gonia.2 23.10.07, 15:04 mam problem mam 15 miesięcznego syna i nie ściągałam mu skurki z siusiaczka czy to trzeba robic czy bez tego terz bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tina1sweet Re: problem z napletkiem 24.10.07, 10:17 Witam! Ja mam synka 13 miesiecznego. Przy szczepieniu zapytalam pediatrę jak dbać o higienę małego mężczyzny. Rozebrałam juniora, a "mądra pani doktor" tak odciągnęła mu skórkę, że mu ją naderwała. Dziecka nie mogłam uspokoić, tak mały płakał. Po czym stwierdziła, żeby przykładać riwanol, a potem przez-uwaga- 2 tygodnie smarować siusiaka sterydem. Następnego dnia dziecko nie mogło się wysiusiać tak Go bolało. Pojechaliśmy do szpitala do chirurga, on stwierdził, że lekarka nie odciągneła całkowicie skórki i on to zrobił. Nie muszę pisać, ze znowu płacz małego był okrutny dla mojego serca. Teraz powinnam iść z dzieckiem na kontrolę, ale chyba trochę odczekam. Mały siusia normalnie, skórka ładnie się goi, ja staram się odciągać mu powoli i delikatnie i nie chcę dostarczać mu dodatkowej traumy w ciagu jednego tygodnia. A teraz do rzeczy, czytałam na innym forum, że u dziecka 2 letniego, wcale nie musi sie dać odciągać skórka całkowicie, wystarczy tylko tyle, żeby było widać cewkę moczową. Nasze dzieci są o wiele młodsze. Poza tym, jeżeli dziecko normalnie sika i nie robi mu się tak zwany balon z moczu na siusiaku to mozesz delikatnie w kąpieli odciągać z czasem pewnie będzie się dało coraz dalej i dalej. Poza tym większosć moich znajomych nie odciągała. Ale decyzja należy do Ciebie. Ja chciałam się poradzić specjalisty, a wyszło jeszcze gorzej niż przypuszczałam. Pozdrawiam Tina. Odpowiedz Link Zgłoś
helena474 Re: problem z napletkiem 24.10.07, 12:56 Jeżeli ujście cewki moczowej jest za małe, lekarz może przepisać maść ze sterydem np diprogenta, po miesiącu stosowania, skórka wokół cewki trochę się rozpulchni i poluzuje. Czasami lekarze doradzaję delikatne naciąranie skórki w kąpieli. Tak czy inaczej - radzę udać się do chirurga dziecięcego - musisz mieć skierowanie od pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś