Dodaj do ulubionych

jak pobrac mocz chlopcu

23.08.08, 07:26
Witajcie, muszę pobrać 13 miesięcznemu chłopcu mocz do badania, jak
to zrobic? dziekuję.
m
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 23.08.08, 09:09
      Pojawi Ci sie tu milion porad, ze co za problem - woreczek.

J ajednak od paru lat mowie: STOP woreczkom. Woreczki moga zafalszowac wynik i
      od tego wyjdziemy.

W aptece kupisz pojemnik jalowy, taki jak dla doroslych.
      W domu zas dzien wczesniej wykap malego dokladnie w nadmanganianie potasu,
      delikatnie przy kapieli odciagajac skorke napletka. Tu znow podniesie sie
      wrzawa, ze nie powinno sie i tak dalej. A jednak... Pod napletkiem gromadzi sie
      mastka, ktora szczegolnie u tak malych mezczyzn moze miec problem z naturalnym
      "odchodzeniem", a jest ona super pozywka dla bakterii i moze byc powodem
      zakazenia ukladu moczowego (wiec chyba warto prawda?).

W dniu pobrania moczu: po prostu myjesz dziecko, bez jakichs super ceregieli,
      woda, mydlo, osuszenie najlepiej papierowym recznikiem (nie takim zwyklym) i
      juz. Masz dziecko przygotowane.

A potem.. Bierzesz dziecko na kolana, podkladasz sobie pod niego recznik (duzy)
      i juz.. i czekacie... Dobrze przygotowac picie w butelce, czasem dziala polanie
      nozek zimna woda.. Czasem sam dzwiek lecacej wody.

Probke dostarczasz niezwlocznie do laboratorum i juz. Gotowe.
      • anneczka78 Re: jak pobrac mocz chlopcu 23.08.08, 09:30
        To może jeszcze dodam, jak ja przeprowadzam sama operacje pobrania moczu:
        Rozbieram synka i stawiam w umywalce z nalaną wodą, tak aby miał zanurzone
        stopki. Jedna ręką go podtrzymuję, w drugiej mam przygotowany pojemnik - kwestia
        2 minut i siusiu zrobione smile
    • mroweczkaaha Re: jak pobrac mocz chlopcu 23.08.08, 15:38
      W aptece musisz zakupić specjalne foliowe woreczki do moczu dla
      chłopców. Postępujesz z nimi zgodnie z instrukcją załączoną do
      każdego woreczka - po prostu przyklejasz je w odpowiednie miejsce i
      czekasz aż dziecko się wysiusia.Ja czasem zakładałam spowrotem
      pampersa i czekałam czasem aż do godziny aż Staś się wysiusia.
      • madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 23.08.08, 16:41
        No i gratulacje.

A ja Ci podam dlaczego nei nalezy pobierac moczu za pomoca badziewiastych
        woreczkow, abstrahujac juz od tego, ze moga wywolac odparzenie:

szpital.chojnice.pl/index.php?strona=artykul&id_artykulu=54
        "kontakt oddanego do woreczka moczu ze skórą zwieksza ryzyko skażenia próbki
        bakteriami"
        http:://www.docedu.klrwp.pl/print.php?id=128 :
        "U noworodków i niemowląt mocz najczęściej pobierany jest do jałowego woreczka,
        przylepianego w okolicy krocza. Aby metoda ta była obarczona jak najmniejszym
        błędem należy całą powierzchnię skóry, do której przylepiamy woreczek, dokładnie
        umyć wodą z mydłem i dobrze wysuszyć. Dziecko powinno być trzymane w pozycji
        pionowej, a woreczek należy odkleić tuż po oddaniu moczu. Trzeba jednak
        pamiętać, że nawet przy takim postępowaniu wynik fałszywie dodatni otrzymujemy w
        60-80% przypadków"
        www.imed.pl/index.php?PAGE=telegram&TEL_CUR_ID=187&return=archives :
        " Aby metoda ta była obarczona możliwie małym błędem, nie tylko okolica ujścia
        zewnętrznego cewki, ale cała powierzchnia skóry, do której przylega woreczek,
        musi być dokładnie umyta wodą z mydłem i wysuszona, dziecko powinno być trzymane
        w pozycji pionowej, woreczek odklejony natychmiast po oddaniu moczu, a materiał
        do badania pobrany do jałowej strzykawki przez nakłucie odkażonej powierzchni
        woreczka. "

Napewno nie robisz w ten sposob, bo instrukcja nie obejmuje naklucia woreczka,
        wiec wywal woreczek i nie narazaj dzicka na niepotrzebne branie antybiotyku,
        gdyby byla zanieczyszczona probka.
    • agusia19-84 No akurat z chłopcem to raczej nie problem 23.08.08, 20:31
      Postaw dziecię w misce z ciepłą wodą, instrument do jałowego pojemniczka na
      mocz, chwilę poczekaj i gotowe
    • deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 23.08.08, 22:30
      co wy z tymi woreczkami mi KAZALI kupic woreczki
      kupilam zalozylam na jajca za godzine zazwyczaj juz byla probka
      nic mi sie nigdy nie odkleilo
      gotowca zaklejalam i wkladalam do jalowego pojemnika na mocz
      wzrocowo wg zalecen labolatorium
      • madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 23.08.08, 22:48
        Zawsze robisz to co Ci kaza?? Nawet to, co jest sprzeczne z zaleceniami lekarzy
        i sprzeczne z badaniami naukowymi? Lub moze Twoje dziecko narazic na branie
        niepotrzebne antybiotyku przez to, ze tylko z wygody uzyjesz woreczka do pobrania???
        • deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 01:48
          wiesz co? nie wq..wiaj mnie
          bede robic wbrew zaleceniu labolatorium tylko dlatego ze jakas...... (wpisac
          odpowienie slowo) bez wyksztalcenia medycznego ani nie pracujaca w labolatorium
          co pobierala mocz u dzieciaka lub nie na jakims internetowym forum stwierdzila
          ze panie pracujace w labolatorium sa glupie i nie maja pojecia jak pobrac mocz
          od niemowlaka
          tak odpowiadajac na twoje..... (wpisac odpowiednie slowo) pytanie odpowiadam ci
          wprost ze jak mi cos w labolatroium kaza zrobic : np przyjsc na czczo przyniesc
          to a t pobane w taki a taki sposob ufajac w ich wyksztalcenie i doswiadczenie
          oraz ich znajomosc wykonywania odpowiednich analiz to sie ich slucham
          a swoje uwagi wsadz sobie w buty, bedziesz wyzsza
          poza tym informuje cie z gory ze moje osobiste dziecko bralo antybiotyk ze trzy
          razy na krzyz i chodzilo o angine lub zaplenie oskrzeli
          ciekawe czemu moje dziecko bralo trzy antybiotyki a inne biora po trzy przez dwa
          miesiace?
          qrcze blaszka pewnie dlatego ze przesrzegam zalecen zlecajacych badania???????
          • madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 07:59
            A wiesz ile w laboratorium obchodzi Twoje dziecko??
            Jest kolejnym numerem? Preparatem, jak mawiaja studenci medycyny. Po prostu i
            wisi im to kompletnie, w jaki sposob pobierzesz ten mocz, czy wyjda potem
            baktrerie, czy Twoje dziecko bedzie brac antybiotyk czy nie.
            Bo to nie dziecko tych laborantek.

I mozesz sie tu rzucac. Dla mnie nei ma to znaczenia.
            Ja jednak na Twoim miejscu wlaczylabym mimo weekendu na chwilke myslenie,
            przestala rzucac brzydkimi slowami i pomyslala choc chwilke. Odrobina logiki
            niestety w tym co pisze jest.

Wiec na przyszlosc jak masz cos konstruktywnego do powiedzenia to mow, a nie
            wrzesz, obrazaj, bo nie jestes wyrocznia.
            • guderianka Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 09:14
              deela-madziulec ma rację a Ty nie . Do woreczka łatwiej jest pobrać
              mocz a do kubeczka-wymaga wiecej czasu, zaangażowania i
              cierpliwości. W labie podali ci łatwiejsze wyjście po prostu
              Szczęście,że twojemu dziecku nic się nie wyhodowało. Ale gdyby wynik
              wyszedl nieprawidłowy gryzłabyś się z myślami o co chodzi, lekarz
              być może przepisał by antybiotyk. Niepotrzebnie
              Woreczki owszem -są fajne ale:
              1)W szpitalu, gdzie nakłada je personel z zachowaniem zasad higieny
              2) Do pobrania moczu w celu zdiagnozowania innych parametrów niż
              obecność bakterii, np. składników mineralnych,ciężaru moczu lub jego
              ph
              • deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 17:58
                > deela-madziulec ma rację a Ty nie . Do woreczka łatwiej jest pobrać
                > mocz a do kubeczka-wymaga wiecej czasu, zaangażowania i
                > cierpliwości. W labie podali ci łatwiejsze wyjście po prostu
                odpiwedz mi PO CO mieliby podawac mi latwiejsze rozwiazanie? przeciez to ja
                pobieram probke nie one?
                > 1)W szpitalu, gdzie nakłada je personel z zachowaniem zasad higieny
                sorka ale przed pobieraniem probki u kogoklowiek, dziecka/siebie najpierw sie
                myje okolice intymne i rece, gdzie tu brak zachowania higieny?
                > 2) Do pobrania moczu w celu zdiagnozowania innych parametrów niż
                > obecność bakterii, np. składników mineralnych,ciężaru moczu lub jego
                > ph
                jakby do badan kazali mi pobrac inaczej pobralabym inaczej, nadal nie wiem co
                jest nie tak z woreczkami?
                przeciez na instrukcji pisze wyraznie jak ich uzywac zeby byly jalowe: nie
                wkladac tam paluchow itd
                i wlasnie po to pobrana probke kazali mi wlozyc do pojemnika zeby probka sie nie
                zanieczyscila
                powiedz mi prosze co jest nie tak z ta metoda? ale tak z ciekawosci pytam bo
                chce wiedziec a nie zlosliwie czy sarkastycznie
                • guderianka Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 18:13
                  deela-wiem, że nie jesteś złośliwa wink

więc po kolei :
                  1. Ty pobierasz próbkę to prawda-ale paniom wisi tak naprawdę jakość
                  wyniku i to,że jest to tak naprawdę bardzo ważne badanie. Już
                  kilkaset lat lekarzu zrozumieli jak wazny jest mocz i jego ocena.
                  Zbierali go do szklanych butelek, oglądali ze wszystkich stron,
                  wąchali i przeprowadzali na nim badania, diagnozując-często
                  nietrafnie wink-najrozmaitsze choroby. Ale do rzeczy. Ty jako matka
                  powinnaś robić to, co dla dziecka jest lepsza. Powinnaś wykonywać
                  badania w sposób, który jest bardziej pewny i rzetelny. A nie
                  słuchać sie kobiet w labie
                  2.a) mocz do badania powinień być oddany ze środkowego strumienia
                  moczu, ponieważ ten pierwszy sik zbiera ze sobą śladowe bakterie z
                  przedsionka pochwy u dziewczynek i spod napletka u chłopców.
                  Pierwszy sik niejako "przemywa" śluzówkę w tych miejscach. Nie uda
                  ci się złapać do woreczka środkowego strumienia
                  Możesz starannie umyć ręce (ale pewnie myjesz mydłem domowym z
                  którego korzystają wszyscy a nie płynem spejcalnym odkażającym ,
                  takim jakie jest w szpitalu. MOżesz przemyć dokładnie okolice
                  narządów ale przemyjesz je również mydłem i wodą podczas gdy w
                  szpitalu używa się do tego celu płynu(zazwyczaj octenisept). Ponadto
                  dziecko powinno być podczas pobierania moczu do woreczka trzymane w
                  pozycji pionowej i natychmiast po nasiusianiu woreczek powinien być
                  odklejony i strzykawką pobrany do jałowej strzykawki i przewieziony
                  do lab. Jeśli nie postępuje się według tego co napisałam to badanie
                  jest obarczone dużym błędem.
                  I jeszcze jedno. Jałowe woreczki zostały wymyślone dla noworodków i
                  niemowląt u których mikcje są częste i skąpe i trudno jest pobrac
                  mocz. U dzieci starszych nie powinno się już ich stosować.
                  Pisząc "starsze" mam na myśli dzieci powyżej 6-7mca życia
                  Jeśli masz jeszcze jakieś pytania-chętnie odpowiem
                  • deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 21:29
                    interesujace smile pomolestuje pediatre na ten temat smile
                    • guderianka Re: jak pobrac mocz chlopcu 25.08.08, 08:21
                      smile Pediatre albo nefrologa
            • deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 17:55
              > wisi im to kompletnie, w jaki sposob pobierzesz ten mocz,
              skoro im wisi to po kij kazaly mi to zrobic tak a nie inaczej? w koncu to moja
              broszka jak pobieram? jakby mi kazaly czychac przy siusiaku z kubkiem to bym
              czychala
              jestes kompletnie nielogiczna

> Ja jednak na Twoim miejscu wlaczylabym mimo weekendu na chwilke myslenie,
              czego i tobie zycze, wytykam ci podstawowe bledy w logice a ty ich nie przyjmujesz

> przestala rzucac brzydkimi slowami i pomyslala choc chwilke.
              uzylam jednego brzydkiego slowa w opisie moich wlasnych odczuc emocjonalnych,
              jesli w miejscu "wpisac odpowiednie slowo" wstawilas cos brzydkiego to msz
              problem, mogla\s wstawic slowo "pietruszka" twoj wybor
              ROTFL

> Wiec na przyszlosc jak masz cos konstruktywnego do powiedzenia to mow, a nie
              > wrzesz, obrazaj, bo nie jestes wyrocznia.
              powiedzialam cos konstruktywnego - iopisalam jak mi kazali pobierac mocz od
              dziecka,
              kto sieje wiatr ten zbiera burze, nie jestem wyrocznia i sobie tego nie
              przypisuje wstrzymaj sie z wkladaniem czegokolwiek w moje usta i przeczytaj
              mojego pierwszego posta w tym watku UWAZNIE
              • madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 19:31
                Zaczne jeszcze raz od poczatku.

Nie jestes od wyracznia, ale rozni mnie od Ciebnie to, ze od ponad 4 lat nic
                wlasciwie innego nei robie niz studiowanie jednak waskiego wycinka wiedzy
                medycznej jaka jest nefrologia i urologia.
                Osoba po medycynie poswieca na to na studiach cos zdaje sie okolo pol roku.
                Tak wiec zapewne nie mam wiedzy dotyczacej ospy, odry i wielu, wielu innych
                spraw, natomiast moge na spokojnie powiedziec, ze moja wiedza dotyczaca urologii
                i nefrologii nie odbiega poziomowi wiedzy osoby po studiach medycznych. I
                potwierdzilo juz to paru lekarzy.

Tak wiec na spokojnie jeszcze raz Ci napisze, ze paniom w laboratorium Twoje
                dziecko, czy czyjekolwiek jest totalnie obojetne. Co wiecej wisi im to totalnie
                w jaki sposob pobierzesz mocz.
                Pare razy probowalam pokazac, ze panie w labach sa niedouczone, bo osoby z
                wyksztalceniem nefrologicznym / urologicznym pisaly, by nie uzywac woreczkow do
                pobierania moczu.
                Jesli bedziesz je uzywac - przeciez Cie nie zabije za to wink Twoj problem, Twoja
                sprawa i nie przekonam Cie. Wydawalo mi sie jednak, ze argumenty, ktore
                przedstawilam w tym watku sa dosc logiczne (jednoczesnie nie byly to moje
                slowa), a nie byly tez stwierdzeniem, ze panie w labie powiedzialy, czyli rownie
                dobrze mogla sasiadka powiedziec czy ktokolwiek inny.

Co zas do brzydkich slow, ktore uzywasz. Jesli piszesz cos, to mozg ludzki jest
                tak skonstruowany, ze slowo "wq..wiaj" odczytuje tylko w jeden sposob, a nie tak
                jak sugerujesz, jako "pietruszka". Widac jednak nie znasz zaleznosci czytania od
                tego co widza oczy ludzkie.
                • deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 21:29
                  ziew
                  przeczytaj ze zrozumieniem a potem odpowiadaj :o
                  • madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 21:56
                    narazie Ty wykazujesz ignorancje i chamstwo, ale w Twoim przypadku nie za bardzo
                    mozna bylo sie spodziewac sie czegos wiecej.
                    Co wiecej, Ty jestes wrecz ze swojego zachowania dumna...
                    • deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 22:04
                      nie bede sie z toba wdawac w dyskusje
                      z rzeczy zasadniczo bezcelowych wole pograc w rpg :o
                      NRN
                      • madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 24.08.08, 23:01
                        Masz racje.
                        Bo narazie procz podania, ze jakies panie w jakims labie Tobie cos powiedzialy
                        nie podalas ZADNYCH konkretnych informacji, ktore moga sklonic nas, matki, do
                        pobierania moczu za pomoca woreczkow.
                        A nie, wlasciwie jest jeden. Wlasne lenistwo i wygodnictwo, ktore Ty reprezentujesz.

Prezentuj dalej.
                        Gry rpg maja cel, z reguly ucza myslenia wink Ale nawet o tym nie wiesz, bo nie
                        wiesz, co to jest, choc nazwa bardzo Ci sie podoba, a podejrzewasz pewnie, ze
                        jest to polowanie na wampiry / wilkolaki w bitefight.
                        • deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 25.08.08, 00:49
                          > Bo narazie procz podania, ze jakies panie w jakims labie Tobie cos powiedzialy
                          > nie podalas ZADNYCH konkretnych informacji, ktore moga sklonic nas, matki, do
                          > pobierania moczu za pomoca woreczkow.
                          nie chcesz nie pobieraj czy ja ci stoje z pistletem przy glowie wreczajac druga
                          reka woreczek?
                          jestes smieszna

> A nie, wlasciwie jest jeden. Wlasne lenistwo i wygodnictwo, ktore Ty reprezentu
                          > jesz.
                          cytuj kruszynko, cytuj bo na razie brode oplulas a to takie niehigieniczne

> Gry rpg maja cel, z reguly ucza myslenia wink Ale nawet o tym nie wiesz, bo nie
                          > wiesz, co to jest, choc nazwa bardzo Ci sie podoba, a podejrzewasz pewnie, ze
                          > jest to polowanie na wampiry / wilkolaki w bitefight.
                          strategia uczy myslenia sieroto, rpg glownie rozrywce sluzy ewentualnie
                          umiejetnosci rozwijania postaci ale to raczej doswiadczenie
                          w bitefight nie gram i nie gralam a przewalilam wiecej rpgów niz masz lat
                          i nie dyskutuj ze mna na temat rpg bo sie osmieszysz
                          • madziulec Re: jak pobrac mocz chlopcu 25.08.08, 07:40
                            Deela, ja wiem, ze lubisz sie popisywac.
                            I to bardzo i wrecz jest to takie na czasie dla Ciebie.

Ale teraz badz uprzejma przestan mnie obrazac, bo jets to niezgodne z netykieta
                            i nie interesuje mnie czy masz za soba stado kolezaneczek, ktore sa adminkami
                            czy nie. Po prostu zaczynasz ptrzeginac po raz kolejny, myslac, ze Ci wszystko
                            wolno.

Ale niestety nie trafilas na kogos, kto sie Ciebie przestaszy i Twojego
                            "szczekania na lancuchu". Wiec uspokoj sie wreszcie.

I jak ktos Ci pisze w watku cos na temat to jak masz PMS zacznij sie wyzywac na
                            innych forach.
                            A jak zaczynasz miec tez menopauze to nei moja wina.
                            • deela Re: jak pobrac mocz chlopcu 25.08.08, 09:09
                              irytuje cię post? uwazasz ze lamie netykiete? KLIKNIJ CZERWONY KOSZ
                              heh ale ty tez widze lubisz "poszczekac na swoim lancuchu" w cudzym oku widzisz
                              drzazge a belki w swoim nie tongue_out
    • beatrix_75 Popieram ! woreczki sa niedobre 25.08.08, 08:28
      przeczytałam pokrótce sprzeczkę odnosnie woreczków i Magda ma racje -
      nie jesto to dobry spodób na pobieranie moczu .13 miesięczny
      chłopczyk jest juz duzym dzieckiem i naprawde nie widze powodu
      dlaczego ma miec zakładany woreczek ...
      2 x zakłądalismy i 2x trzba było powtarzac badanie ..NIgdy więcej
      woreczków!
      • deela Re: Popieram ! woreczki sa niedobre 25.08.08, 09:12
        yyy a jak mozna pobrac mocz od wierciiety? tak technicznie pytam bo mojego
        musialabym zwiazac
        .... i zakneblowac :o
        • guderianka Re: Popieram ! woreczki sa niedobre 25.08.08, 09:27
          deela-może poprzez wstawienie go do wanny, puszczenie wody i
          zabawienie ? smile
          Albo..musisz znaleźć swój patent
          • beatrix_75 Re: Popieram ! woreczki sa niedobre 25.08.08, 10:02
            dokładnie - kazde dziecko jest inne ,ale zakłądam ,ze MAma zna swoje
            dziecko na tyle ,ze potrafi je okiełznac .
            ja techniki wkładania do miski z woda ( ciepłąsmile nie znałam - a
            szkoda - bo czasem pobieranie moczu trwało 40 min. - ale w koncu
            chodzi o badanie - za ktore płaciłam i nie chciałam powtarzac ...
            w tym czasie opowiadałam mu jakies historie - czytalismy ksiazeczki
            itp...jakos te 40 min wytrzymywał - choc wiercipięta jest duzym smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka