Dodaj do ulubionych

Bezsenność z nerwów pytanie.

12.12.24, 09:30
Widziałam, że kolka razy temat się tu przewijała.
Nigdy nie dotyczył mnie. Teraz to się zmieniło.
Nie śpię, przyczyną są nerwy/stres.
Dzisiaj spałam ze 2-3h. Cały czas czuję spięty żołądek, boli mnie głowa, ale nie odczuwam zmęczenia.
Nadchodząca noc też pewnie będzie kiepska, muszę wstać o 3.
Taka sytuacja trwa od kilku dni.
Zastanawiam się jak to jest z tym zmęczeniem później po takim kilkudniowym deficycie snu.
Dlaczego nie jestem zmęczona w ciągu dnia?
Jak śpię normalnie zdarza mi się odczuwać zmęczenie. Teraz zupełnie tego nie odczuwam??
Rano nawet kawa nie jest mi potrzebna a wydawać by się mogło, że będę ją piła litrami przy takim trybie.
Normalnie rano potrzebuję kawy, żeby się rozbudzić.
Jak jest u Was??
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 09:42
      panirobak82 napisała:

> Dlaczego nie jestem zmęczona w ciągu dnia?

hormony stresu Cię trzymają (kortyzol, adrenalina, noradrenalina. Kortyzol przede wszystkim).
      • panirobak82 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 10:08
        Faktycznie!!! Ja jestem cały czas w nerwach, teraz jak sobie myślę o tym to ja praktycznie nic przez to nie jem. Tak mam żołądek ściśnięty.Od kilku dni nie śpię i nie jem.
        Próbowałam wczoraj poczytać książkę, ale zrezygnowałam. Nie potrafiłam się skupić na treści.
    • sueellen Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 09:47
      Idź na wieczorny spacer lub jogę, odłóż telefon i nie używaj przed snem, przewietrz pokój, przed snem poczytaj coś miłego.

Jeśli zwyczajne sposoby nie pomogą to do lekarza po tabletki. Po co się męczyć?
      • panirobak82 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 10:11
        Wczoraj byłam na dłuuugim spacerze z psem, na książce się nie mogę skupić.
        • sueellen Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 10:17
          No to lekarz i tabletki. Niektórzy chcą ich unikać za wszelką cenę, a ja uważam że nie należy ich demonizować zwłaszcza jeśli bierze się je krotkotrwale aby przetrwać trudny czas.
          • ameliya_85 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 11:08
            dokladnie ... bardziej szkodliwy dla organizmu jest brak snu niz przyjmowanie tabletek nasennych szczegolnie jak ma byc to krotkotrwala pomoc samemu sobie.
        • pupu111 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 16:48
          Jesli ta przyczyna stresu za jakiś czas minie, to po prostu przeczekaj.
          • panirobak82 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 19:26
            Jutro jest właśnie ten dzień, o którym tak myślę i mnie strasznie stresuje. Zaczyna się bardzo wcześnie (muszę wstać o 3) kończy późno (po 23) stres duży. Pewnie nie zasnę dzisiaj wcale. Najgorsze, że w ciągu dnia muszę być skoncentrowana.
        • pupu111 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 17:42
          A może książka słaba, kojarzę jedna od której nie da się oderwać: Uciekinier S. Kinga. Ja ostatnio przed snem często gram w grę na komórkę Match 3 D Blast, mocno angażuje mozg, tak że udaje się zrelaksować trochę.
    • alpepe Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 10:00
      Miewam, jestem nastawiona zadaniowo. A jak hormony puszczają, to jestem jak taki materac dmuchany, z którego spuszczono powietrze i tylko bym spała.
      • panirobak82 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 10:10
        Liczę na to, teraz taki okres, że dużo wyjść
        na tzw.”śledzika”, jakieś spotkania ze znajomymi.
        Wolałabym w tym czasie spać. Czekam na taki moment.
        • alpepe Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 10:21
          Będzie, a już w kategorii czarnego humoru, to w trumnie się jeszcze naśpisz.
          Nie ma co walczyć na siłę z hormonami. Możesz nieco ten kortyzol opukać. Ja się pukam big_grin po twarzy, schodzę niżej, a potem po dekolcie. Bardzo się spinałam przy jeździe autem i wpadałam w stan transowy. I wtedy, jak mnie zaczynało łapać, to robiłam dziwne miny, śpiewałam i się opukiwałam jedną ręką głównie po karku, szyi i dekolcie.
    • piataziuta Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 10:24
      Twoje ciało z niewyspania aktywuje tryb współczulny układu nerwowego, przez co masz wyższe ciśnienie i wyższą częstotliwość akcji serca - dlatego nie potrzebujesz kawy.
      Znam stan - raz aż przez trzy tygodnie nie mogłam z tego wyjść, słabo było. Lepiej zadbaj żeby się w końcu wyspać (melatonina może?).
    • is-laura Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 10:53
      Miałam tak na początku ciąży. Nie mogłam spać, wstawałam wcześnie, ale potem nie byłam zmęczona w ciągu dnia. Może zrób test ciążowy?
    • default Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 11:19
      Dorminox sobie kup, jest bez recepty, a nieźle działa.
      • pupu111 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 18:07
        Czy to działa podobnie jak Nasen?
        • eva_evka Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 18:33
          pupu111 napisał(a):

> Czy to działa podobnie jak Nasen?

Od Nasen trzymajcie się z daleka. Jest bardzo uzależniający
        • default Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 19:49
          pupu111 napisał(a):

> Czy to działa podobnie jak Nasen?

No nie, Nasen jest na receptę, jest uzależniający i działa bardzo silnie. Dorminox jest bez recepty, ale działa skuteczniej niż jakieś tam ziołowe preparaty. Na mnie żadne tego typu nie działają, a Dorminox owszem - ale łagodnie, nie to że mnie zwala z nóg jak Nasen.
    • eva_evka Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 17:54
      Na mnie najbardziej działa jak sobie powiem: trudno, nie będę spała, najwyżej wstanę i poczytam / ugotuję / popracuję.
    • mikams75 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 18:44
      Nerwy. Mnie w takiej sytuacji pomogla melatonina, latwiej bylo mi zasnac. Owszem, wybudzalam sie w nocy i nie spalam ze stresu ale dzieki melatoninie udawalo mi sie w miare wczesnie jak na mnie zasypiac i troche snu podlapac. Wolalam nie czekac az padne. Zaden organizm nie pociagnie tak na dluzsza mete.
    • ichi51e Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 19:01
      Po raz kolejny z serca polecam trening metodą Jacobsena. Takl brzmi głupio i bez sensu ale naprawdę jest skuteczne i to szybko
      • ichi51e Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 19:14
        *Jacobsona
      • panirobak82 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 19:23
        Znam, muszę zrobić.
    • kozica111 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 19:05
      Kup dorminox weź ze 3 tabsy ok 21, pośpisz.Może to nie będzie sen ful wypas ale coś tam.
    • princesswhitewolf Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 19:29
      Meczylam sie tak pare miesiecy tuz przed menopauza. Okropne to bylo
    • bib24 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 12.12.24, 19:59
      trzyma cię akcja i adrenalina. jak ci spadnie to cię rypnie podwójnie. a potem będzie trzymać aż się wypali.
    • panirobak82 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 15.12.24, 00:24
      Wczoraj sytuacja stresowa się zakończyła. Poszłam spać ok 1. Wstałam o 9 na budzik (musiałam) po wszystkich obowiązkach i powrocie do domu położyłam się i spałam od 18 do 22.
      Czekam na męża i idę spać jutro nie miszę wstać o określonej godzinie co mnie bardzo cieszy.
      • pupu111 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 15.12.24, 00:29
        To super że się udało. smile
    • panirobak82 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 16.12.24, 00:19
      Już wiem, że ewidentnie u mnie stres=brak snu.
      Wszystko było pięknie aż do 23 gdzie znów dostałam stresującą mnie informację i spać znowu nie mogę, momentalnie zaczęła mnie strasznie boleć głowa.
      Wstaję o 5 i kolejny dzień do bani.
      Wzięłam melatoninę i guzik mi to daje.
      • ameliya_85 Re: Bezsenność z nerwów pytanie. 16.12.24, 14:42
        Jesli mowimy o lekach na krotkotrwala bezsennosc bez recepty to najlepsze dla mnie sa leki ktore zawieraja doksylamine.

Melatonina tez mi nic nie dawala a dodatkowo mi sie w glowie po niej krecilo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka