Dodaj do ulubionych

Za gruby, za szybko rośnie?

02.07.03, 23:21
Moj syn w wieku 7 mies. wazy 10,5 kg.Przez 5,5 mies. Byl wylacznie na
piersi,teraz je 1 przecier owocowy+1 zupke lub danie dziennie a reszta to
moj pokarm na zadanie(soki rzadziej bo nie przepada).Przez pierwsze miesiace
przybieral po 1300 gram, teraz ok. 1 kg.Ubranka nosi od 80 do 92.Ostatnio
denerwuje sie bo wszyscy pytaja mnie czy to dobrze ze on tak rosnie i ze
jest pulchny...i co na to pediatra...a co Wy na to?Czy jemu grozi otylosc w
przyszlosci albo jeszcze cos innego?Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agus77 Re: Za gruby, za szybko rośnie? 03.07.03, 14:14
      witam Mamusię grubaska..
      Mam juz dwuletniego synka, Igorka. Urodził sie z waga 4,5 kg, a kiedy miał 1,5
      miesiaca wazyl juz 7440 gramów, wiem bo ostatnio przegladalam ksiazeczke
      zdrowia. Przypomina mi sie teraz ile strachu przezyłam słyszac bez przerwy
      komentarze, szczegolnie mojej tesciowej, ze pokarm mam za tlusty, ze pewnie
      Igor jest chory, bo to niemozliwe, zeby 1,5 miesieczniak byl juz taki duzy i
      gruby. Pediatra polecona przez tesciowa przyznala jej racje, ze dziecko nawet
      piersia powinno byc karmione co 4 godziny, a nie tak jak ja to robilam, czyli
      na żądanie. To moje pierwsze dziecko, wiec naprawde sie zamartwialam. Ale
      przyjechalam do mojego rodzinnego miasta i poszlam z wizyta do kuzynki,
      rowniez pediatry, takiej z powolania, kochajacej male dzieci. I ona dopiero
      powiedziala mi , ze chyba sobie wymyslam probl;emy, bo dziecko zdrowe jak
      rydz, zadowolone.Dla mojego spokoju w szpitalu wykonano wszystkie badania i
      okazalo sie ze wszystko w jak najlepszym porzadku. Igus jeszcze do półtora
      roku byl mocno pulchny, ale jadł normalnie-nie jest niejadkiem. W tej chwili
      duzo chodzi, rusza sie i wazy 16 kg,co nie jest wagą niska, ale juz nie jest
      grubaskiem, bo jest ogolnie duzym chlopcem.
      No i nadal przy rownolatkach wyglada na conajmniej rok starszego, tak samo jak
      na sali poporodowej przy noworodkach wygladal jak miesieczne niemowle.
      Ale ja sioe tym juz nie przejmuje, bo najwazniejsze jest ze jest zdrowy, a ze
      jest duzy to juz taka jego9 uroda.
      Nie przejmuj sie i ciesz sie ze jest zdrowiutki i kochany
      Pozdrawiam Ciebie i Twojego Grubaska

Agusia mama Igusia
      • kasiagleb Re: Za gruby, za szybko rośnie? 03.07.03, 14:49
        nie matrw się Mamuśka,

mam znajomych których półroczna córeczka wyglądała jak jeden wielki pulpecik,
        rączki i nóżki jak połączone ze sobą obwarzaki, kiedy poszli małą zaszczepić
        pielęgniarka miała problem ze znalezieniem łokcia
        dziś ta dziewczynka ma 6 czy 7 lat, i jest śliczną szczuplutką blondyneczką
        całe swoje maluszkowe sadełko zrzuciła błyskawicznie jak tylko zaczęła chodzić

więc bez obaw,
        będzie z niego przystojniak

Kasia mama Jasia
    • k1w0 Re: Za gruby, za szybko rośnie? 03.07.03, 15:00
      Nie musisz się tak bardzo niepokoić, ale uważać jednak powinnaś i zwiększać
      przerwy między karmieniami. Wiadomo bowiem, że komórki tłuszczowe "nabyte"
      przez pierwsze 2 lata życia zostają już na zawsze.....

Pozdrawiam Ania
      • edytek1 Re: Za gruby, za szybko rośnie? 03.07.03, 15:35
        Grozi .... Tym wszystkim ludziom galupująca i nieuleczlna głupota. Twoj mały
        jest zdrowy rośnie jak trzeba i już. Moja córka ma 14 miesiecy i jest
        szczuplutka a wysoka w wieku 3 miesięcy wyglądała jak mały budda. Nasz śąsiad 9
        miesieczny waży 14 kg i co z tego jest duzy, żdrowy to najważniejsze. Dzieci
        piersiowe żadko zostają grubasami a jeśli już to w wyniku przyzwyczajeń
        żywieniwoych pożniejszego okresu a nie spadku niemowlęcego sadełka. Roczniaki
        chudną w oczach... zresztą jak się za takim małym perszingiem nabiegasz to sama
        zrozumiesz o czym mówię.
      • edytek1 Re: Za gruby, za szybko rośnie? 03.07.03, 15:43
        Amerykanie specjaliści od takich badań stwierdili, że komórki tłuszczowe to
        mogą się rozrosnąć 1000 ktotnie. Więc roztyć się może nawet szkapiaste
        niemowle. Czy w zwiażku z tym mam nie karmić dziecka? Jestem zwoleniczką dużo
        jedzenia + duzo ruchu. Co nie oznacza, że pasę dziecko na silę u mnie nikt nie
        biega za małą z talerzem, ale jak ma chęć na pieczone mięsko to je ile ma chęć
        a golabki zjada 3!. Waży 10300 gr i ma 87 cm ( 14 miesiecy). Zdrowe dziecko
        zaglodzić i przekarmić się nie da. Jeśli nie je słodyczy, fast fodu i innego
        śmiecio żarcia.
    • bczerwin1 Re: Za gruby, za szybko rośnie? 04.07.03, 13:59
      Moja córka mając 3 miesiące ważyła 8200. Teraz ma 15 miesięcy i waży 12 kg,
      wzrost 80 cm. Przez pierwsze pół roku była tylko na piersi. Teraz mniej trochę
      je więc zeszczuplała, ja się nie przejmuję, jest co prawda trochę większa niż
      inne dzieci w jej wieku ale najważniejsze że jest zdrowa.
      Pozdrawiam
      Beata
      • maak3 Re: Za gruby, za szybko rośnie? 04.07.03, 15:27
        nie martw się karmienie piersią zabezpiecza przed otyłością!!!

mój synek mając 6msc ważył prawie 10kg, a karmiłam go wyłącznie piersią (inna
        sprawa, że pediatra słysząc,że dziecko nie je zupek stwierdziła, że chcę go
        zagłodzić smile)))))))))))))))
        aktualnie syn ma prawie 4 lata i jest wysokim i szczupłym chłopcem!!!

poza tym tabele centylowe były stworzone w wyniku badania populacji dzieci
        chyba w latach 70 , a od tego czasu równiez ma to związek z bogatszą dietą --
        dzieci rosną większe
        rozejrzyj się dookoła naprawdę sporo dzieci karmionych piersią rośnie
        błyskawicznie
        pozdrawiam m
    • cetebe Re: Za gruby, za szybko rośnie? 05.07.03, 17:31
      Witam!
      Jestem mamą Gucia który aktualnie ma 2,5m-ca. Jakub jak się urodził (2tyg.przed
      terminę w Wielką Niedzielę) ważył 2700g i był raczej najmniejszym chłopcem na
      oddziale.
      W tej chwili 12 czerwca waży już 6.600g i ma mnóstwo cudownych obwarzanków na
      nóżkach, rączkach i na brzuszku. co szczególnie wygląda śmiesznie jak leży na
      plecach.
      Też nasłuchałam się że mam za tłusty pokarm, ale ja mam dobrze bo nie mam
      życzliwych mi koleżanek i cioć na codzień a poza tym jestem pielęgniarką (choć
      pracuje jako dyrektor zarządzający nieruchomościamismile śmieszne prawda?)
      tak więc nie przejmuj się. najważaniejsze żeby dziecko było zadowolone
      a już ono samo wie ile ma zjeść
      pozdrawiam serdecznie
      • anula71 Re: Za gruby, za szybko rośnie? 09.07.03, 22:26
        Dzieki za wsparcie!Niestety sytuacja sie odwrocila po dzisiejszej wizycie u
        pediatry-Michal w ciagu miesiaca przybral tylko 60 gram...Wczesniej ok. 1
        kg...Duzo pelza ale ped. uwaza ze to nie powod.Ze wzgledu na wade nerek robie
        posiewy i bad. og. moczu i z tej strony tez jest ok.Co to sie porobilo?Co
        myslicie?Pozdrawiam.
        • tranik Re: Za gruby, za szybko rośnie? 10.07.03, 13:14
          Moja Ewelina urodzila sie z waga 4060g. Tyla w tempie zastraszajacym czyli
          podobnie do Twojego dzidzia(1300g na miesiac). Znajac teorie o karmieniu
          piersia i przekarmianiu nie matwilam sie problemem dopoki moja tesciowa, ktora
          odwieda dziecko od przypadku do przypadku, zlozywszy mi wizyte po miesiacu
          nieobecnosci i kupiwszy wdzianko za male zrobila szum, ze za gruba, za wielka i
          w ogole. Niby sie nie przejelam ale zawsze jakos o tym myslalam.
          Teraz Ewelina ma 11 miesiecy, przybrala od 6 do 9 miesiaca cale 600g i wazyla
          9700. Prawie odstawilam ja od piersi. Staram sie nie podawac jej slodzonych
          herbatek nawet cukrem gronowym, jogurtow ani twarozkow. Specjaly te
          przygotowuje sama mieszajac owoce z twarogiem badz naturalnym jogurtem, a
          mleczne zupki slodze jej bananem. Unikam blyskawicznych kaszek i podobnych
          wynalazkow. Nie podaje tez soczkow z butelek. Ewelinka je sniadanko, obiadek,
          podwieczorek i kolacje. Odstepy pomiedzy posilkami ok. 3 godzin. W nocy nie je.
          Widze ze rosnie i smukleje z dnia na dzien. Wkrotce wybieram sie do lekarza, a
          wtedy wszystko stanie sie jasne.
          Pozdr...TrAnik
    • sare Re: Za gruby, za szybko rośnie? 10.07.03, 20:38
      Witam!
      Mój syn urodził się z wagą 4,2 kg. Teraz ma 7 miesięcy i wazy 10 kg i ma 90 cm
      długości. Na początku przejmowałam się, że za szybko rośnie, że będzie
      grubaskiem. Mamy wspaniałego pediatrę, która naprawdę dba i interesuje się
      zdrowiem i postępami Macieja. To ona uspokoiła mnie, że szybki przyrost moze
      mieć uwarunkowanie genetyczne( oboje z byłym mężem nie należymy do niskich
      osób). Jedyne co mie teraz martwi to anemia u mojego malca, która mogła się
      wziać ze zbyt szybkiego wzrostu synka. Maciuś pije sok z czerwonycz buraków
      (który o dziwo lubi), je także przecierane buraczki z jabłuszkiem(miej
      ulubione danie).
      Tak wiec głowa do góry. Trzymaj się ciepło
      Renia mama Macieja Stanisława (07.12.2002)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka