Dodaj do ulubionych

żelazo w syropie a ząbki

16.07.03, 07:35
słuszałam ze podobno podawanie dziecku żelaza w syropie źle wpływa na ząbki,
podobno robią sie czarne i bardzo swzybko rozwija sie próchnica. czy można
jakoś zminimalizować zagrożenie? moje dziecko ma dostawać syrop przez 6
tygodni.
Obserwuj wątek
    • kasiagleb Re: żelazo w syropie a ząbki 16.07.03, 11:48
      niestety potwierdzam, kiedy mój synek dostał żelazo miał 5 ząbków
      wszystkie bardzo szybko zostały zaatakowane przez próchnicę,
      dziś Jaś ma 3 lala i trzy górne ząbki w stanie szczątkowym
      co 3 miesiące biegamy do dentysty na lapisowanie, żeby przetrzymały jak
      najdłużej
      kiedy mój syn był malutki nie było jeszcze takiego wynalazku jak żelazo w
      syropku, więc podawałam na łyżeczce gorzki rozdrobniony proszek, co zawsze
      kończyło się pluciem i przepychanką, tak więc ząbki nie miały szansy nie
      zetknąć się z lekiem
      jeśli potrafisz, postaraj się wlewać syropek prosto do gardła, tak żeby nie
      dotknąć ząbków i płucz buziaka wodą zaraz potem, słyszałam od znajomych że to
      daje efekty

życzę zdrówka
      Kasia mama Jasia
      • beatarp Re: żelazo w syropie a ząbki 16.07.03, 22:20
        Przemywaj ząbki wodą z sokiem z cytryny po wypiciu żelaza.Poleciła mi to
        koleżanka pediatra.
        Pozdrawiam
        Beata
        • majah76 Re: żelazo w syropie a ząbki 16.07.03, 22:43
          Najpierw upewnij się czy musi naprawdę.
          A potem kup specjalną, lub zwykłą szczykawkę i ..do gardełka wink (to jest tak
          ohydne, że nawet lepiej do gardła prosto, ze wzgledu na smak także). Oprócz
          tego płukanie musowo.

Majka
          • kowcia Re: żelazo w syropie a ząbki 17.07.03, 07:58
            no i tu jest w sumie mała zagadka czy naprawde musi to pić. Zalecila to
            alergolog po wynikach morfologii które według niej nie są złe - tylko lekka
            niedokrwistość (11,4), mówila o tym jak o błachostce a potem kazała dawać ten
            Ferrum Lek + wit B6 przez 6 tyg. Mati ma słabe ząbki i boję sie ze ten syrop
            mu "bokiem " wyjdzie. Wczoraj mu wstrzyknęłam wieczorną porcję "chyba do
            gardła" ale rano leki daje dziadek i nie wiem jak sobie z tym poradzi. W sumie,
            alergolog która dala ten lek nie kierowala nas na morfologię, wręcz przeciwnie
            była zzdziwiona ze to zrobilismy.
            BUUUUU jakie to wszystko jest denerwujące.....sad(
            • anetalelonek Re: żelazo w syropie a ząbki 17.07.03, 13:17
              kowcia ferrum to nowy rodzaj zelaza w syropie, ktore nie niszczy tak bardzo
              zabkow. Moj synek tez go bierze- rowiez przepisala alergolog- Kacper ma 28 m-cy
              • polaszea Re: żelazo w syropie a ząbki 17.07.03, 14:36
                A jak dawkujecie ten lek, bo mój Marcin bieże Hemofer 3 razy po 10 kropel. Boję
                się o jego ząbki i chętnie bym się przerzuciła na Ferrum Lek. Poza tym Hemofer
                u mojego misia się słabo wchłania - nie ma porawy w wynikach. Żelazo nawet
                trochę spadło.
                • kowcia Re: żelazo w syropie a ząbki 18.07.03, 10:30
                  Mati dostaje 2 x 3ml ferrum + 1/2 wit b6. W pudełku z syropem był zakraplacz,
                  wciskam mu syropek zakraplaczem go gardła.
                  • polaszea Re: żelazo w syropie a ząbki 18.07.03, 13:30
                    Już zakupiłam syropek. Muszę jeszcze skonsultować dawkę z lekarzem. Mój Marcin
                    też dostaje 1/2 tabletki Vitaminy B6 i jedną tabletkę kwasu foliowego. A w
                    jakim wieku jest twój Mati? Marin ma 13 miesięcy. Na opakowaniu Ferrum Lek jest
                    napisane że dzieci powyżej roku dostają 5-10 ml na dobę. Tymczasem z
                    przeliczenia na wagę dziecka wychodzi mi, że powinien dostawać 2,5 ml.
                    • majah76 Re: żelazo w syropie a ząbki 18.07.03, 21:37
                      Preparaty z żelazem zawsze powinno przeliczać się na wagę dziecka, a nie na
                      wiek... Dzieci są różne przecież w tym samym wieku. I jeśli lekarz tylko
                      orientacyjnie, w przybliżeniu poda, to trzeba go poprosić by dokladnie
                      przeliczył. To dotyczy żelaza i wielu innych leków. A i tak nie zawsze dziecko
                      toleruje dawkę wyliczoną i trzeba czasem zmienjszyć...

Konkretów nie podam (już nie pamiętam), ale na ulotce każdego preparatu jest
                      napisane na pewno ile ml dla jakiej wagi.

Majka
    • liliana22 Re: żelazo w syropie a ząbki 23.07.03, 10:59
      Potwierdzam kiepski stan ząbków po żelazie. Mój starszy synek w wieku kilku
      mies. (nie pamiętam w tej chwili dokładnie) niby musiał brać żelazo (Hemofer).
      Wszystkie 6 ząbków, które mu się w międzyczasie wyrżnęły są czarne i
      zaatakowane przez próchnicę, pomimo że:
      - podawaliśmy zgodnie ze sztuką a mianowicie przed jedzeniem (wtedy lepiej się
      wchłania i mniej szkodzi ząbkom)
      - ząbki przemywaliśmy, wieczorem były szczoteczkowane
      - ukochany dziadziuś i wujek są dentystami i pomoc z tej strony mieliśmy
      zapewnioną.
      Przy młodszym synku sama zdecydowałam (w momencie jak łyżeczka zaczęła dzwonić
      o dziąsełka), że żadnego żelaza, bo w tym wieku niższy poziom żelaza jest
      fizjologiczny, żelazo w lekach i tak się źle wchłania. Dziecku faktycznie nic
      nie było a zęby ma w porządku.
      Nie namawiam Cię na takie desperackie decyzje o samowolnym odstawieniu leku.
      Spróbuj jednak dawać dziecku w pokarmach naturalne żelazo, u nas pomogło żółtko
      kurze, bo wątróbki nie chcieli jeść. Piszesz, że synek jest alergikiem więc nie
      wiem czy akurat nie jest na to uczulony.
      Jest taka fajna książka o żywieniu dzieci razem z przepisami, jakie produkty
      podawać w przypadku braków, niedawno było wznowienie, nie jestem pewna autorki:
      Irena? może Joanna? Zarycka?, w każdym bądź razie niebieska okładka z dzidzią w
      krzesełku. Jak będę pamiętać w domku, to sprawdzę i się odezwę.
      • liliana22 Re: żelazo w syropie a ząbki 24.07.03, 08:08
        Ta książka o której pisałam to "Karmimy małe dziecko" Jolanty Zdzienieckiej,
        wydawnictwo bis. Polecam wszystkim mamom malutkich dzieci, są między innymi
        opisy diety i przepisy na potrawy przy biegunkach, chorobach... a także co
        robić w przypadku niedoborów niektórych pierwiastków.
    • polaszea Re: żelazo w syropie a ząbki 23.07.03, 11:13
      Mój synek tak jak wcześniej pisałam ma niski poniżej normy poziom hemoglobiny,
      żelaza i czerwonych krwinek. Podawaliśmy mu Hemofer (który niestety ma
      działanie uboczne - przebarwia zęby)ale niestety wyniki bez zmian. Teraz za
      namową emam (własnie z tego wątku) i po konsultacji z lekarzem przeszliśmy na
      Ferrum Lek. W ulotce jest wyraźnie napisane że nie wpływa ujemnie na stan
      zębów. Czy mamy które używają ten lek dłużej mogą to potwierdzić?
      Oprócz Ferrum Lek Marcin bierze 1 tabletkę kwasu foliowego i pół tabletki
      witaminy B6. Do tego dieta wysokożelazowa: żółtko, wątróbka drobiowa, banany.
      Ania mama Zuzi i Marcina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka