kasia782 25.09.08, 11:03 wczoraj robiłam małej, dostałam płyte CD z zapisaem i na swoje oko nic nie widze ale na opis rtg czeka sie dwa dni. Mam pytanie czy opis będzie jednoznaczny dla laika czy znow trzeba bedzie z nim biec do pediatry? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kristii Re: RTG klatki piersiowej 25.09.08, 14:22 WITAM MOJA CÓRECZKA JEST STRASZNIE CHOROWITA I NIESTETY JUŻ 4 RAZY MIAŁA RTG KLATKI PIERSIOWEJ. OPIS ZROBIONY PRZEZ LEKARZA NIE BYŁ DLA MNIE DOŚĆ JASNY.CYTUJĘ: "WZMOŻNY RYSUNEK OKOŁOOSKRZELOWY,ZACIENIENIA MIĄŻSZOWE Z TENDENCJĄ DO ZLEWNYCH W DOLNYM POLU PŁUCA,ROZSIANE ZACIENIENIA MIĄŻSZOWE(OZNACZAŁO TO ZAPALENIE PŁUC).INNYM RAZEM :"NARZĄDY KL.PIERSIOWEJ RADIOLOGICZNIE W NORMIE(OZNACZAŁO,ŻE CÓRCIA JEST ZDROWA). MYŚLĘ,ŻE FORMA OPISU I JEGO PRZYSTĘPNOŚĆ ZALEŻĄ WYŁĄCZNIE OD LEKARZA OPISUJĄCEGO. ŻYCZĘ ZDRÓWKA! Odpowiedz Link Zgłoś
katharinasz-s Re: RTG klatki piersiowej 25.09.08, 15:52 Mój maleńki synek miał wrodzone zapalenie płuc i miał robione RTG 2 razy. Niestety dla mnie opis nie był jednoznaczny. Anie za pierwszym razem, ani za drugim. Był w szpitalu, więc pytałam lekarzy. Niestety z przekazem informacji było kiepsko... Wydaje mi się, że i tak Twoje dziecko zobaczy pediatra..., skoro miałaś jakieś wskazania, by zrobić RTG, to niech specjalista je zobaczy... Choć czasem mam wątpliwości dotyczące profesjonalizmu lekarzy - po tym moim pobycie w szpitalu z moim Maciusiem... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia782 Re: RTG klatki piersiowej 25.09.08, 17:13 dzieki za odp. tez uwazam ze lekarze to konowały, a ci z prywatnych klinik to juz totalnie siedza tylko i bija dla kliniki kasa srednio 100 zl za niby konsultacje 10 min, wiecej sie dowiem i naucze na forum pytalam bo nei chce jej znow ciagnac bo ciagle chodzimy Odpowiedz Link Zgłoś
mala242 Re: RTG klatki piersiowej 25.09.08, 17:51 To jeszcze kochana zacznij sama dziecko leczyć,tak, napewno na forum dowiesz się wiecej niż od lekarza.CHA,CHA,CHA,CHA>>>>>>>>>>>>>>>>> Odpowiedz Link Zgłoś
storczyk70 Re: RTG klatki piersiowej 26.09.08, 08:53 A swoją drogą gdzie byłaś, że na opis czekasz aż dwa dni. Przy zapaleniu płuc każdy dzień zwłoki to za dużo. Ja swojemu dziecku robiłam RTG i za pół godziny był opis i oczywiście natychmiastowe leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
krysiia Re: RTG klatki piersiowej 26.09.08, 09:41 jeśli chodzi o czas opisu: lekarz pediatra sam powinien potrafić zinterpretować zdjęcie. Idziesz z płytką i on powinien wiedzieć. Druga rzecz, to nie rozumiem czemu zdjęcia dzieciom wykonuje się tak często, przecież stetoskopem też można stwierdzić zmiany, a nie trzeba dzieciaka milion razy naświetlać. No i trzecie- najważniejsze, opis jast napisany w ten sposób po to, żeby żadna mądra mama nie próbowała pędraka leczyć sama, po to lekarz studiuje 6 lat, żeby umieć nam pomóc w takich momentach. ( łatwo zauważyć, że RTG klatki dorosłego do karty zdrowia opisane jest: płuca i serce rtg bez zmian, dziecięce rzadko się tak opisuje) Jeśli zależy Ci na czasie bierz płytkę i idź z dzieckiem do pediatry, jeśli chcesz poczekać, to idz do niego za dwa dni z opisem zdjęcie Pozdrawiam iżyczę dużo zdrówka tobie i pędrakowi Odpowiedz Link Zgłoś
storczyk70 Re: RTG klatki piersiowej 26.09.08, 15:17 Mylisz się jeśli uważasz, że można wysłuchać każde zapalenie płuc. Bywa ono niewysłuchiwalne - niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
katharinasz-s Re: RTG klatki piersiowej 26.09.08, 15:53 Zgadzam się! Mój Maciuś osłuchowo był czysty, a zapalenie płuc stwierdzono na podstawie zdjęcia, do wykonania którego skłoniły lekarzy wyniki morfologii. Odpowiedz Link Zgłoś
katharinasz-s Re: RTG klatki piersiowej 26.09.08, 15:55 Mój Maciuś leżał w szpitalu i radiolog na opis zdjęcia przychodził dwa razy w tygodniu!!! Mały zdjęcie miał robione w sobotę, a opis był we środę!!! Niech żyje nasza służba zdrowia!!! Odpowiedz Link Zgłoś