szyjeczka1 19.06.08, 13:52 Witam!! Jak pozbyć się plesniawek na języku?? Jak je śicerać i czym najlepiej?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ceyranaa świeży mocz 19.06.08, 15:07 najlepszy sposób to świeży mocz od dzidziusia np jak wietrzy sobie pupę to połóz mu tetrę i poczekaj az zrobi siku i wytrzyj mU tym buźkę naprawdę dZiała położna tak radziła jak nie pomoze nawet fiolet Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 19.06.08, 15:29 Bez urazy, ale ja nigdy nie odwazyłabym sie na cos takiego!!! I po raz pierwszy o czyms takim słysze. Plesniawka, rzecz normalna zwłaszcza jesli karmi sie piersia, moze pojawic sie w pierwszych dniach zycia dziecka i najczesciej przestaje atakowac niemowlaki po 1 miesiacu zycia. Moja mała miała i na jezyczku i na podniebieniu (wtedy nie wiedziałam, ze cos takiego istnieje, myslałam, ze to mleczko). Fiolet oczywiscie, jak maj bardziej, tyle ze strasznie brudzi. Dlatego proponuje Ci APHTIN! Ja skrapiałam nim swoj czysty palec i wkładałam go do buzi małej, tam gdzie zaatakowała plesniawka. Jesli karmisz piersia, musisz pamietac o tym, aby teraz czesciej myc brodawki: Odpowiedz Link Zgłoś
krysiakornek Re: pleśniawki na języku 19.06.08, 16:43 najlepsza NYSTATYNA - na recepte... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
angelsik Re: pleśniawki na języku 19.06.08, 16:54 nam nystatyna nie pomogła zuzylismy dwie buteleczki, aphtin tez nie pomógł, nam polozna tez doradzala mocz- raz sprobowalam, nie pomogło( nie chcialam byc w tej metodzie konsekwentna), dopiero jak dzidzius miał 3 miesiace lekarz kazał wprowadzic soczki jabłuszkowe- i sprawa znikła))) Kwas owocowy jest tutakj baaardzo pomocny, mozesz tez dac starte jabłuszko..a ile ma dzidzius tak w ogole??? Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: pleśniawki na języku 19.06.08, 18:38 Pleśniawki to rodzaj grzybicy i leczy się je środkiem przeciwgrzybiczym - Nystatyną, żadne wynalazki nie pomogą. Aphtinu u dzieci w ogóle nie można stosować. I jeszcze na noc dobrze kapnąć dziecku na język kropelkę wodnego roztworu gencjany (do kupienia w aptece bez recepty). U mnie taka kuracja rozwiązała problem pleśniawek po 1 dobie. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: budzik 19.06.08, 18:44 Hej! Dlaczego napisałas, nie nie mozna stosowac Aphtinu? Pytam tylko z czystej ciekawosci!? Ja byłam w instytucie matki i dziecka, własnie tam pediatrzy polecili mi ten specyfik! Mojej małej nic po tym nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
wikloda Re: budzik 19.06.08, 21:06 Aphtin i tylko to na czystą gazę i nawiń na paluszek i wyczyść. Jak najbardziej do stosowania u malutkich dzidziusiów ) Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: budzik 19.06.08, 21:41 Bo zawiera trujący dla dzieci kwas borny, ten sam co w Tormentiolu. Dorośli - jak najbardziej mogą stosować Aphtin - dzieci - nie. aha, poza Nystatyną mój syn dostaje też Dicoflor (probiotyk) i Monilia Albicans - lek homeopatyczny p-ciw grzybiczy. To wszystko na "wybicie grzyba", który bardzo łatwo zakaża cały układ pokarmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
rudi.net Re: pleśniawki na języku 19.06.08, 21:34 szyjeczka1 napisała: > Witam!! Jak pozbyć się plesniawek na języku?? Jak je śicerać i czym > najlepiej?? a ja sie zgodze ze najlepszy jest mocz dziecka.Moze brzmi bardzo nie chigienicznie ale jest bardzo skuteczny. Mojej córuni pleśniawki których miała bardzo duzo zeszły po dwoch dniach. żadne afthiny nie pomogły tylko mocz.Polecam Ci zczystym sumieniem i gwarantuje ze dziecku nic sie nie stanie.Pozdarwiam i zycze szybkiego pozbycia sie dolegliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
angelaxyz84 Re: pleśniawki na języku 19.06.08, 23:10 a ja polecam fiolet (ale nie ten co do pępka),pleśniawki zeszły po 1 dobie a mała miała fajne fioletowe ustaz ciuszków fioletowe plamy zeszły Odpowiedz Link Zgłoś