Dodaj do ulubionych

kanaliki łzowe

06.11.03, 13:03
Mam bardzo ważne pytanie:czyje dziecko miało zatkane kanaliki łzowe i czyjemu
dziecku samo ustąpiło oraz po jakim czasie to nastąpiło.Moja córka ma 3
miesiące i jeszcze jej oczko łzawi,zapisani jesteśmy na zabieg sondowania,ale
chciałabym tego uniknąć,bo bardzo mi jej szkoda ze względu na znieczulenie
ogólne,które się przy tym stosuje. Wiem tez,że często zabieg trzeba
powtarzać,gdyż dochodzi do ponownego zatkania.Ponoć zdania okulistów są
również w tej kwestii podzielone,jedni każą czekać(tylko nie wiem ile),inni
sondować.
Obserwuj wątek
    • texus Re: kanaliki łzowe 06.11.03, 14:35
      Witaj
      Ja miałam podobny problem. Moja córka miała zatkane kanaliki w lewym oczku.
      Byłam u okulistki, która przepisała mi lekki antybiotyk i kazała przemywąc
      bardzo często oczko przegotowaną wodą albo solą fizjologiczną. Kazała mi robić
      przez dwa tygodnie masaże noska (próbowałam na kilka sposobów bo jest sporo
      technik) zaraz pozakropleniu antybiotykiem. Miałam się do niej zgłosić po tym
      czasie jeżeli zabiegi te nic nie dadzą. Minęły 2 tygodnie i oczko nadal
      zaropiałe i stała łezka. jednak nie poszłam do niej. Odstawiłam antybiotyk i
      tylko zakraplałam małej oczko i przecierałam gazikiem. Nadal kontynuowałam
      masaże. Po tygodniu znów zakropiłam oczko tym antybiotekiem bo zostało mi pare
      kropli. Minęło kilka dni i ku mojemu zdziwieniu oko było częściej czyste niż
      zaropiałe. Znów odstawiłam antybiotyk i zakrapiałam samą solą fiz. Nawet nie
      spostrzegłam jak oko było czystesmile). Nareszcie mogłam spojrzeć mojej córce w
      jej czściuśtkie śliczne oczkasmile)).
      Czytałam sporo o zatkanych kanalikach łzowych i wyczytałam, że większość
      okulistów jest za tym żeby czekać. Nie dlatego, że zabieg jest trudny tyklko
      chodzi właśnie o to znieczulenie.
      Ja na twoim miejscu też bym czekała. Musisz się uzbroić w cierpliwość i
      masować, zakrapiać, masować, zakrapiać. Staraj się utrzymywać oczka w jak
      największej czystości.
      Statystyki podają, że 80% zatkanych oczek u niemowląt do 0,5 roku ulega
      samowyleczeniu a do 1 roku 95%.
      Moja mała miała wtedy 4 miesiące.

pozdrawiam i powodzenia

H&W

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8879315
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8879315&a=8881747
      • mama1232 Re: kanaliki łzowe 06.11.03, 14:38
        A jak dokładnie masowałaś?
        • texus Re: kanaliki łzowe 06.11.03, 16:15
          Można masować wzdłuż noska z góry nadół po stronie chorego oczka (po kości
          nosowej);
          Można też masować sam kącik oka ale trzeba mieć bardzo czyste ręce.
          Stosuje się też masaż punktowy między oczkiem i noskiem - nie odrywając palca
          robić koliste albo podłużne ruchy.
          Niektórzy też masują bok noska z dołu do góry
          Można złapać nosek u nasady i masować punktowo.
          Najlepiej zmieniać techniki masowania. Masować trzeba dość mocno aż skórka
          zrobi się czerwona. No i trzeba nasmarować sobie palec kremem żeby masaż dla
          dziecka nie był zbyt przykry (za wyjątkiem masażu punktowego wtedy palec może
          być suchy).
          Jest jeszcze napewno wiele innych sposobów ale te akurat ja stosowałam i to
          najczęściej jak mała już zasnęła. Później była chyba już do nich przyzwyczajona
          i mogłam masować zaraz po zakropieniu oka.

pozdrawiam i wytrwałości w masażach

H&W
          • rafewa Re: kanaliki łzowe 06.11.03, 17:22
            Mam pytanie, bo nie jestem pewna.
            Czy wkraplacie sól fizjologiczną do oczka , jeśli tak to ile kropelek? Mi
            lekarz kazał przecierać oczko solą i niestety to nie pomaga oczko nadal łzawi.
            Pozdr i czekam na odp.
            Ewa
            • texus Re: kanaliki łzowe 06.11.03, 19:38
              Ja na początku przecierałam gazikiem zwilżonym solą ale tym sposobem bardziej
              tylko podrażniałam to oczko. Zaczełam wkrapiać 1 kropelke i potem dopiero
              przecierałam gazikiem.

napisałaś:
              "Mi lekarz kazał przecierać oczko solą i niestety to nie pomaga oczko nadal
              łzawi".

I będzie łzawić dopóki kanaliki się nie udrożnią. Stojąca w oku łezka tworzy
              dobre środowisko do rozmnażania sie bakterii dlatego zatkaniu kanalików często
              towarzyszy ropa, a to już jest dowód na to, że jest infekcja. Aby niedopuścić
              do powikłań typu np. zapalenie spojówki itp. stosuje się lekkie antybiotyki w
              kropelkach i przemywa się oczko solą fiz. żeby zachować higienę oka.
              • natalia433 Re: kanaliki łzowe 06.11.03, 21:43
                Witam!!!
                Mój synek od urodzenia miał zatkane oba kanaliki łzowe,ja również zostałam
                skierowana na zabieg aby udrożnić kanaliki oczka, ale nie zdecydowałam się
                pójść gdyż postanowiłam zaczekać, zaczełam zakrapiać oczko kropelkami i
                stosowałam masaże i narazie efekt jest taki że jedno oczko jest już zupełnie
                czysciutkie i nadal walczę z drugim oczkiem.Teraz jeszcze spróbuję solą
                fizjologiczną zakrapiać może to coś da,lekarka poleciła mi też zakrapiać oko
                własnym mlekiem ze względu na zawarte w nim przeciwciała ale jeszcze nie
                próbowałam tej metody.
                pozdrawiam!!!
                Natalia i Dawidek(25.07.2003)
    • magdzik221 Re: kanaliki łzowe 09.11.03, 13:17
      a ja mam takie pytanie - ile razy w ciągu dnia mam stosować masaż oczka??
      • texus Re: kanaliki łzowe 09.11.03, 13:55
        Najlepiej po każdym zakropieniu ... ale jak jest czas to jak najczęściej,
        można wykorzystywać każdą wolną chwilę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka