Dodaj do ulubionych

refluks drog moczowych

16.10.03, 12:41
witajcie
wlasnie dowiedzialam sie -dzwonilam do szpitala po wyniki cystografii-ze moja
14 miesieczna coreczka ma refluks 2 stopnia drog moczowych.
czy spotkalyscie sie z tym? czy to sie leczy operacyjnie czy da sie jakos
inaczej, nieinwazyjnie?
prosze, napiszcie cos bo zwariuje z niepokoju - do lekarza idziemy w
poniedzialek.
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • gagusia3 Re: refluks drog moczowych 16.10.03, 14:43
      Witaj,

moja 10 miesięczna curcia ma obustronny reflux 2 stopnia. jestesmy pod stała
      opieką nefrologa. Informacje, które uzyskalismy: w 90% ma szanse wyrosnąć z
      tego. Oczywiście nie należy dopuszczać do zapaleń dróg moczowych. Co 2 tyg
      robimy badanie ogólne moczu + posiew. Zmieniamy pielychy co ok 1,5 h.
      zrezygnowaliśmy z pampersów, używamy huggisów ( podobno lepsze, nie robi
      się "kompres) ). Na noc bierzemy 1/4 furaginu i zakwaszamy mocz vitabutinem
      ponieważ Zuzia ma b.często zasadowy odczyn moczu, a to z kolei podobno częsta
      tendencja do zapaleń. Od czerwca, keidy miała pierwszy raz zapalenie udało nam
      się więcej tego nie miec. Na razie mamy spokój.
      W razie pyatń pisz na priv ajedlak@era.pl

pozdrowionka
      Agnieszka
    • gagusia3 Re: refluks drog moczowych 16.10.03, 14:47
      sorry za tą "curunię" - oczywiście powinno być córunia. Zapomniałam jeszcze o
      tym, że skala jest pięcio stopniowa, więc 2 to jeszcze nie tragedia. Jeżeli
      dziecko nie wyrośnie, dalsze leczenie to operacja.

