Dodaj do ulubionych

kolka, kolka...

29.07.03, 20:43
Witam wszystkie Mamy!
Czy mogłybyście podzielić sie wiedzą na temat diety jaką powinna trzymać
matka dziecka często nękanego kolką. Co można jeść, czego nie...
Np: chleb czy bułki, margaryna czy masło, ziemniaki czy ryż, dżemy czy
powidła (i jakie)...
Z góry dziękuje za podpowiedź.
tataigi
Obserwuj wątek
    • julinek1 Re: kolka, kolka... 29.07.03, 22:44
      Ja jadłam: chleb, masło roślinne (niektóre margaryny mogą zawierać mleko lub
      masło), szynkę, polędwicę z indyka, dżem jabłkowy, jabłka, marchewkę
      ziemniaki, ryż, kurczak gotowany tylko solony, polędwicę duszoną na wodzie i
      filet z kurczaka duszony na wodzie i to wszystko.
      Do pewnego momentu jadłam masło, ale szybko zorientowałam się, że Julii to nie
      służy.Próbowałam również dżem malinowy, ale też nie mogłam.Nie mówiąc o
      plasterku pomidora czy zwykłym herbatniku.Ścisła dieta i koniec.
      Wytrzymałam tak 5 miesięcy, a później musiałam wprowadzić butelkę bo Julia
      była coraz większym łakomczuszkiem i nie wystarczała jej pierś.
      Życzę wytrwałości.
      • szestow Re: kolka, kolka... 30.07.03, 18:01
        U nas Kolka mineła 3 tygodnie temu mam nadzieje że nie wróci . patryk dostaje
        wodę koperkową która czasami działa. a co do diety nic wędzonego, unikać
        smażonego ,ryb, Można jeść dżemy z jabłek i porzeczek.
        jak znadę kartkę ze szpitala to Ci jeszcze napisze
        Pozdrawiam KASIA I PATRYK
      • szestow Re: kolka, kolka... 30.07.03, 18:02
        aaaaa nie przejmuj się kolka podobno mija
    • kozamat Re: kolka, kolka... 28.09.20, 14:45
      Niestety ale to trzeba przeżyć. Szczęśliwi są rodzice, którzy nie wiedzą czym jest kolka u dzieciaczka. Winien jest tutaj niedojrzały układ pokarmowy. To co możesz zrobić jesli je mm to po jedzeniu kladziesz przez ramie i czekasz az sie odbije lub maz kladzie sie na plecki dajesz mu na klate pieluszke na to bobasa i tak sobie leża np przez godzinę. Dobre sa tez cieple oklady na brzuszek lub kapiele.Dobrze jest również nauczać się odróżniac kolke od nietolerancji laktozy bo nie jest to jedno i to samo. Kolka fizjologiczna przechodzi po mniej więcej 2-3 tygodniach Kolka z nietolerancji laktozy może trwać o wiele dłużej, bóle brzuszka mogą pojawiać sie po kazdym karmieniu. W tym przypadku pomagają krople, podaje się Delicol do każdego karmienia mm albo piersią (zaczynaj od kilkunastu, potem wraz z poprawą mozesz zmniejszać ilość). Najważniejsze to podawanie regularnie.Jeśli hchodzi o Twoją dietę to nie ma takiego znaczenia. Możesz jeść w trakcie karmienia piersią dosłownie wszystko.
      • lidek0 Re: kolka, kolka... 16.10.20, 16:02
        sądzisz, że po 17 latach autorkę wątku zainteresuje Twój wpis? Swoją drogo ile czasu zajmuje szukanie taki starych wątków?
    • sandra.dubiel Re: kolka, kolka... 13.10.24, 20:32
      U nas się okazało, że dziecko ma nietolerancje laktozy więc zadziałał Delicol - polecam przetestować bo jak ręką odjął.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka