marlena7-75 28.07.08, 19:57 pomózcie mi odczytac wyniki moczu WBC-O KET-0 NIT- *URO+1 33umol/L bil-0 *PRO+- 0,15g/L GLU0 SG 1,025 PH 6,0 BLD- 0 *CR <=0,9mmol/L CA 2,5mmol/L *MA >=100mg/L LEUK 0-1 ER ŚW 1-2 DZIEKI ZA POMOC Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: MOCZ 28.07.08, 20:05 wbc- biale cialka krwi (?) - tego nigdy nei widzialam w badaniu ket - ciala ketonowe NIT - zwiazki azotowe *URO - urobilinogen bil - bilirubina *PRO - białko GLU - glokoza SG - ciezar wlasciwy PH - wiadomo BLD - krew *CR - kreatynina CA - wapn *MA >=100mg/L - nie wiem LEUK - leukocyty ER ŚW - erytrocyty swieze normy masz tu: zum.org.pl/2.2.5.html Odpowiedz Link Zgłoś
marlena7-75 Re: MOCZ 28.07.08, 21:45 dziekuje ci za odpowiedz jestem ciekawa co oznacza MA na pierweszy rzut oka wyniki mojej córki jak interpretujesz wiem ze znasz sie na tym czy mam czegoś sie obawiać bo dla mnie laika w tej kwesti to czrna magia dzieki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: MOCZ 28.07.08, 22:21 MA moze byc mikroalbumina. Jest to wskaznik przy chorobach nerek. Ciekawe, bo niby wlasciwie nie ma sie czego czepiac, ale.. ja bym powtorzyla ten wynik, bo pare rzeczy nie daje mi spokoju i nie wiem dlaczego. To noworodek? Odpowiedz Link Zgłoś
marlena7-75 Re: MOCZ 29.07.08, 10:26 własnie wróciłam od lekarz powiedziała ze wszystko ok wyniki w normie powiedz co cie niepokoi moja córka ma 7 lat i jest alergikiem odpisz prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: MOCZ 29.07.08, 10:50 Ja zawsze mysle tak: jest mozliwe, ze wydalanei czegos tam jest jednorazowe. Ale dziwi mnie np. urobilinogen u 7-letniego dziecka. www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,167,Wynik%20badania%20moczu%20%E2%80%93%20wzmo%C5%BCony%20urobilinogen (tu zreszta masz o tym urobilinogenie) mediweb.pl/medicaltest/wyswietl_bl.php?id=70 - tu masz o kreatyninie www.labtestsonline.pl/tests/Microalbumin.html?lnk=5 a tu o mikroalbuminie - teraz juz jestem pewna ze MA jest mikroalbumina. Mozliwe, ze badanie jest ok, ja jednak dla pewnosci bym je powtorzyla. Nic wiecej. I nie martwila sie na zapas. To moja domena Odpowiedz Link Zgłoś
marlena7-75 Re: MOCZ 29.07.08, 12:59 dziekuje za szybką odp dzwoniłam do labor i mówli ze mam nie brać pod uwage CR CA MA GDYZ te wyniki bierze się pod uwage gdy jest zbiór całodobowy a nie nocny w pojemniczku ale ma podwyższone białko i URO jutro powtórze wyniki dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś