Dodaj do ulubionych

Badanie USG bioderek

23.09.03, 10:05
Czy wasze dzieciaczki miały wykonywane to badanie? Myślałam, że jest ono
obowiązkowe po 6 tygodniu życia. Jednak moja 4-miesięczna Marlena go nie
miała. Lekarka bada ją sama, a na moje sugestie o skierowanie powtarza że
wszystko jest w porządku. Co o tym sądzicie? A może zależy to od typu
lekarza. Nasz jest lekarzem rodzinnym, tzn. ma w tym kierunku specjalizację.
O ile tak to się nazywa. Służba zdrowia to skomplikowany "twór" smile))
Obserwuj wątek
    • mali_a Re: Badanie USG bioderek 23.09.03, 12:39
      Witaj, jestem mamą 2 mies Patryka i podobnie jak Ty zastanawiałam się jak to
      jest z tymi bioderkami. Powiedziałam mojej lekarce, że synek częściej rusza
      jedną nóżką ( przyznam, że troche ubarwiłam tą sytuację). Dostałam
      skierowanie, ponieważ niektórych schorzeń nie widać gołym okiem. I wiesz
      niestety okazało się, że synek ma problem z kręgosłupem, czego nikt bez usg
      nie wykryłby u niego. Myślę, że zrób to badanie, po co żyć w niepewności.
      Pozdrawiam
      Aneta
    • bozena0303 Re: Badanie USG bioderek 23.09.03, 13:39
      Moja mała od początku miała prawidłowe odwodzenie, ale profilaktycznie kazała
      pediatra podwójnie pieluchować. Jak zapytałam do kiedy, to dała skierowanie do
      ortopedy. Ortopeda "ręcznie' stwierdził, że jest prawidłowo, ale sam przyznał,
      że przy USG dopiero jest 100% pewności i dał skierowanie.
      Masz prawo żądać od pediatry skierowania na specjalistyczne porady; w końcu
      płacisz ciężkie pieniądze co miesiąc na służbę zdrowia i on/ona ma obowiązek ci
      je wystawić.
    • knabi-ann Re: Badanie USG bioderek 23.09.03, 17:03
      Ja też byłam przekonana, że to badanie jest standardem. Myślę, że
      powinnaś "wymusić" to skierowanie, ostatecznie zrobić odpłatnie. Wprawdzie to
      faktycznie trochę późno, ale lepiej mieć 100% pewności zanim córeczka zacznie
      stawać.
      ANN
      • maja252 Re: Badanie USG bioderek 23.09.03, 21:36
        ja to skierowanie dostałam juz w szpitalu zanim z dzieckiem do domu
        wróciłam ...miało być wykonane do 6 tyg.życia dziecka.....przy pierwszym synku
        dostałam odrazu od pediarty przy pierwszej wizycie ...oba maluchy były badane
        do 6 tyg......myśle że powinnaś jak najszybciej postarac sie aby dziecko miało
        zrobione to usg..może żeczywiście nic mu nie jest ale ....no własnie zawsze
        jest to ALE które trzeba wykluczyc......pozdrawiam Maja
    • wilga_kasia Re: Badanie USG bioderek 24.09.03, 07:38
      W mojej przychodni daje się skierowanie na USG bioderek dopiero w 4 m-cu sad

---------

Natura lubi się ukrywać
    • agacz2905 Re: Badanie USG bioderek 24.09.03, 12:09
      Agatka miała robione usg dopiero wczoraj - oczywiście prywatnie, za jedyne 60
      zł. Ale i tak jestem zadowolona, bo bioderka bez zarzutu. Ja z powodu dużej
      wady bioder jestem dziś niepełnosprawna i cieszę się, że taki los ominie moje
      dzieci.
    • monika340 Re: Badanie USG bioderek 27.09.03, 14:44
      moja córka miała badane biodreka po urodzeniu w szpitalu a potem miała mieć
      wykonane w 2-4 tyg zycia jak z nią pojechaliśmy okazało się że są kolejki i
      badana była w 2 miesiącu życiu (usg) okazało się ze prawy staw jest lekko
      słabszy trzeba pieluchować i wizyta za miesiąc byłam z nią 24.09 i okazało się
      że lewy jest dużo słabszy i trzeba założyc szelki Pavlika od czawrtku moja
      Paulinka nie przestaje wyc jak jej zakładam te ochydne szelki czekam jeszcze
      na konsultację innego lekarza byc może przesadzam ale nie mogę patrzeć jak ona
      się męczy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka