowy powrot kaszlu. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: czy podajecie Flixotide? 09.08.07, 17:51 my podajemy już 2 dysk -od pierwszych wziewów było widać zdecydowaną poprawę ale u nas zaczynały się objawy astmy-czeste choroby,świsty osłuchowe,szybkie zmęczenie i dyszenie powysiłkowe syn jest alergikiem,a do tego mamy w domu 2 zwierzęta które wyszły mu na testach pozytywnie+cały panel drzew w okolicy na który jest uczulony po 2 dysku mamy przejść na 3-słabszy o połowę i próbować odstawić równocześnie dostaje Singulair (ze względu na nasze zwierzęta) żadnych objawów nie zauważyłam-wręcz odwrotnie-zdecydowana poprawa w ciagu pierwszych 4 dni podawania chorował non stop,od momentu podania dysku nie miał nawet kataru Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: czy podajecie Flixotide? 09.08.07, 19:23 w okresie jesienno zimowo wiosennym właściwie tylko lato jest wolne od podawania czegokolwiek. zalecenie alergologa, zeby nie było objawów ubocznych nie było i nie ma własciwie podane i wtakich ilościahc w jakich się to podaje nie powiiny dawac jakichkolwiek objawów ubocznych. poza tym, lek działa tylko tam gdzie musi - oczywiście gdy jest własciwie podany i nie należy się tego bac/ gdy dostawałam recepte na Flixotide i Ventolin - lek rozszerzający oskrzela w razie silnego ataku kaszlu bądź duszności alergolog powiedział, ze mam się tego nie bać. bo podanie leku nie wyrządzi krzywdy a pomoże a w razie niepodawania astma i leczenie do końca zycia jest niemal pewne. chyba nie trzeba pytac co wybrałam? Odpowiedz Link Zgłoś
oliwciu Re: czy podajecie Flixotide? 11.08.07, 21:26 chciałam zapytac jak stwierdzana jest astma, czy dziecko może mieć astme jesli nie jest na nic uczulone (testy ujemne)? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: czy podajecie Flixotide? 11.08.07, 21:38 Moje dziecko ma stwierdzoną astmę mimo tego że testy wychodzą ujemnie... U nas jest to też sprawa dziedziczenia po mnie... Astma to przewlekły stan zapalny oskrzeli, ciągłe furczenia i rzęrzenia w klatce piersiowej, astma to duszności, przewlekły kaszel. Jedynym sposoobem zaleczenia są wziewy sterydowe... Odpowiedz Link Zgłoś
oliwciu Re: czy podajecie Flixotide? 11.08.07, 22:04 a w jakim wieku jest twoje dziecko? Moje corki maja 2 i 4 lata, obie dostaja zimą Flixotide i często jeszcze Serevent, bo w pewnym momencie zaczyna sie u tej starszej taki atak kaszlu ze nie jest w stanie ani jeść, ani mówić i nie pomaga żaden syrop. U młodszej 3 razy wystąpiły zmiany obturacyjne.Kiedy kaszel pojawia sie wyjątkowo nagle zawsze pomaga inhalacja z Pulmicortu-czy to moze oznaczac astme i jak ją można stwierdzić? Koleżanka ma z tego tytułu zasiłek pielęgnacyjny, bo to choroba przewlekła.Bardzo chciałabym dowiedziec sie jaka jest przyczyna tych kaszli.W rodzinie nie ma astmy a ja juz sie boje zimy Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: czy podajecie Flixotide? 12.08.07, 21:03 dziewczynki są za małe aby potwierdzić astmę bo 100% odpowiedź daje wynik spirometrii. Ale to piszesz może świadczyć o astmie. Jeden z moich synków też ma podejrzenie astmy choć nigdy nie maił duszności (ponoć rzadkie u dzieci) i sporadycznie świsty. U dzieci astma objawia się często tylko kaszlem. U nas kaszel indukowany jest zawsze katarem (infekcyjnym lub alergicznym-potwierdzona alergia wziewna na wiele alergenów). Kiedy kaszle dostaje inhalacje z pulmicortu i początkowo z berodualu (tylko do wyciszenia). Pulmicort podaję przez miesiąc zmniejszając dawkę. Na stałe singulair i claritina. To pozwala mi uniknąć zapalenia oskrzeli i podawania antybiotyków. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwciu Re: czy podajecie Flixotide? 13.08.07, 09:10 w takim razie w jakim wieku mozna zrobic tę spirometrie? Mój pedriiatra stosuje taką taktyke - kiedy kaszel jest silny i pojawia sie nagle stosujemy rano i wieczorem 2 psikniecia z sereventu i 2 z flixotid a póżniej stopniowe obniżanie dawki az do samego flixotidu, który mimo ze kaszlu juz nie ma podaje jeszcze przez tydzien lub dwa - jak myslisz czy to dobra strategia?Czasem wystarczy pulmicord 2 razy po 1 ml.z solą fizjalogiczną.Bardzo prosze o odpowiedz bo nie mam w swoim miescie nikogo ktoby mi podpowiedział co robić.Antybiotyków nie unikam niestety ale to juz z powodu zwykłych angin.Szukam dobrego alergologa w Olsztynie, moze ktos mógłby mi jakiegos polecic? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: czy podajecie Flixotide? 13.08.07, 11:41 my mieliśmy iść na spirometrię jeśli wziewy by nie pomogły lekarka powiedziała,że przy dobrej współpracy 5-6 latek da radę przejść to badanie Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: czy podajecie Flixotide? 13.08.07, 12:36 Tak jak pisze mika jest szansa że 5-6 latek bedzie odpowiednio wpsołpracował. Twoja strategia z sereventem i flixotidem to trochę analogia do "mojego" berodualu i pulmicortu. Ja akurat uzywam tych leków bo podaję 4-latkowi z nebulizatora. Pulmicort i Flixotide to sterydy o podobnym działaniu, trzeba je odstawiać stopniowo tak jak piszesz. Czytałam aby beta-mimetyków o długim działaniu (serevent) nie podawac małym dzieciom (poniżej 6 rż) aczkolwiek sam lek ma wskazania podajże powyżej 4 rż. Nie nadają sie do przerywania napadów kaszlu wtedy lepszy jest salbutamol (ventolin) lub berodual. Jako nielekarz zastanawiałabym się nad tym sereventem jeśli dzicko nie ma ciągłych problemów z kaszlem. Jeśli natomiast nie da sie kaszlu wyciszyć i utrzymać takiego stanu rzeczy bez leków to chyba rzeczywiscie serevent musi być ale ZAWSZE ze sterydem Lekarza niestety nie polecę, jestem z w-wy. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwciu Re: czy podajecie Flixotide? 13.08.07, 16:27 Bardzo dziekuje za odpowiedz.Latem nie ma problemu z kaszlem, zaczyne sie zwykle w drugiej połowie września i takie pokasływanie trwa u moich dzieci do marca-kwietnia.Czy tak moze być przy astmie i ujemnych testach?A Serevent malutka pierwszy raz dostała w szpitalu kiedy miała 7 m-cy.Potem pediatra zamienił nam go na Ventolin.U starsze(4 lata) na nocny napad kaszlu bardzo dobrze działa właśnie Serevent, staram sie go unikać ale kiedy w środku nocy ma atak kaszlu to działa tylko to i genialnie Pulmicord.Czy Berodual ma podobne działanie jak Ventolin?Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz, rade i prosze o jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwciu Re: czy podajecie Flixotide? 13.08.07, 16:32 aha, jeszcze jedno.Znajoma ma dziecko w wieku 2 lata, które już jakis czas temu miało stwierdzoną astme (dziedziczna) i ma z tego tytułu zasiłek pielęgnacyjny, czy to prawda ze tak małe dziecko może miec stwierdzoną tę chorobe? Odpowiedz Link Zgłoś
agava00 Re: czy podajecie Flixotide? 13.08.07, 12:40 moja zuzia brala przez okolo 1,5 roku regularnie razem z berodualem i singulairem i nie zaobserwowowalam zadnych efektow ubocznych --------- Odpowiedz Link Zgłoś
oliwciu Re: czy podajecie Flixotide? 13.08.07, 16:29 z tego co mi wiadomo nie trzeba sie bac leków typu Flixotid, a unikać tych z grupy Serevent. Czasem jednak to niestety niemożliwe Odpowiedz Link Zgłoś
doizy Re: czy podajecie Flixotide? 22.12.07, 14:40 > z tego co mi wiadomo nie trzeba sie bac leków typu Flixotid, a > unikać tych z grupy Serevent. Czasem jednak to niestety niemożliwe a możesz to wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
iff1977 Re: czy podajecie Flixotide? 02.03.08, 14:18 Witam Dziś zarejestrowałam się na ta stronę z powodu oczywistego: FLIXOTIDE I BERODUAL. Odpowiedz Link Zgłoś
cacharel Re: sprzedam Flixotide 22.12.07, 17:59 mam do sprzedania Flixotide w areozolu dawka 120 wraz z komorą inhalacyjna Volumatic nieużywane miał zażywać synek okazało się niepotrzebne może ktoś będzie zainteresowany Odpowiedz Link Zgłoś
olica78 Re: sprzedam Flixotide 28.12.07, 08:51 Proszę o kontakt. Moje gg 1570003. Pozdrawiam ola Odpowiedz Link Zgłoś
jenny_curran Re: czy podajecie Flixotide? 22.12.07, 21:13 Podawałam dość długo mojemu 2-latkowi, coś około 5 tygodni. Na zalecenie pediatry, któremu ufam i wobec którego mam szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_6 Re: czy podajecie Flixotide? 28.12.07, 17:37 moj synek ma zdiagnozowana astme oskrzelowa i bierze juz prawie rok ten lek jest ok na poczatku nie dzialal i non stop nawroty dusznosci byly a teraz jest ok ma na stale z ventolinem bral tez juz pulmikort i berodual mysle ze jesli lekarz jest naprawde dobry to nie przepisze niczego co moglo by zaszkodzic dziecku ale gdy jestesmy niepewni warto zasiegnac informacji drugiego lekarza ja teraz jak synek moj choruje radze sie dwoch lekarzy jego pulmologa i pediatry Odpowiedz Link Zgłoś
mama.dama Re: czy podajecie Flixotide? 28.12.07, 18:37 Moje dziecko bierze Flixotide i Serevent, pomagają jej na koszmarne duszności, których nie dało wyleczyć w inny sposób. Skutków ubocznych nie widzę ale nie jestem lekarzem i pewnie nie da się ich zauważyć "gołym okiem". Długo się wzbraniałam przed podaniem tych preparatów bo wiele się naczytałam, ale u nas nie było innej metody. Po Nowym Roku oddaję kał córka do zbadania na obecność pasożytów bo to one częśto są przyczyną duszności. Jeśli by tak było, to wtedy leki te można by odstawić, na pewno bym się bardzo z tego ucieszyła. Odpowiedz Link Zgłoś
karina1974 Re: czy podajecie Flixotide? 03.02.08, 13:07 My podajemy, mała ma niecałe 6 lat i od listopada zeszłego roku stwierdzoną astmę oskrzelową Sama nie szukałam choroby, pediatra nas skierował do specjalisty, bo mała miała non stop kaszel i zapalenie oskrzeli. Jak było ciepłe lato 2 lata temu to było ok a w zeszłym roku kaszlała praktycznie bez przerwy. Miała też badanie spirometrem stwierdzające astmę. Do Flixotide podajemy jeszcze singular, odkąd go bierzemy jest poprawa. Co prawda była znów chora, ale ok 2 m-cy mieliśmy spokój Efektów ubocznych nie zaobserwowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
