uloe 12.11.03, 21:27 Moj Kubus ma 7 miesiecy i od jakiegos czasu przykazdej okazji jak tylko go rozbieram to on sie bawi swoim siusiaczkiem. Troszke sie boje bo robi to niedelikatnie. Czy to jest normalne? Czy on po prostu odkrywa swoje cialko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia_mama Re: zabawa siusiakiem 12.11.03, 22:35 Ja nie mam co prawda synka, ale nasza pani doktor pediatra mówi, że takie zabawy siusiakiem przez chłopców są jak najbardziej normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
zgagusia Re: zabawa siusiakiem 12.11.03, 22:50 nic sie nie martw - to najzupelniej normalne ))))) Mam dwoch synkow i kazdy z nich wlasnie ok. 6 m-ca 'odkryl' siusiaka. Wszyskie pozostale czesci ciala dziecko w ciagu dnia moze dotknac tam natomiast ma pieluszke. Wiec jak tylko go 'odkryje' dotyka przy kazdej sposobnosci - zmienie pieluchy czy kapieli. Dotyka, oglada, dziwi sie... Nie boj sie ze robi to niedelikatnie, tak Ci sie wydaje, synek nie sprawia sobie bolu. Trzeba tylko uwazac zeby nie zabrudzil bo moze sie zrobic stan zapalny, ale przy kapieli daj mu sie bawic ile chce. Jak juz sie 'zaznajomi' z ta czescia ciala to zainteresowanie przechodzi pozdrawiam agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: zabawa siusiakiem 13.11.03, 16:39 No pewnie to taka fajna nowa rzecz, troszeczke sie wyciaga( czasami mialam wrazenie ,ze moj synek zaciagnie go sobie na glowke. Dziecko przez dotyk poznaje schemat wlasnego ciala. Najpierw dotyka raczki ,wsadza do buzi, potem sa nozki i wreszcie T O. Odpowiedz Link Zgłoś
mirka17 Re: zabawa siusiakiem 14.11.03, 09:09 Mam dwóch synów, jeden już dawno wyrósł z zabaw sikawką a drugi maluch bawi się przy każdej sposobności. Też wyrośnie, tak jak i Twój. On nie widzi w tym niec dziwnego tak samo jak w zabawie rączkami nóżkami samochodzikami. Nie martw się, jest dobrze. Mirka Odpowiedz Link Zgłoś
katmig Re: zabawa siusiakiem 14.11.03, 10:36 Moje dzieciątko też ostatnio odkryło sikawkę i z upodobaniem korzysta z okazji aby sprawdzic czy jeszcze tam jest ) A ma dopiero 6 msc. Co prawda cierpnę widząc jak go sobie naciąga ale to przecież chłopak... A niektórym tak zostaje do końca... ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
elester Re: zabawa siusiakiem 16.11.03, 13:10 mój 2-letni synek też bawi sie siusiakiem, pani doktor powiedziała jednak żeby sie tym nie martwić, samo przejdzie,to naturaklne, że dziecko odkrywa swoje ciało. Odpowiedz Link Zgłoś