moni4444 15.10.08, 11:33 dziewczyny pomozcie,sasiadka ma 3 miesiecznego synka i maly z tylu glowkima bardzo miekkie miejsca przy dotykaniu zapadaja sie palce,co moze byc przyczyna?czekam n odp zgory dzikuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciwcialo Re: mieka potylica u niemowlaka 3msc? 15.10.08, 11:37 To może byc rozmiekanie potylicy. Mój syn tak miał gdy brał wodna postac wit D3. Pediatra zrobiła badania krwi, zmieniła na Vigantol w dawkach większych przez pewien czas- do dziś mam rozpiske w starym kalendarzu. Wszystko ładnie się wyrównało. Działajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mmda4o Re: mieka potylica u niemowlaka 3msc? 15.10.08, 11:41 Niedobór wit.D.Musi podejść do pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
koral777 Może być nadmian niekoniecznie niedobór D3 15.10.08, 22:52 uwielbiam takie komentarzae cudowne przerobiłam to z córka u nas był NADMIAR d3 było lato, mleko modyfikowane i d3 1 kropelka. Pediatra była czujna, gdy moja kolezanka lal dziecku też z miękką potylicą vigantol 4 kople dziennie, ja juz miałam dawno odstawiony i skierowanie do poradni metabolocznej. Badania Ca i P fosfatzy alkalicznej we krwi, oraz Ca i Kreatyniny w moczu ( o tu przekroczenie miało 3 krotne) oraz sama oznaczyłam d3 prywatnie. zaczeło się częste przepajanie młodej w wieku 4 mies juz wcinać musiała zupki... Bezinwazyjnie na poczatek można oznaczyć Ca i kreatyninę w porannym moczu tak chociaz 4 godziny bez picia mleka ... Poczytaj o zaburzeniach gospodarki wapniowo- fosforanowej u niemowląt. Terz naprawde łatwiej o PRZEDAWKOWANIE d 3 a nie o krzywicę - chociaż niewykluczone że miękka potylica to krzywica, ale to wykażą badania Odpowiedz Link Zgłoś
mmda4o Re: Może być nadmian niekoniecznie niedobór D3 25.10.08, 17:34 Oj nie czytacie dokładnie(niektóre mamy),tylko się czepiacie ,pytanie było co to MOŻE BYĆ? Napisałam,że niedobór wit.d (bo może tak być),ale nie napisałam ,że to i tylko to.Ja miałam doświadczenie z rozmiękaniem spowodowanym niedoborem ,a ty miałaś inne -więc napisz o swoim.A w ogóle to chyba decyduje lekarz i podpowiedziałam koleżance pójście do pediatry.Autorka wątku(a raczej jej sąsiadka) na pewno ma pediatrę a nie dawkuje wit.d wg tego co piszą na forum.Jeżeli ktoś ma jeszcze inne doświadczenie może dopisać się i ja przynajmniej nie będę miała do niego żadnych pretensji ,autorka wątku chyba też. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: mieka potylica u niemowlaka 3msc? 16.10.08, 09:32 mmda4o napisała: > Niedobór wit.D.Musi podejść do pediatry. Jasnowidz się znalazł... u nas tak było przy nadmiarze wit.D3, pediatra powinien jej dać skierowanie do specjalisty od zaburzeń gosp.wapniowo-fosforowej, niech nie wierzy pediatrze jak ten na oko uzna, że to z niedoboru wit.D3, bo bez badań nie ma możliwości prawidłowo tego ocenić. Odpowiedz Link Zgłoś
mmda4o Re: mieka potylica u niemowlaka 3msc? 16.10.08, 14:22 Objawów niedoboru wit.D jest dużo więcej niż tylko miękka potylica .I od tego zacznie pediatra a nie będzie od razu szalał ze skierowaniem do specjalisty od zaburzeń gosp.wapniowo-fosforowej.Takie są teraz procedury medyczne.O może teraz jaśniej napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: mieka potylica u niemowlaka 3msc? 16.10.08, 14:38 Dobrze napisałas. Do specjalisty w poradni metabolicznej trzeba posłac wstępnie zdiagnozowanego pacjenta na diagnostyke rozstrzygającą. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: mieka potylica u niemowlaka 3msc? 16.10.08, 15:08 Pediatra nie ma uprawnień do wypisania skierowania na badania gospodarki wapniowo-fosforowej. Nam pediatra zbadała węzły chłonne, brzuszek i zmacała głowę, ale po takich oględzinach nie stwierdzi czy to z niedoboru czy z nadmiaru wit.D3, na skierowaniu pediatra jedynie napisze podejrzenie zaburzeń gosp.wapniowo-fosforowej, a rozmiękająca potylica jak najbardziej nasuwa takie podejrzenie, ale to specjalista roztrzyga czym jest spowodowane. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: mieka potylica u niemowlaka 3msc? 16.10.08, 22:03 Głupoty piszesz. Wapń, fosfor, fostataze alkaliczna i tsh jak najbardziej może zlecic i zlecaja ci co nie oszczędzaja na dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
0.gaba1 Re: mieka potylica u niemowlaka 3msc? 16.10.08, 20:50 tak trzeba zdiagnozowac podkatem gosp.wapniowo -fosforowej,bo takie podawanie sobie wit d3 może przyniesc wiecej szkody niz pozytku. Odpowiedz Link Zgłoś