go74 23.08.08, 07:26 Witajcie, muszę pobrać 13 miesięcznemu chłopcu mocz do badania, jak to zrobic? dziekuję. m Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 23.08.08, 09:09 Pojawi Ci sie tu milion porad, ze co za problem - woreczek. J ajednak od paru lat mowie: STOP woreczkom. Woreczki moga zafalszowac wynik i od tego wyjdziemy. W aptece kupisz pojemnik jalowy, taki jak dla doroslych. W domu zas dzien wczesniej wykap malego dokladnie w nadmanganianie potasu, delikatnie przy kapieli odciagajac skorke napletka. Tu znow podniesie sie wrzawa, ze nie powinno sie i tak dalej. A jednak... Pod napletkiem gromadzi sie mastka, ktora szczegolnie u tak malych mezczyzn moze miec problem z naturalnym "odchodzeniem", a jest ona super pozywka dla bakterii i moze byc powodem zakazenia ukladu moczowego (wiec chyba warto prawda?). W dniu pobrania moczu: po prostu myjesz dziecko, bez jakichs super ceregieli, woda, mydlo, osuszenie najlepiej papierowym recznikiem (nie takim zwyklym) i juz. Masz dziecko przygotowane. A potem.. Bierzesz dziecko na kolana, podkladasz sobie pod niego recznik (duzy) i juz.. i czekacie... Dobrze przygotowac picie w butelce, czasem dziala polanie nozek zimna woda.. Czasem sam dzwiek lecacej wody. Probke dostarczasz niezwlocznie do laboratorum i juz. Gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
anneczka78 Re: jak pobrac mocz chlopcu 23.08.08, 09:30 To może jeszcze dodam, jak ja przeprowadzam sama operacje pobrania moczu: Rozbieram synka i stawiam w umywalce z nalaną wodą, tak aby miał zanurzone stopki. Jedna ręką go podtrzymuję, w drugiej mam przygotowany pojemnik - kwestia 2 minut i siusiu zrobione Odpowiedz Link Zgłoś
mroweczkaaha Re: jak pobrac mocz chlopcu 23.08.08, 15:38 W aptece musisz zakupić specjalne foliowe woreczki do moczu dla chłopców. Postępujesz z nimi zgodnie z instrukcją załączoną do każdego woreczka - po prostu przyklejasz je w odpowiednie miejsce i czekasz aż dziecko się wysiusia.Ja czasem zakładałam spowrotem pampersa i czekałam czasem aż do godziny aż Staś się wysiusia. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 23.08.08, 16:41 No i gratulacje. A ja Ci podam dlaczego nei nalezy pobierac moczu za pomoca badziewiastych woreczkow, abstrahujac juz od tego, ze moga wywolac odparzenie: szpital.chojnice.pl/index.php?strona=artykul&id_artykulu=54 "kontakt oddanego do woreczka moczu ze skórą zwieksza ryzyko skażenia próbki bakteriami" http:://www.docedu.klrwp.pl/print.php?id=128 : "U noworodków i niemowląt mocz najczęściej pobierany jest do jałowego woreczka, przylepianego w okolicy krocza. Aby metoda ta była obarczona jak najmniejszym błędem należy całą powierzchnię skóry, do której przylepiamy woreczek, dokładnie umyć wodą z mydłem i dobrze wysuszyć. Dziecko powinno być trzymane w pozycji pionowej, a woreczek należy odkleić tuż po oddaniu moczu. Trzeba jednak pamiętać, że nawet przy takim postępowaniu wynik fałszywie dodatni otrzymujemy w 60-80% przypadków" www.imed.pl/index.php?PAGE=telegram&TEL_CUR_ID=187&return=archives : " Aby metoda ta była obarczona możliwie małym błędem, nie tylko okolica ujścia zewnętrznego cewki, ale cała powierzchnia skóry, do której przylega woreczek, musi być dokładnie umyta wodą z mydłem i wysuszona, dziecko powinno być trzymane w pozycji pionowej, woreczek odklejony natychmiast po oddaniu moczu, a materiał do badania pobrany do jałowej strzykawki przez nakłucie odkażonej powierzchni woreczka. " Napewno nie robisz w ten sposob, bo instrukcja nie obejmuje naklucia woreczka, wiec wywal woreczek i nie narazaj dzicka na niepotrzebne branie antybiotyku, gdyby byla zanieczyszczona probka. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia19-84 No akurat z chłopcem to raczej nie problem 23.08.08, 20:31 Postaw dziecię w misce z ciepłą wodą, instrument do jałowego pojemniczka na mocz, chwilę poczekaj i gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 23.08.08, 22:30 co wy z tymi woreczkami mi KAZALI kupic woreczki kupilam zalozylam na jajca za godzine zazwyczaj juz byla probka nic mi sie nigdy nie odkleilo gotowca zaklejalam i wkladalam do jalowego pojemnika na mocz wzrocowo wg zalecen labolatorium Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 23.08.08, 22:48 Zawsze robisz to co Ci kaza?? Nawet to, co jest sprzeczne z zaleceniami lekarzy i sprzeczne z badaniami naukowymi? Lub moze Twoje dziecko narazic na branie niepotrzebne antybiotyku przez to, ze tylko z wygody uzyjesz woreczka do pobrania??? Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 01:48 wiesz co? nie wq..wiaj mnie bede robic wbrew zaleceniu labolatorium tylko dlatego ze jakas...... (wpisac odpowienie slowo) bez wyksztalcenia medycznego ani nie pracujaca w labolatorium co pobierala mocz u dzieciaka lub nie na jakims internetowym forum stwierdzila ze panie pracujace w labolatorium sa glupie i nie maja pojecia jak pobrac mocz od niemowlaka tak odpowiadajac na twoje..... (wpisac odpowiednie slowo) pytanie odpowiadam ci wprost ze jak mi cos w labolatroium kaza zrobic : np przyjsc na czczo przyniesc to a t pobane w taki a taki sposob ufajac w ich wyksztalcenie i doswiadczenie oraz ich znajomosc wykonywania odpowiednich analiz to sie ich slucham a swoje uwagi wsadz sobie w buty, bedziesz wyzsza poza tym informuje cie z gory ze moje osobiste dziecko bralo antybiotyk ze trzy razy na krzyz i chodzilo o angine lub zaplenie oskrzeli ciekawe czemu moje dziecko bralo trzy antybiotyki a inne biora po trzy przez dwa miesiace? qrcze blaszka pewnie dlatego ze przesrzegam zalecen zlecajacych badania??????? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 07:59 A wiesz ile w laboratorium obchodzi Twoje dziecko?? Jest kolejnym numerem? Preparatem, jak mawiaja studenci medycyny. Po prostu i wisi im to kompletnie, w jaki sposob pobierzesz ten mocz, czy wyjda potem baktrerie, czy Twoje dziecko bedzie brac antybiotyk czy nie. Bo to nie dziecko tych laborantek. I mozesz sie tu rzucac. Dla mnie nei ma to znaczenia. Ja jednak na Twoim miejscu wlaczylabym mimo weekendu na chwilke myslenie, przestala rzucac brzydkimi slowami i pomyslala choc chwilke. Odrobina logiki niestety w tym co pisze jest. Wiec na przyszlosc jak masz cos konstruktywnego do powiedzenia to mow, a nie wrzesz, obrazaj, bo nie jestes wyrocznia. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 09:14 deela-madziulec ma rację a Ty nie . Do woreczka łatwiej jest pobrać mocz a do kubeczka-wymaga wiecej czasu, zaangażowania i cierpliwości. W labie podali ci łatwiejsze wyjście po prostu Szczęście,że twojemu dziecku nic się nie wyhodowało. Ale gdyby wynik wyszedl nieprawidłowy gryzłabyś się z myślami o co chodzi, lekarz być może przepisał by antybiotyk. Niepotrzebnie Woreczki owszem -są fajne ale: 1)W szpitalu, gdzie nakłada je personel z zachowaniem zasad higieny 2) Do pobrania moczu w celu zdiagnozowania innych parametrów niż obecność bakterii, np. składników mineralnych,ciężaru moczu lub jego ph Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 17:58 > deela-madziulec ma rację a Ty nie . Do woreczka łatwiej jest pobrać > mocz a do kubeczka-wymaga wiecej czasu, zaangażowania i > cierpliwości. W labie podali ci łatwiejsze wyjście po prostu odpiwedz mi PO CO mieliby podawac mi latwiejsze rozwiazanie? przeciez to ja pobieram probke nie one? > 1)W szpitalu, gdzie nakłada je personel z zachowaniem zasad higieny sorka ale przed pobieraniem probki u kogoklowiek, dziecka/siebie najpierw sie myje okolice intymne i rece, gdzie tu brak zachowania higieny? > 2) Do pobrania moczu w celu zdiagnozowania innych parametrów niż > obecność bakterii, np. składników mineralnych,ciężaru moczu lub jego > ph jakby do badan kazali mi pobrac inaczej pobralabym inaczej, nadal nie wiem co jest nie tak z woreczkami? przeciez na instrukcji pisze wyraznie jak ich uzywac zeby byly jalowe: nie wkladac tam paluchow itd i wlasnie po to pobrana probke kazali mi wlozyc do pojemnika zeby probka sie nie zanieczyscila powiedz mi prosze co jest nie tak z ta metoda? ale tak z ciekawosci pytam bo chce wiedziec a nie zlosliwie czy sarkastycznie Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 18:13 deela-wiem, że nie jesteś złośliwa więc po kolei : 1. Ty pobierasz próbkę to prawda-ale paniom wisi tak naprawdę jakość wyniku i to,że jest to tak naprawdę bardzo ważne badanie. Już kilkaset lat lekarzu zrozumieli jak wazny jest mocz i jego ocena. Zbierali go do szklanych butelek, oglądali ze wszystkich stron, wąchali i przeprowadzali na nim badania, diagnozując-często nietrafnie -najrozmaitsze choroby. Ale do rzeczy. Ty jako matka powinnaś robić to, co dla dziecka jest lepsza. Powinnaś wykonywać badania w sposób, który jest bardziej pewny i rzetelny. A nie słuchać sie kobiet w labie 2.a) mocz do badania powinień być oddany ze środkowego strumienia moczu, ponieważ ten pierwszy sik zbiera ze sobą śladowe bakterie z przedsionka pochwy u dziewczynek i spod napletka u chłopców. Pierwszy sik niejako "przemywa" śluzówkę w tych miejscach. Nie uda ci się złapać do woreczka środkowego strumienia Możesz starannie umyć ręce (ale pewnie myjesz mydłem domowym z którego korzystają wszyscy a nie płynem spejcalnym odkażającym , takim jakie jest w szpitalu. MOżesz przemyć dokładnie okolice narządów ale przemyjesz je również mydłem i wodą podczas gdy w szpitalu używa się do tego celu płynu(zazwyczaj octenisept). Ponadto dziecko powinno być podczas pobierania moczu do woreczka trzymane w pozycji pionowej i natychmiast po nasiusianiu woreczek powinien być odklejony i strzykawką pobrany do jałowej strzykawki i przewieziony do lab. Jeśli nie postępuje się według tego co napisałam to badanie jest obarczone dużym błędem. I jeszcze jedno. Jałowe woreczki zostały wymyślone dla noworodków i niemowląt u których mikcje są częste i skąpe i trudno jest pobrac mocz. U dzieci starszych nie powinno się już ich stosować. Pisząc "starsze" mam na myśli dzieci powyżej 6-7mca życia Jeśli masz jeszcze jakieś pytania-chętnie odpowiem Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 21:29 interesujace pomolestuje pediatre na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 17:55 > wisi im to kompletnie, w jaki sposob pobierzesz ten mocz, skoro im wisi to po kij kazaly mi to zrobic tak a nie inaczej? w koncu to moja broszka jak pobieram? jakby mi kazaly czychac przy siusiaku z kubkiem to bym czychala jestes kompletnie nielogiczna > Ja jednak na Twoim miejscu wlaczylabym mimo weekendu na chwilke myslenie, czego i tobie zycze, wytykam ci podstawowe bledy w logice a ty ich nie przyjmujesz > przestala rzucac brzydkimi slowami i pomyslala choc chwilke. uzylam jednego brzydkiego slowa w opisie moich wlasnych odczuc emocjonalnych, jesli w miejscu "wpisac odpowiednie slowo" wstawilas cos brzydkiego to msz problem, mogla\s wstawic slowo "pietruszka" twoj wybor ROTFL > Wiec na przyszlosc jak masz cos konstruktywnego do powiedzenia to mow, a nie > wrzesz, obrazaj, bo nie jestes wyrocznia. powiedzialam cos konstruktywnego - iopisalam jak mi kazali pobierac mocz od dziecka, kto sieje wiatr ten zbiera burze, nie jestem wyrocznia i sobie tego nie przypisuje wstrzymaj sie z wkladaniem czegokolwiek w moje usta i przeczytaj mojego pierwszego posta w tym watku UWAZNIE Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 19:31 Zaczne jeszcze raz od poczatku. Nie jestes od wyracznia, ale rozni mnie od Ciebnie to, ze od ponad 4 lat nic wlasciwie innego nei robie niz studiowanie jednak waskiego wycinka wiedzy medycznej jaka jest nefrologia i urologia. Osoba po medycynie poswieca na to na studiach cos zdaje sie okolo pol roku. Tak wiec zapewne nie mam wiedzy dotyczacej ospy, odry i wielu, wielu innych spraw, natomiast moge na spokojnie powiedziec, ze moja wiedza dotyczaca urologii i nefrologii nie odbiega poziomowi wiedzy osoby po studiach medycznych. I potwierdzilo juz to paru lekarzy. Tak wiec na spokojnie jeszcze raz Ci napisze, ze paniom w laboratorium Twoje dziecko, czy czyjekolwiek jest totalnie obojetne. Co wiecej wisi im to totalnie w jaki sposob pobierzesz mocz. Pare razy probowalam pokazac, ze panie w labach sa niedouczone, bo osoby z wyksztalceniem nefrologicznym / urologicznym pisaly, by nie uzywac woreczkow do pobierania moczu. Jesli bedziesz je uzywac - przeciez Cie nie zabije za to Twoj problem, Twoja sprawa i nie przekonam Cie. Wydawalo mi sie jednak, ze argumenty, ktore przedstawilam w tym watku sa dosc logiczne (jednoczesnie nie byly to moje slowa), a nie byly tez stwierdzeniem, ze panie w labie powiedzialy, czyli rownie dobrze mogla sasiadka powiedziec czy ktokolwiek inny. Co zas do brzydkich slow, ktore uzywasz. Jesli piszesz cos, to mozg ludzki jest tak skonstruowany, ze slowo "wq..wiaj" odczytuje tylko w jeden sposob, a nie tak jak sugerujesz, jako "pietruszka". Widac jednak nie znasz zaleznosci czytania od tego co widza oczy ludzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 21:29 ziew przeczytaj ze zrozumieniem a potem odpowiadaj :o Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 21:56 narazie Ty wykazujesz ignorancje i chamstwo, ale w Twoim przypadku nie za bardzo mozna bylo sie spodziewac sie czegos wiecej. Co wiecej, Ty jestes wrecz ze swojego zachowania dumna... Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 22:04 nie bede sie z toba wdawac w dyskusje z rzeczy zasadniczo bezcelowych wole pograc w rpg :o NRN Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 23:01 Masz racje. Bo narazie procz podania, ze jakies panie w jakims labie Tobie cos powiedzialy nie podalas ZADNYCH konkretnych informacji, ktore moga sklonic nas, matki, do pobierania moczu za pomoca woreczkow. A nie, wlasciwie jest jeden. Wlasne lenistwo i wygodnictwo, ktore Ty reprezentujesz. Prezentuj dalej. Gry rpg maja cel, z reguly ucza myslenia Ale nawet o tym nie wiesz, bo nie wiesz, co to jest, choc nazwa bardzo Ci sie podoba, a podejrzewasz pewnie, ze jest to polowanie na wampiry / wilkolaki w bitefight. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 25.08.08, 00:49 > Bo narazie procz podania, ze jakies panie w jakims labie Tobie cos powiedzialy > nie podalas ZADNYCH konkretnych informacji, ktore moga sklonic nas, matki, do > pobierania moczu za pomoca woreczkow. nie chcesz nie pobieraj czy ja ci stoje z pistletem przy glowie wreczajac druga reka woreczek? jestes smieszna > A nie, wlasciwie jest jeden. Wlasne lenistwo i wygodnictwo, ktore Ty reprezentu > jesz. cytuj kruszynko, cytuj bo na razie brode oplulas a to takie niehigieniczne > Gry rpg maja cel, z reguly ucza myslenia Ale nawet o tym nie wiesz, bo nie > wiesz, co to jest, choc nazwa bardzo Ci sie podoba, a podejrzewasz pewnie, ze > jest to polowanie na wampiry / wilkolaki w bitefight. strategia uczy myslenia sieroto, rpg glownie rozrywce sluzy ewentualnie umiejetnosci rozwijania postaci ale to raczej doswiadczenie w bitefight nie gram i nie gralam a przewalilam wiecej rpgów niz masz lat i nie dyskutuj ze mna na temat rpg bo sie osmieszysz Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 25.08.08, 07:40 Deela, ja wiem, ze lubisz sie popisywac. I to bardzo i wrecz jest to takie na czasie dla Ciebie. Ale teraz badz uprzejma przestan mnie obrazac, bo jets to niezgodne z netykieta i nie interesuje mnie czy masz za soba stado kolezaneczek, ktore sa adminkami czy nie. Po prostu zaczynasz ptrzeginac po raz kolejny, myslac, ze Ci wszystko wolno. Ale niestety nie trafilas na kogos, kto sie Ciebie przestaszy i Twojego "szczekania na lancuchu". Wiec uspokoj sie wreszcie. I jak ktos Ci pisze w watku cos na temat to jak masz PMS zacznij sie wyzywac na innych forach. A jak zaczynasz miec tez menopauze to nei moja wina. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 25.08.08, 09:09 irytuje cię post? uwazasz ze lamie netykiete? KLIKNIJ CZERWONY KOSZ heh ale ty tez widze lubisz "poszczekac na swoim lancuchu" w cudzym oku widzisz drzazge a belki w swoim nie Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix_75 Popieram ! woreczki sa niedobre 25.08.08, 08:28 przeczytałam pokrótce sprzeczkę odnosnie woreczków i Magda ma racje - nie jesto to dobry spodób na pobieranie moczu .13 miesięczny chłopczyk jest juz duzym dzieckiem i naprawde nie widze powodu dlaczego ma miec zakładany woreczek ... 2 x zakłądalismy i 2x trzba było powtarzac badanie ..NIgdy więcej woreczków! Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Popieram ! woreczki sa niedobre 25.08.08, 09:12 yyy a jak mozna pobrac mocz od wierciiety? tak technicznie pytam bo mojego musialabym zwiazac .... i zakneblowac :o Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Popieram ! woreczki sa niedobre 25.08.08, 09:27 deela-może poprzez wstawienie go do wanny, puszczenie wody i zabawienie ? Albo..musisz znaleźć swój patent Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix_75 Re: Popieram ! woreczki sa niedobre 25.08.08, 10:02 dokładnie - kazde dziecko jest inne ,ale zakłądam ,ze MAma zna swoje dziecko na tyle ,ze potrafi je okiełznac . ja techniki wkładania do miski z woda ( ciepłą nie znałam - a szkoda - bo czasem pobieranie moczu trwało 40 min. - ale w koncu chodzi o badanie - za ktore płaciłam i nie chciałam powtarzac ... w tym czasie opowiadałam mu jakies historie - czytalismy ksiazeczki itp...jakos te 40 min wytrzymywał - choc wiercipięta jest duzym Odpowiedz Link Zgłoś