malgosi_a 22.02.09, 19:27 Moja córcia ma zapalenie płuc.Od soboty bierze antybiotyk,niby gorzej nie jest,ale cały czas ma gorączkę.boję się szpitala.Powiedzcie po jakim czasie zacznie się wyrażnie poprawa.Mam zalecone również inhalacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elieka a czy podajesz jej coś p/gorączkowego? 22.02.09, 19:33 zapaleniu płcu z reguły (ale nie zawsze) towarzyszy gorączka. obniżaj temperaturę lekami, chłodniejszymi kąpielami. jśli bierze antybiotyk to w 2-3 dobie powinna byc widoczna lekka poprawa. No i inhalacje - naprawdę podstawa w takim przypadku. czym i jak inhalujesz córkę?? wiem o czym piszę - syn miał w zeszłym roku 5 razy zapalenie płuc (z czego 3 razy przez to w szpitalu).... jeśli nawet lekarz każe sie zgłosić do szpitala - nie ma co się bać. w końcu lekarze i pielęgniarki są tam aby pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosi_a Re: a czy podajesz jej coś p/gorączkowego? 22.02.09, 19:41 podaję jej ibufen ,ale jak i po czym miałabym się zorientować że trzeba jechać do szpitala lekarz powiedział ,że to leczenie domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosi_a Re: a czy podajesz jej coś p/gorączkowego? 22.02.09, 19:49 inhalacje mam 4razy dziennie dwa razy z soli fizjologicznej i dwa razy z pulmicortu za pomocą inhalatora z maską dladzieci córci Odpowiedz Link Zgłoś
malgosi_a Re: a czy podajesz jej coś p/gorączkowego? 22.02.09, 19:50 inhalacje mam 4razy dziennie dwa razy z soli fizjologicznej i dwa razy z pulmicortu za pomocą inhalatora z maską dladzieci córcia ma16m. Odpowiedz Link Zgłoś
elieka Re: a czy podajesz jej coś p/gorączkowego? 22.02.09, 20:00 najbardziej niepokojącym objawem mogą być duszności - zauważysz że oddycha znacznie ciężej niz normalnie i klatka się jej zapada pzry tych oddechach... ale sądzę ze jeśli do tej pory duszności nie wystąpiły a podajesz już kolejną dawkę antybiotyku, to teraz będzie coraz lepiej ewentualnie jeśli do jutra temperatura będzie nadal wysoka, to zadzwoń do lekarza i dopytaj. a jak wysoka jest temperatura? spada po lekach? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosi_a Re: a czy podajesz jej coś p/gorączkowego? 22.02.09, 20:07 spada największa była teraz o osiemnastej 38i4kreski dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkowe_studio Re: a czy podajesz jej coś p/gorączkowego? 22.02.09, 21:26 jak 38.4 to nie jest zle. obserwuj czy przy oddychaniu nie zapada jej sie klatka (po bokach robia sie taike dwa dolki) wtedy trzeba do szpitala Odpowiedz Link Zgłoś
aaadddaaa83 Re: zapalenie płuc 23.02.09, 23:36 Moja córeczka na początku stycznia zachorowała na zapalenie płuc. Najpierw dostała Zinnat, ale nie pomógł więc dostała Zinnacef w zastrzykach dwa razy dziennie. To podobno silny antybiotyk, ale po skończeniu serii zastrzyków mała miała nadal zajęte jedno płucko i okropny kaszel. Dostała jeszcze przez 12 dni Ceclor trzy razy dziennie. Oprócz tego od początku robiłam jej inhalacje. Leczenie trwało w sumie prawie miesiąc i dopiero pod koniec brania Cecloru kaszel zanikał. Już po pierwszej dawce antybiotyku, pomimo dawania "osłonek", córka dostała od leków grzybicy pochwy, więc radzę uważnie oglądać córeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś