kaldko 21.08.03, 17:39 U mojego synka (3 lata) stwierdzono początki próchnicy. Wcześniej nie brał żadnych preparatów z fluorem. Czy jest sens podawać teraz Zimafluor? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja252 Re: czy podawać zimafluor 21.08.03, 21:53 hej myśle że jest....próchnica może nie zniknie ale raczej nie bedzie powodowała dalszych zniszczeń ps.ja dzieciom podawałam profilaktycznie jak szły zęby ....próchnicy dentysta nie stwierdził ..zabki mamy zdrowe))) Maja Odpowiedz Link Zgłoś
aniamode Re: czy podawać zimafluor 18.09.03, 22:26 Podaję Zymafluor mojej trzyletniej Julii odkąd skończyła pół roku . Nie żałuję. Ma śliczne , zdrowe , białe ząbki. Polecam Zymafluor każdemu. Oczywiście Zymafluor Zymafluorem , ale trzeba ograniczyć słodycze. Nie powiem , że Julia nie je słodyczy. Je , ale mało i wie , że jeśli zje coś słodkiego to musi umyć zęby lub przynajmniej wypłukać usta. Uważam , że jeżeli Twoje dziecko ma początki próchnicy to Zymafluor powinien pomóc ochronić pozostałe , tzn. zdrowe zęby. Pamiętaj tylko , że nadmiar fluoru również jest szkodliwy.Dlatego myj zęby dziecku pastą bez fluoru np. Nenedent. Pozdrawiam , Ania Odpowiedz Link Zgłoś
edie28 Re: czy podawać zimafluor 19.09.03, 09:47 Podawanie fluoru bez wiarygodnych danych na temat zawartości fluoru w wodzie pitnej jest szkodliwe. Takie informacje dostałam od mojej dentystki i pediatry. Dopóki dziecko nie będzie potrafiło wypluć pasty też nie można myć dziecku pastą zęby bo połknie ją. Z czasem się nauczy. Pozdrawiam, Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
sierhart Re: czy podawać zimafluor 19.09.03, 12:28 Myślę, że warto, bo Zymafluor działa ponoć także na zalążki zębów stałych. Tylko najpierw porozmawiaj z lekarzem (pediatrą lub dentystą), bo podawanie Zymafluoru zależy też od stężenia fluoru w wodzie pitnej w Twoim rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_s24 Re: czy podawać zimafluor 19.09.03, 13:25 Jeżeli twój synek ma początki próchnicy to możesz podawać mu zymafluor w tabletkach, żeby je ssał. Jeżeli podasz mu w kroplach to prędzej poskutkuje w przyszłości na zęby stałe, przynajmniej tak twierdzi nasza Pani dentystka. A tak na marginesie pediatra mojego synka zdecydowanie zakazał podawania tego preparatu, gdyż podobno w przyszłości dziecko może mieć problemy z kośćmi, czy spotkałyście się z taką opinią? Odpowiedz Link Zgłoś
monic3 Re: czy podawać zimafluor 19.09.03, 14:22 Fluor podawany w przesadnych ilościach może prowadzić do ostoporozy w przyszłości. Sęk w tym, żeby dostosować dozowanie Zymafluoru. Zaczęłam podawać zymafluor mojego synkowi od 17m-ca gdy zauważyłam, że ma brązowe plamki na zębach. Oczywiście spanikowana odwiedziłam 2 dentystów, pediatrę i skorzytstałam z rad emam.Podaję 2 kropelki (połowę mniej niz zalecają na opakowaniu)5 razy w tygodniu i w tych dniach myjemy (jak się uda)ząbki sama wodą a w pozostałe dwa dni myjemy ząbki z małą zawartością fluoru, pasta dla dziecie nenadent. Nie wiem czy hamuje to proces próchnicy u mojego synka, ale nic innego nie moge na razie zrobić i wierze , ze tak. Powiedziano mi, że próchnica jest uwarunkowana genetycznie. Pojawienie się plamek było dla mnie ogromnym zaskoczeniem, bo ograniczam słodycze, karmiłam dziecko piersią do 19-mca życia, więc chyba nie powinno tak byc jak jest. Pozdrawiam - Monika Odpowiedz Link Zgłoś