yzza 24.07.03, 15:34 Taką właśnie diagnozę postawił chirurg. Rzeczywiście, jąderka Jasia (2 latka) wędrują. Proponuje kurację hormonalną, czyli zastrzyki z testosteronem. Podobno bez skutkó ubocznych. Czy na pewno? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorota20031 Re: :-( wędrujące jąderka 24.07.03, 15:44 Hormonalnie lub chirurgicznie leczy się jądra NIEZSTĄPIONE, a nie WĘDRUJĄCE. To dwie różne sprawy. Wędrowanie jąder (miał je mój starszy, obecnie 2,8 mies. synek) to wynik nadwrażliwości mięsnia dźwigacza jąder na warunki zewnętrzne oraz fizjologiczny w tym wieku "niedobór" hormonów. Zjawisko to nasila się np. po wyjęciu z kapieli (bylo ciepło, jest zimno) czy po rozebraniu dziecka u lekarza - i mija po ogrzaniu malucha. Nic się z tym nie robi, o ile oczywiście jądro (-a) wraca (-ają) na swoje miejsce. Porozmawiaj na ten temat z rozsądnym pediatrą, niekoniecznie chirurgiem )) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20031 Re: :-( wędrujące jąderka 24.07.03, 15:49 Chirurgicznie lub hormonalnie leczy się jądra NIEZSTĄPIONE, a nie WĘDRUJĄCE. To dwie różne sprawy. Wędrowanie jąder lub jądra jest związane z nadwrażliwością mięśnia dźwigacza jąder na warunki zewnętrzne i fizjologiczny w tym wieku "niedobór" hormonów. Nasila się np. po wyjęciu dziecka z kapieli lub po rozebraniu u lekarza (było "ciepło", jest "zimno") i mija po ogrzaniu i uspokojeniu malucha. Nic się z tym nie robi, o ile oczywiście jądra wracają na swoje m9iejsce. Miał to mój starszy syn - obecnie ma 2 lata i 8 mies. i juz dano o tym zapomnieliśmy. Myslę że warto porozmawiać z rozsądnym pediatrą, niekoniecznie z chirurgiem )) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20031 Re: :-( wędrujące jąderka 24.07.03, 15:50 przepraszam, komputer dał znać że nie wyśle widaomości, napisałam podobną jeszcze raz i wysłał gad obie... Odpowiedz Link Zgłoś
yzza Re: :-( wędrujące jąderka 24.07.03, 18:07 Dzięki!!! Jasia Jądra NA PEWNO zstąpiły tam gdzie trzeba, ale ZAWSZE znajduję je wyżej na moszną, mozna je bez problemu "włożyć" na miejsce. Problem ten chirurg (dziecięcy) zauważył przy okazji leczenia stulejki i zapewniał o konieczności leczenia. Po kąpieli, gd jest ciepło jąderka są na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś