aldon-a123 31.12.08, 21:46 co posiadacie w swoich apteczkach dla 9 miesięcznego niemowlaka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina.chonly Re: domowa apteczka 31.12.08, 22:22 My mamy: - czopki przeciwbolowe i przeciwgoraczkowe - sol fizjologiczna do plukania noska - masc majerankowa pod nosek - masc na ewentualne odparzenia pupy - kropelki do oczu - lek przeciw rozwolnieniu i zapobiegajacy odwodnieniu organizmu - na wypadek wypadku mamy tez rectodelt (przeciwko zaburzeniom oddychania przy np. blonicy, krztuscu) Odpowiedz Link Zgłoś
mamakostka Re: domowa apteczka 01.01.09, 00:31 Nie warto robic wielkich zapasow. Nakupujesz a potem sie przeterminuja (z doswiadczenia)- teraz apteki sa nawet na stacjach benzynowych, czynne 24 godz na dobe.... U mnie jedyne lekarstwa to - Calpol (paracetamol w syropie na goraczke- w saszetkach, zeby butla z syropem nie stala potem otwarta) -Sudocrem (na ewentualne odparzenia) -zel na zabkowanie -woda morska w sprayu do nosa (niby na katar....ale stosujemy cala rodzina od 3 dni i kataru nie ubywa....)) - masc rozgrzewajaca Vick Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: domowa apteczka 01.01.09, 10:32 Woda morska nam doroslym tez nic nie pomaga nawet w udroznieniu nosa. Moze dlatego, ze jestesmy do bardziej agresywnych lekow przyzwyczajeni. Natomiast malemu robie z tej wody aerozol i po 2 dniach kataru prawie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: domowa apteczka 01.01.09, 00:48 Efferalgan w czopkach Nurofen w płynie Calgel Maść na odparzenia Folik, D3, Cebion Odpowiedz Link Zgłoś
teritom Re: domowa apteczka 01.01.09, 08:50 Ja również nie robię zapasów. Przydadzą się głównie: Pracetamol w czopkach, Ibufen w płynie, wit. C, wapno, Sudokrem, Otrivin, Euphorbium, woda morska. Ponieważ moje dziecko ma już 13 m-cy mam jeszcze syrop przeciwkaszlowy - Pyrosal. Odpowiedz Link Zgłoś