wezyca123 Re: czy podajecie Flixotide? 29.02.08, 09:42 witam jestem tutaj nowa ale mam podobne problemy do waszych.mam synaka prawie 6 lat stwierdzoną alergie na kurz domowy,alergolog przepisał mi flixotide tez mam pewne wątpliwości co do podawania tego leku ale mam nadzieje,że tym razem coś pomoże.mój synek bardzo często choruje ciągle jakieś antybiotyki a o chodzeniu do przedszkola moge jedynie pomarzyć-5 dni w przedszkolu-2 tyg.w domu.nie mam z kim porozmawiac na ten temat bo lekarze u mnie w przychodni powinni dawno byc na emeryturze-uważają że sa najmądrzejsi i o skierowaniu na jakiekolwiek badania można praktycznie zapomnieć-może ktoś zechce mi powiedziec dokładnie jakie badania nalezy zrobic żeby stwierdzic astme?oto mój meil-- kasia801@op.pl---z góry dziękuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
iff1977 Re: czy podajecie Flixotide? 03.03.08, 08:40 Witam Mam pytanie: Jeśli dziecko jest leczone w poradni alergologicznej to czy przysługuje mi, jako matce chorego dziecka zasiłek pielęgnacyjny? jeśli tak, to jak się o niego starać. Nadmienię, że dochody na rodzinę nie przekraczają 504,00 zł. Odpowiedzi proszę kierować na adres iff1977@wp.pl. Z góry dziękuje Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
kaja-czka Re: czy podajecie Flixotide? 10.04.08, 12:17 Witam!! ja też jestem tu nowa ) ale naczytalam sie już wcześniej tyle.... i dobrze, że są takie portale gdzie można sie tyle dowiedziec. Moja 3,5 letnia córeczka okazalo sie, że jest alergikiem , zrobilam jej testy skorne i uczulona jest kurcze na wszystko kurz, plesnie, roztocza, roztocza maki, 5 traw,kilka drzew, siersc kota i psa, szczaw i ląkowe roślinki... itd...tragedia...do alergologa trafilam prywatnie na razie bo na nfz czekamy - po nieustajacych mekach - kaszel katar non stop od momentu rozpoczecia przedszkola, 2 tyg w przedszkolu 2 tyg w domku....z 7 roznymi antybiotykami w ciagu 5 miesiecy.... zal dziecka... alergolog przepisala córeczce leki ...jest lepiej...mialysmy wziewki z pulmicortem , teraz ma ustawiona 1/2 tabletki claritin, w poludnie wziewke z flixotide i na wieczor tableteczka ketotifen... zaczela normalnie chodzic do przedszkola - pomimo zakazu dr alergolog - mialam zrezygnowac z pracy - bez komentarza - pani wychowawczyni podaje 1 wziewke i na ten moment jest ok!! w przedszkolu super nie kaszle nie psika!!! Nie bierzemy tych lekow nie wiadomo jak dlugo bo dopiero 2 tydzien - jednak ja juz widze poprawe, wiem ze to sterydy ale wole je podac niz w przyszlosci doprowadzic dziecko do astmy!! w tej chwili nie ma katarku, kaszelek juz mniejszy tylko czasem lekki rano i pod wieczor, w nocy spi a to najwazniejsze dla nas wszystkich - wczesniej dusila mi sie, kaszel jakas flegma, konczylo sie wymiotami ufffff dobrze, ze to juz na nami pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiatulacz Re: czy podajecie Flixotide? 12.03.08, 22:06 ja podaje lek od pazdziernika poniewaz miala taki kaszel ze przewaznie konczyło sie mocnym antybiotykiem i to do konca nie leczylo zaden syrop na kaszel ani tabletki dla dorosłego nie pomagało a ma 6 lat dopiero w szkole na zebraniu dowiedziałam sie bo mialo taki sam kaszel to dostaje flixotine, seravent,loratine i z reka na sercu brak efektów ubocznych a poprawa jest spora zwłaszcza jak spi to bardzo zadko wymiotuje taka gesta wydzielina (jakby katar) jeszcze biegac nie moze szybko bo ja meczy ale podobno to długie leczenie bo dopiero teraz wyszło ze ma alergie na grzyby,topole a mam na przeciw okna , plesnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kk2121 Re: czy podajecie Flixotide? 12.04.08, 22:37 Witam jestem mamą 5 letniej dziewczynki i ona tez miała problemy z bardzo mocnym, męczacym kaszlem wieczorem i w nocy. Dziecko się dusiło. Pediatra przepisał właśnie Flixotide i Berodual, podawałam jej to jakieś kilka tygodni i nie widziałam praktycznie żadnej poprawy. Wtedy poszliśmy do alergologa, zrobił testy uczuleniowe ale Emka miała wtedy dopiero 2,5 roku więc wyszły "podejrzane" i nic konkretnie nie udało się stwierdzić. Ale alergolog przepisał jej tableteczki Singulair najpierw 4 teraz 5. Muszę powiedzieć że trafił z tym lekiem w "dziesiątkę". Kaszel przeszedł jak ręką odjął. Lek ten stosujemy już 3 rok praktycznie zaczynając od pażdziernika a kończąc na maju. I będziemy stosować go tak długo jak będzie trzeba. Natomiast co do Flixotide to jeżeli aw przypadku Twojego dziecka skutkuje to nie zastanawiaj się czy go używać czy nie, bo nie stosowanie go może przynieść więcej szkody niż bezskuteczne podawanie go dziecku pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
dominika.krysinska Re: czy podajecie Flixotide? 22.04.08, 11:41 Drodzy Panstwo, Czytam te posty i ogarnia mnie przerazenie. Chcialabym zaproponowac Panstwu zapoznanie sie z ziolowym preparatem przywracajacym naturalna równowage naszego organizmu. Preparat ten po zastosowaniu uruchamia w naszym organizmie procesy, ktore normalnie zaklocane sa przez toksyny znajdujace sie w naszym organizmie. Znane sa przypadki pozbycia sie astmy, zalagodzenia alergii itp. Preparat jest na tyle bezpieczny, ze moga go stosowas kobiety w ciazy, matki karmiace i male dzieci. Gdyby ktos z Panstwa chcial sie spotkac aby uzyskac wiecej informacji na ten temat prosze o kontakt na adres mailowy Dominik.Krysinska@yahoo.pl. Pozdrawiam wszystkich Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
olusiai401i Re: czy podajecie Flixotide? 11.05.08, 20:21 Witam, mam 13 lat i 2 tygodnie temu dowiedziałam sie ze mam astme oskrzelowa ( wiem ze to brzmi banalnie ;]). Moja mama zaczela szukac lekarzy z calej Polski. Jak narazie lecze sie u miejscowego lekarza. Ale wracajac do sedna sprawy : dostałam wiele leków miedzy innymi Encorton, Ventolin i jeszcze wiele innnych !!! Dostalam rowniez lek do nebulizacjii ( inchalacjii)Flixotide ! W pierwszymdniu inhalacji czulam sie bardzo dobrze !! Coraz lepiej oddychałam lepiej sie czulam...do czasu... Dwa dni temu po porannej nebulizacjii dostalam silnego bolu glowy, zawrotow glowy oraz silnego ucisku w klatce piersiowej , w okolicach mostka. Lek odstawiłam .Jutro wybieram sie do lekarza. Ponadto słyszałam wiele podzielnych opinii o tym leku.... Wilu ludzi twierdzi ze leki alergiczne, zwlaszcza wziewne, bardzo tucza i maja wiele skutkow ubocznych !!!! Nie chcialabym was zniechecac do tego leku ale przemyslcie to co napisalam !!!!! Serdecznie pozdrawiam !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: czy podajecie Flixotide? 13.05.08, 12:01 Nie wziewne ale przede wszystkim doustne takie jak encorton mają poważne działania nieporządane także przyrost masy. Wziewy są o wiele lepiej tolerowane. Skoro go dostałaś to Twój stan musiał byc naprawdę poważny, uważaj. A juz na pewno niczego nie odstawiaj sama! Odpowiedz Link Zgłoś