pzdr
      Agnieszka
    • bunia17 Re: refluks drog moczowych 16.10.03, 15:05
      Dziewczyny, mam pytanie, czy cystografię robiłyscie od razu po wystąpieniu
      pierwszego zapalenia dróg moczowych? Moja córcia (14 miesięcy) miała zapalenie
      w maju br, od tego czasu robimy co dwa tygodnie badanie moczu i co 4 tygodnie
      posiew, miałysmy również usg nerek - wynik ok. Moja Pani Doktor mówi że na
      razie nie ma potrzeby po pierwszym zapaleniu robić cystografi ale się
      zastanaiwam czy nie powinnyśmy zrobic tego badania
      • neco Re: refluks drog moczowych 16.10.03, 15:27
        Moje dziecko miało poważne zapalenie, wylądowaliśmy w szpitalu. Tam zrobili nam usg i z podejżeniem refluxu wysłali na cystografię. To badanie powtarza się jakoś raz na rok. A czy Twoja córka ma stwierdzony reflux? Patryk miał kilka lekkich zakażeń, ale nie było mowy o cystografii.
      • neco Re: refluks drog moczowych 16.10.03, 15:30
        I drugie pytanie, jak poważne zapalenie miała Twoja córeczka?
    • neco Re: refluks drog moczowych 16.10.03, 15:22
      O refluxie u mojego synka dowiedziałam się jak miał 9 miesięcy (teraz ma 27), miał jakiś 3-4 stopień i potworne zapalenie dróg moczowych. Od tamtej pory chodzimy regularnie do nefrologa i teraz też do urologa w odstępach dwu miesięcznych albo częściej. Moje dziecko też przyjmuje furagine, którą na noc "zakwaszamy" cebionem, ale dwa razy dziennie pół tabletki i jeszcze driptane obecnie już tylko dwa razy po 1/4. A i w niedzielę zamiast furaginy baktrim. My kontrolujemy mocz ogólny co miesiąc i robimy posiew raz na dwa miesiące, jeśli oczywiście wszystko jest ok. A nie jest ok, kiedy np. posiew jest dodatni (a mój młody ma często dodatni i jeszcze ze szpitala chyba przywlekliśmy nieciekawą bakterię Pseudomonas Aeruginosa) i wtedy jak jest dużo bakterii to leczy się antybiotykami(albo i nie) i robi badania. Po roku leczenia robiliśmy cystografię i Patryk ma luż reflux 1 stopnia a może nawet w ogóle. Ale podobno nawet po wyleczeniu jest się pod stałym nadzorem wraz z lekami do ok. 5 roku życia. Niestety z pieluch nie daje nam się na razie zrezygnować, ale już od kilku dni jesteśmy na najlepszej drodze.
      Ogólnie i z laickiego punktu widzenia reflux polega na cofaniu się moczu. Skala jest 5 stopniowa (5 oznacza operację). Więc pewnie wam nie grozi operacja na razie. "Leczenie" głównie polega na podawaniu środków bakteriobójczych, czyli stara się nie dopuszczać do zapaleń dróg moczowych. Z reguły podaje się furaginę , czasami także ziołowy urosept. Dziecko powinno dużo pić i siusiać często, żeby najprościej mówiąć przepłukiwać drogi moczowe. Należy po za tym obserwować mocz dziecka i jego reakcje przy siusianiu (na przykład czy mu to nie sprawia bólu). Po za tym ważna jest prawidłowa dieta, etc. Po prostu dbać by dziecko było zdrowe, bo każda infekcja osłabia organizm. Jak Patryk jest jakiś dziwny, albo przeziębiony to też musimy kontrolować mocz.
      Cystografię robi się jakoś tak raz w roku. Czasami usg czy renoscyntygrafię.
      Jak się dowiedziałam o refluxie u mojego dziecka to był koszmar. Zero wiadomości co to, jak z tym żyć, jak to leczyć. Po "diagnozie" dopiero po miesiącu przyjął nas nefrolog. Po długiej walce z refluxem mogę Ci tylko powiedzieć NIE MARTW SIĘ! Po prostu nauczycie się z tym żyć. I rzeczywiście większość dzieci z tego wyrasta. Tylko, żebyś trafiła na porządnego lekarza, bo to jednak ważne. My w sumie jesteśmy zadowoleni z naszego. A do jakiego lekarza się wybierasz w ponbiedziałek?
      Pozdrawiam
      • neco Re: refluks drog moczowych 16.10.03, 15:28
        Oczywiście pytając o lekarza nie spytałam, skąd jesteś. Ja z Krakowa.
    • bunia17 Re: refluks drog moczowych 16.10.03, 15:47
      Nie wiem czy zakażenie było bardzo poważne. W moczu były bakterie E.Coli 10 do
      6, po 10 dniowym leczeniu antybiotykiem mocz był ok, póżniej 6 tyg. na noc 1/2
      tabletki furaginy i póżniej kontola moczu. Na razie wyniki są w porzadu ale nie
      wiem jak długo mam sparwdzać, lekarka mówiłą że około pół roku.
      • neco Re: refluks drog moczowych 16.10.03, 16:00
        Skoro mała miała robione usg i lekarz was nie wysłał na cystografię, to widocznie jej nie potrzebujecie. To na prawdę nie jest przyjemne badanie. Mojemu synowi podają kontrast przez cewnik a potem robią zdjęcia rtg i dziecko musi się wysiusiać i znowu zdjęcia. Trochę to trwa inie jest to raczej przyjemne i po za tym to rentgen. Dlatego raczej robi się to w konieczności,a nie przy każdym zapaleniu.
    • bunia17 Re: refluks drog moczowych 16.10.03, 16:04
      Dzięki za informację, może i masz rację a o tym badaniu rzeczywiście słyszałam
      straszne rzeczy ale jak trzeba to trzeba. Pozdrawiam!
    • e-ruda Re: refluks drog moczowych 16.10.03, 22:47
      bardzo dziekuje za odzew!!!

olenka miala w lutym infekcje drog moczowych-wyszla przy kontrolnym badaniu
      moczu-wyleczylismy ja bardzo szybko bactrimem. potem był spokoj (kontrole moczu
      robilismy mniej wiecej co miesiac) do lipca kiedy to olenka nagle dostala
      wysokiej temperatury (41stopni)-brrr, przezylam horror-dostala drgawek
      goraczkowych, stracila przytomnosc  wyladowalismy w szpitalu z –jak się
      okazalo-odmiedniczkowym zapaleniem nerek.
      i w zasadzie od tego czasu praktycznie non-stop „lecielismy” na lekach. dopiero
      teraz udalo nam się zlapac moment i można było przeprowadzic to badanie. no i
      takie „cudo” wyszlo.
      dziwne jest dla mnie to, ze gdy była malusia, miala 2-3 tygodnie miala robione
      usg i wszystko było oki!!

zobaczymy co powie nefrolog w poniedziałek.

a o jaka diete chodzi?
      acha, jestesmy z bielska bialej.

pozdrawiam was goraco!! czuje się teraz o wiele lepiej, nie boje się już tak
      bardzo!!
      jeszcze raz wielkie dzieki!
      buziaczki!

ruda
      • mami7 Re: refluks drog moczowych 17.10.03, 15:08
        e-ruda napisała:

> a o jaka diete chodzi?
        To znaczy, żeby dziecko się w miarę odżywiało, a nie zapychało. Mój mały po wyjściu ze szpitala miał wyniki na pograniczu anemii i o od tej pory nefrolog go pod tym względem kontroluje także. Chodzi o to, że by maluch był silny i zdrowy, bo wtedy jest mniej poddatny na infekcje. Oczywiście jak to w diecie dziecka znikoma ilość soli, bez pieprzu i dużo płynów.
        Pozdrowienia i odezwij się po wizycie
    • lamek Re: refluks drog moczowych 17.10.03, 01:06
      Faktycznie refluks jest oznaczany 5-stopniową skalą:1,2 wyrasta się z tego,
      4,5 to bardzo poważne, decydują lekarze czy interweniować chirurgicznie, a 3
      na dwoje babka wróżyła. Mój starszy syn miał i wyrósł leczony przez półtora
      roku furaginem.Teraz ma najmłodszy1,5 roczny refluks 3-stopnia i podwójne
      moczowody.I znów cała zabawa od nowa.Leczenie polega na profilaktyce furaginem
      i nie dopuszczenie do zakażenia nerek. Zato od miesiąca bardzo żle sypia
      imusimy powtażać cystografię. Czy ktoś się orientuje, czy dziecko cierpi przy
      tych zakażeniach,inerwowo reaguje?
      • mami7 Re: refluks drog moczowych 17.10.03, 15:02
        Nasz nefrolog zawsze powtarza, że jak dziecko jest jakieś "nieswoje", ma gorszy apetyt, apatyczne,temperatura podwyższona, jakaś choroba itd to zaraz robić badanie moczu z posiewem włącznie. No i jak jeszcze do tego dochodzą jakieś kłopoty z oddawaniem moczu (mało moczu, ceglaste zabarwienie, zmętnienie, ból przy oddawaniu)to już na pewno. Wydaje mi się, że takie zapalenie jest bolesne (oczywiście zależy jak duże). Mój maluch skakał prawie po moim ramieniu jak zanim nasiusiał. Ja też kiedyś miałam lekkie zapalenie i pamiętam, że ból może być dotkliwy, może też dokuczać początkowo pieczenie.
        A jeśli można, dlaczego robicie cystografię? Kontrolowaliście mocz?
    • lamek Re: refluks drog moczowych 17.10.03, 22:21
      Robię posiewy. Są ujemne, a gorączki i innych objawów nie ma oprócz
      niespokojnych nocy.
    • mami7 Re: refluks drog moczowych 22.10.03, 14:54
      A czy mamy dzieci z refluxem, mogłyby mi powiedzieć który lekarz wypisuje wam skierowania na te wszystkie badania ogólne moczu i posiewu? Nam do tej pory wypisywał pediatra ogólny, a teraz powiedziała, że właściwie jak dziecko jest pod stałą opieką specjalisty to on powinnien dawać skierowania?

Pozdrawiam
      • lamek Re: refluks drog moczowych 22.10.03, 18:23
        Oczywiście, że pediatra lub nefrolog.Zależy u kogo właśnie jestem i jeszcze mi
        każą więcej badań robić i częściej. To ja trochę oszczędzam moje dziecko od
        badań, które sprawiają ból.Mam zalecenie ze szpitala do kontrolnych
        badań,dzwonię do lekarza,on wypisuje,co potrzeba i odbieram bez stania w
        kolejkach.Dziecko moje znają od urodzenia z tych kłopotów i nikt mi nie
        odmawia prostych badań.Dzięki temu wyłapuję zakażenia w początkowym stadium.
        pozdrawiam
    • murziczek Re: refluks drog moczowych 22.10.03, 19:56
      Witam !
      Moja córka ma w tej chwili prawie 4 miesiące . Bardzo szybko po urodzeniu miała
      wykryte obustronne refluksy 4 stopnia . Juz w ciaży było wiadomo , ze są
      jakieś nieprawidłowości . 2 stopniem nie musisz się martwić , po prostu
      będziesz podawać leki i kontrolować dziecko . Z cystografią uważaj , moja
      Karolcia właśnie po niej miała zakażenie ukladu moczowego . Potem dowiedziałam
      się , ze powinna przyjmować wcześniej leki np.Urotrim . Najpierw była na
      Litewskiej , ale tam powiedzieli ze operacja jest konieczna prawie natychmiast
      ( dodatkowo Karola ma zle wykształconą jedną nerkę ) ale oni jej nie zrobią bo
      u takich maluchów nie robią . W tej chwili Karolcia jest juz po operacji
      wykonanej w innym szpitalu , gdzie nie robiono problemu z tego , ze jest taka
      malutka . Piszę o tym po to , ze moze są przestraszone mamy , których dzieci
      mają w perspektywie taką operację . To naprawdę nic strasznego . Głowa do
      góry , wszystko będzie dobrze .
      Pozdrawiam
      Iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka