Dodaj do ulubionych

czy podawać zimafluor

21.08.03, 17:39
U mojego synka (3 lata) stwierdzono początki próchnicy. Wcześniej nie brał
żadnych preparatów z fluorem. Czy jest sens podawać teraz Zimafluor?
Obserwuj wątek
    • maja252 Re: czy podawać zimafluor 21.08.03, 21:53
      hej

myśle że jest....próchnica może nie zniknie ale raczej nie bedzie powodowała
      dalszych zniszczeń

ps.ja dzieciom podawałam profilaktycznie jak szły zęby ....próchnicy dentysta
      nie stwierdził ..zabki mamy zdrowesmile)))

Maja
    • aniamode Re: czy podawać zimafluor 18.09.03, 22:26
      Podaję Zymafluor mojej trzyletniej Julii odkąd skończyła pół roku . Nie żałuję.
      Ma śliczne , zdrowe , białe ząbki.
      Polecam Zymafluor każdemu.
      Oczywiście Zymafluor Zymafluorem , ale trzeba ograniczyć słodycze.
      Nie powiem , że Julia nie je słodyczy. Je , ale mało i wie , że jeśli zje coś
      słodkiego to musi umyć zęby lub przynajmniej wypłukać usta.

Uważam , że jeżeli Twoje dziecko ma początki próchnicy to Zymafluor powinien
      pomóc ochronić pozostałe , tzn. zdrowe zęby.
      Pamiętaj tylko , że nadmiar fluoru również jest szkodliwy.Dlatego myj zęby
      dziecku pastą bez fluoru np. Nenedent.

Pozdrawiam , Ania
      • edie28 Re: czy podawać zimafluor 19.09.03, 09:47
        Podawanie fluoru bez wiarygodnych danych na temat zawartości fluoru w wodzie
        pitnej jest szkodliwe. Takie informacje dostałam od mojej dentystki i pediatry.
        Dopóki dziecko nie będzie potrafiło wypluć pasty też nie można myć dziecku
        pastą zęby bo połknie ją. Z czasem się nauczy.

Pozdrawiam,
        Edyta
    • sierhart Re: czy podawać zimafluor 19.09.03, 12:28
      Myślę, że warto, bo Zymafluor działa ponoć także na zalążki zębów stałych.
      Tylko najpierw porozmawiaj z lekarzem (pediatrą lub dentystą), bo podawanie
      Zymafluoru zależy też od stężenia fluoru w wodzie pitnej w Twoim rejonie.
    • marta_s24 Re: czy podawać zimafluor 19.09.03, 13:25
      Jeżeli twój synek ma początki próchnicy to możesz podawać mu zymafluor w
      tabletkach, żeby je ssał. Jeżeli podasz mu w kroplach to prędzej poskutkuje w
      przyszłości na zęby stałe, przynajmniej tak twierdzi nasza Pani dentystka.
      A tak na marginesie pediatra mojego synka zdecydowanie zakazał podawania tego
      preparatu, gdyż podobno w przyszłości dziecko może mieć problemy z kośćmi, czy
      spotkałyście się z taką opinią?
      • monic3 Re: czy podawać zimafluor 19.09.03, 14:22
        Fluor podawany w przesadnych ilościach może prowadzić do ostoporozy w
        przyszłości. Sęk w tym, żeby dostosować dozowanie Zymafluoru. Zaczęłam podawać
        zymafluor mojego synkowi od 17m-ca gdy zauważyłam, że ma brązowe plamki na
        zębach. Oczywiście spanikowana odwiedziłam 2 dentystów, pediatrę i
        skorzytstałam z rad emam.Podaję 2 kropelki (połowę mniej niz zalecają na
        opakowaniu)5 razy w tygodniu i w tych dniach myjemy (jak się uda)ząbki sama
        wodą a w pozostałe dwa dni myjemy ząbki z małą zawartością fluoru, pasta dla
        dziecie nenadent.
        Nie wiem czy hamuje to proces próchnicy u mojego synka, ale nic innego nie moge
        na razie zrobić i wierze , ze tak. Powiedziano mi, że próchnica jest
        uwarunkowana genetycznie. Pojawienie się plamek było dla mnie ogromnym
        zaskoczeniem, bo ograniczam słodycze, karmiłam dziecko piersią do 19-mca życia,
        więc chyba nie powinno tak byc jak jest. Pozdrawiam - Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka