lilacz 11.06.08, 18:58 Witam, mój synek jest chory ale niestety bardzo protestuje , gdy ma wypić lekarstwo. Czy można antybiotyk lub syrop przeciwgorączkowy podać razem z soczkiem?czy nie osłabi to działania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
denea Re: lekarstwa z sokiem 11.06.08, 20:40 Nam lekarz powiedział, że skoro nie da się inaczej, to mogę tak podawać - ale nie w całej butli soku, tylko nalać odrobinę, tyle, żeby dziecko oszukać Inaczej by nie wypił a na siłę się bałam podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
wiwinek Re: lekarstwa z sokiem 12.06.08, 23:41 Ja podawałam lekarstwa albo w bobofrutach, albo w soku malinowym paoli (nie rozcieńczonym) Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: lekarstwa z sokiem 12.06.08, 23:50 spytaj pediatry, przeczytaj ulotkę. Niektóre antybiotyki wręcz lepiej z czymś - np. Zinnat z mlekiem czekoladowym (patent naszej pediatry, genialny). Innych nie wolno mieszać. Np. Augmentinu z mlekiem - jeśli zmieszasz, prędko się dowiesz dlaczego nie wolno, moje dziecko nigdy tak malowniczo nie wymiotowało niż po tej mieszance. Ja zwykle mieszałam leki z herbatką ale pytałam pediatry czy można. Pozwoliła np. mieszać Eurespal i Pyrosal z piciem. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka369 Re: lekarstwa z sokiem 13.06.08, 08:37 Witam,mój synek też nie przyjmuje leków inaczej jak z sokami lub herbatką.Ja mieszam z małą ilością jakiegoś płynu żeby mieć pewność że wypije.Takie mieszanie nie osłabia działania leku. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: lekarstwa z sokiem 13.06.08, 12:09 sprawdz na ulotce, jesli poleca sie na niej picie leku z woda, to nie bez przyczyny i inne napoje moga byc wykluczone... sprobuj podac lek strzykawka (bez igly...) do buzi, nie ma mocnych, dziecko bedzie musialo wypic. Jak moj maly nie chcial pic lekow, wkladalam mu plastikowy trzonek od lyzeczki do buzi, z boku miedzy zeby, w powstala szczeline wtykalam strzykawke, calosc wyjmowalam po przelknieciu... Dzis synek wie ze jego opor i tak nic nie da i pije leki dobrowolnie. Odpowiedz Link Zgłoś