squaw1 21.10.03, 14:56 Dziewczyny czy szczepicie swoje dzieciaczki przeciwko HIB i co sadzicie o tej szcepionce? Przeczytalam wszystkie stare posty na ten temat i musze przyznac, ze jestem zdezorientowana.Bardzo prosze o opinie Pozdrawiam squaw1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bczerwin1 Re: HIB - czy szczepic? 21.10.03, 22:15 Pani doktor poradzila zeby szczepic, wiec ja zaszczepilam swoja córcie. Wczesniej zaszczepilam tez syna. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: HIB - czy szczepic? 21.10.03, 23:04 I ja zaszczepiłam 3,5 miesięczną dzidzię. Kupiłam jej infanrix+polio+hib w jednym, żeby było jedno kłucie. Monika - mama Inki Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: HIB - czy szczepic? 22.10.03, 04:00 ja zaszczepiłam. HIB powoduje dużo groźnych chorób. Mój syn ma 2,5 roku, nie wiem czy to dzięki akurat tej szczepionce, ale nie choruje, ew.ma lekki katar który sam mija. Tfu, żeby nie zapeszyć! Odpowiedz Link Zgłoś
aniamr Re: HIB - czy szczepic? 22.10.03, 08:16 Ja szczepiłam i polecam. Mała dobrze to zniosła i została nam jeszcze dawka przypominająca w marcu czy kwietniu. Szczepiłam Hiberixem. Odpowiedz Link Zgłoś
domali Re: HIB - czy szczepic? 22.10.03, 08:47 Ja zaszczepiłam synka m.in. dlatego, że chodzi do żłobka, a że Hib to paskudny wirus, wolałam dmuchać na zimne... Jak go szczepiłam, miał rok i 4 mce. Odpowiedz Link Zgłoś
gota Re: HIB - czy szczepic? 22.10.03, 09:32 nasz synek dostal szczepionke HIB razem z DiPerTe, hepatitisB i polio (6 w jednym). na zachodzie HIB jest szczepieniem "obowiazkowym". Odpowiedz Link Zgłoś
osica Re: HIB - czy szczepic? 22.10.03, 10:59 A ja nie szczepię na HIBa. Przeciez mozna to zrobic jak dziecko skonczy roczek - wtedy wystarczy jedna dawka, a nie kilka jak u mlodszego maluszka. Zreszta poki nie idzie do zlobka nie ma co obciazac tak malego organizmu, ktore w pierwszym roku zycia i tak ma za duzo tych szczepien. Po drugie jest to stosunkowo nowa szczepionka na rynku i tak naprawde nie wiadomo jakie sa jej efekty, nie mowiac juz o powiklaniach, ktore moga miec miejsce nawet kilka lat po szczepieniu. A takie laczone szczepienia, to fakt - jedno klucie - ale jak potezne obciazenie dla tak malego organizmu!!! Nie - dziekuje! Anqa Odpowiedz Link Zgłoś
mama_ania1 Re: HIB - czy szczepic? 22.10.03, 14:03 osica napisała: > A ja nie szczepię na HIBa. Przeciez mozna to zrobic jak dziecko skonczy roczek .< Tak ale jak dziecko zachoruje przed skończeniem roku to co? W mojej rodzinie był taki przypadek, więc ja zaszczepiłam swojego synka jak miał 2 miiesiące. Oczywiscie,każdy postępuje jak uważa ale ja radze jednak zaszczepic jak najprędzej,zeby potem nie pluć sobie w brodę jak dziecko zachoruje. Odpowiedz Link Zgłoś
jasik2 Re: HIB - czy szczepic? 22.10.03, 12:27 Hej! Miałam ten sam problem i zdecydowałam, że zaszczepię moja dziewczynke jak skonczy pół roku. Idziemy na szczepienie 30-ego października, wybrałam szczepionkę HIBERIX. Ostatnio zachorował na zapalenie opon mózgowych synek znajomej i to jeszcze bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, żeby szczepić. Aż strach pomyśleć jakie moga byc konsekwencję. Ja radzę zaszczepić i to jeszcze przed zimą. Pozdrawiam. Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
mamatrojki Re: HIB - czy szczepic? 22.10.03, 23:35 Zdecydowanie tak. Ogólnie jestem przeciwniczką szczepień tzw. nadprogramowych, ale nasz synek chorował na zapalenie opon wywołane właśnie przez Haemophilus influenze typu B. Walczyliśmy o jego życie przez 3 tygodnie. Udało się. Ale następne dziecko zaszczepiłam... Odpowiedz Link Zgłoś
mamatrojki Re: HIB - czy szczepic? 22.10.03, 23:36 Aha - miał wtedy 8 miesięcy... Odpowiedz Link Zgłoś