Dodaj do ulubionych

ciągłe bóle gardła

02.07.08, 07:54
moj 4 latek skarży sie ciągle na ból gardła. Nie towarzysza temu inne objawy, typu gorączka, obłozone gardło. Ma zachrypniety głos i płacze że go boli.
Podaje mu chlorochinaldin i psikam Tantum Verde. Najczęściej bez efektów i ból gardła przechodzi w anginę. Tak własnie zaczeło się 2 tyg. temu i oczywiście był a/biotyk (juz nawet nie wiem który w tym roku). Dzis znowu to samo. Boje sie za pare dni sytuacja sie powtórzy i znow angina.
Ja juz naprawde nie wiem od czego on tak szybko wszystko łapie. Co powoduje jego częste bóle gardła, a w efekcie anginy. Staram sie nie dawac ani drestycznie ciepłych ani drastycznie zimnych napoi. Lody jada, ale w niewielkich ilościach. Nie przegrzewany, poza domem jest praktycznie cały czas (mamy ogródek gdzie spędza wiekszosc dnia), raczej nie ma kontaktu z chorymi dziecmi.
Rece opadają.
Co podajecie swoim maluszkom na takie wczesne stadia chorobowe, moze jakbym ten ból gardła skuteczniej leczyła, to nie przerodziłby sie w angine.
Podzielcie sie prosze swoimi sposobami i radami.
Obserwuj wątek
    • agusia19-84 Re: ciągłe bóle gardła 02.07.08, 09:05
      No to pierwszą rzaczą którą powinnaś zrobić to wyazy z gardła i
      nosa... Może jakeiś dziadostwo mu tam siedzi i wystarczy konkretne
      leczenie.
    • alpepe Re: ciągłe bóle gardła 02.07.08, 15:54
      poza wymazami pomyśl o jakiejś szczepionce doustnej, ja mojej psikałam IRS-19,
      skończyły się anginy i mocne katary, ale ponoć tego już nie ma w sprzedaży.
      • leli1 Re: ciągłe bóle gardła 03.07.08, 07:57
        wymazy byly robione-wszystko ok.
        IRS-19 przyjmowal w ub. roku-niestety bez skutku.
        No wiec ból gardła przerodził sie jednak w angine. Był wczoraj lekarz, który zaproponował nam szczepionke nie do zdobycia w Polsce, ale podobno b.skuteczna - musze sie za nią rozejrzec bo naprawde wymiekam z tymi anginami.
        Dodatkowo zaordynował profilaktycznie odrobaczanie i odgrzybianie (bo przy tej ilosci a/biotykow to ma uzasadnienie)............nie wiem co moge dla mojego dziecka zrobic zeby w koncu te anginy szlag trafił sad
        • alpepe Re: ciągłe bóle gardła 03.07.08, 10:37
          z tym odgrzybianiem faktycznie może lekarz mieć rację. A może młody łapie coś,
          bo gardło jest podrażnione np. ulatniającymi się składnikami jakichś farb na
          meblach czy ścianach? Przy podrażnionym gardle o anginę nietrudno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka