Dodaj do ulubionych

szczepienia-pilne

12.08.03, 10:51
Nie zaszczepiłam mojej córeczki hibem za pierwszym razem, tzn jak miała 6
tyg. Radzicie mi dołączyć tę szczepionkę teraz czy poczekać do ukończenia
roku? Czy jeżeli zaszczepię ją hibem teraz to znaczy że będzie kłuta trzy
razy?
Basia
Obserwuj wątek
    • jakel Re: szczepienia-pilne 12.08.03, 12:11
      Chyba lepiej zobić szczepienie przy najbliższej okazji. Tym bardziej, że
      niektóre szczepionki można łączyć ze sobą w jednym zastrzyku ograniczając ilość
      ukłuć. Doradzam również nałożenie maści znieczulającej. Rewelacja. Moja Helenka
      nawet nie zorientowała się, że było ukłucie. Zero stresu. Ważne jest, aby maści
      nie rozsmarowywać, tylko nałożyć "kupkę" i zabezpieczyć specjalnym plastrem.
      Maść jest na receptę. A harmonogram szczepień powinien zasugerować pediatra. EJ
    • jakel Re: szczepienia-pilne 12.08.03, 12:12
      Aha, do 6-ciu miesięcy dziecko szczepi się co 6 tygodni, więc i tak czekają was
      kolejne wizyty i kłucia. EJ
    • aniask_mama Re: szczepienia-pilne 12.08.03, 12:26
      Żeby dziecka nie kłuć 3x możesz kupić szczepionki łączone np. Infanrix IPV +Hib
      (czyli przeciw DiTeper+polio+hib), tyle, że cena ok.160zł
    • joa_boa Re: szczepienia-pilne 12.08.03, 19:38
      Taka ilość szczepień wu niemowlaka powoduje burzę w układzie immunologicznym,
      po co ją szczepić teraz? Możesz przecież zaszczepić ją jednorazowa dawką po 2
      roku życia.
      • umargos Re: szczepienia-pilne 12.08.03, 20:22
        Jednorazowa dawka jest już po skończeniu przez dziecko roku. Ostatnio
        zapytaliśmy o dodatkowe szczepienia i pani doktor powiedziała, że kiedy skończy
        rok warto zaszczepić. Póki co, ma prawie pół roku nic jej dolegało...oby tak
        dalej, a potem szczepimy. Może warto poczekać...
        Pozdrawiam
        Ula
        • dusia7 Re: szczepienia-pilne 12.08.03, 21:47
          Hej,

Myślę, ze jednak warto zasczepić dziecko teraz przeciwko Hib, ponieważ ta
          bakteria jest groźna szczególnie dla dzieci w pierwszym roku życia, później
          dzieci mogą być nawet jej nosicielem nie chorując na choroby wywoływane przez
          nią. Poza tym można podaż ją w szczepionce skojarzonej z Di-Te-Pe (napisała
          wcześniej o tym któraś e-mama)- jeden zastrzyk, niestety kosztuje.

Pozdrawiam,

Justyna z Klaudią
    • basha Re: szczepienia-pilne 12.08.03, 23:07
      Dziękuję za odpowiedzi i rady. Moja pediatra zaleciła żebym jednak z hibem
      poczekała, ponieważ niunia nie idzie do żłobka i cieszy się dobrym zdrowiem.
      Wierzę, że ma rację
      pozdrawiam
      Basia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka