kasiaka3 28.11.03, 14:54 Moja 3 tygodniowa córeczka czasami ma siny trójkąt wokól ust. Dostalam skierowanie do kardiologa. Czy to może być coś poważnego? Proszę o inforace od rodziców którzy mieli podobne objawy u swojego dziecka. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mijuli1 Re: siny trójkąt wokól ust? 28.11.03, 15:17 A nie miewa przypadkiem trudności z oddychaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.zdz Re: siny trójkąt wokól ust? 28.11.03, 15:27 Ja także słyszałam ,że to może oznaczać jakąś niedomogę serduszka (co za tym idzie niedotlenienie),a końce paluszków nie bywają sine? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaka3 Re: siny trójkąt wokól ust? 28.11.03, 15:34 Raczej nie ma trudności z oddychaniem, sinych paluszków też nie zaopserwowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiae Re: siny trójkąt wokól ust? 28.11.03, 22:58 Zaobserwuj kiedy dzidzia ma sine usteczka. Moja Emilka jak była taka malutka też miała sine usta i byłam z nią u lekarza. Lekarz powiedział że mała ma tak silną potrzebę ssania że zasysa usteczka . Pozdr. Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: siny trójkąt wokól ust? 29.11.03, 09:31 Najpewniejszą odpowiedz da Ci kardiolog. Nie zwlekaj tylko idz na wizytę. Może to być tylko szmer serca czyli nic specjalnego ale zdażają się poważniejsze sprawy. Wykluczyć może to tylko specjalista. Mam nadzieję, że będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia69 Re: siny trójkąt wokól ust? 29.11.03, 14:08 Moja mała (juz ma rok) też siniała w okół ust w okresie noworodkowym. Powodem była wada serca (u nas nic nie znaczący szmer w sercu okazał się bardzo poważny,bo oznaczał złożoną wadę serca). Niektóre wady serduszka objawiaja się właśnie sinieniem wokól ust lub też na kończynach - u nas była to koarktacja aorty (zwężenie aorty). Ja pokazałabym dziecko kardiologowi. Warto też zwrócić uwagę czy maluch nie meczy się np. ssaniem lub gdy leży na brzuszku, (wtedy sinieniesie naogół się nasila),lub czy krztusi się często podczas jedzenia.Moja córeczka miała wszystkie te objawy. Mam nadzieję, że wszystko się dobrze skończy i nie będzie to nic poważnego. Pozdrawiam gosia69 Odpowiedz Link Zgłoś
tosiaa Re: siny trójkąt wokól ust? 29.11.03, 20:22 Gosiu69 ja tak tylko informacyjnie .Koarktacja nie jest wadą siniczą więc trójkat siniczy musiał być spowodowany czymś dodatkowym. Pozdrowiska Gosia ,(mama Ady również po CoA) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia69 Re: siny trójkąt wokól ust? 30.11.03, 14:02 Możliwe, że CoA samo w sobie nie powoduje sinienia, jednak u mojej małej niewielka sinica w okół ust wystepowała. W naszym przypadku mogłobyć to spowodowane tak jak piszesz dodatkową wadą (która też podobno nie jest sinicza?).Mam jeszcze pytanko: jesteście tylko po CoA, czy po czymś jeszcze? W jakim wieku mielscie zabieg? Pozdrawiam Gosia69 (Paula po CoA) Odpowiedz Link Zgłoś
agniesz76 Re: siny trójkąt wokól ust? 29.11.03, 14:48 mój synek też miał siny trójkąt , zwłaszcza po jedzeniu ale to był objaw właśnie niedotlenienia. Ale miał wcześniej zapalenie płuc i był słabiutki. Później minęło, ale też radzę iść do lekarza , bo to raczej niepokojące. Odpowiedz Link Zgłoś
amdz Re: siny trójkąt wokól ust? 30.11.03, 17:40 Moje dziecko (teraz ma juz rok ) mialo dokladnie to samo. A do tego jeszcze szmery, które lekarz usłyszał w drugiej dobie po urodzeniu. Oczywiście skierował nas na echo serca. Okazalo sie, że wszystko jest w porządku, a kardiolog powiedzial, że bardzo wiele dzieci ma takie objawy, ponieważ coś, ale dokładnie nie wiem co może się nie domykać w pierszych miesiącach życia. Także nie przejmuj się , aż tak bardzo, ale oczywiście sprawdzić trzeba wszystko i to najlepiej jak najszybciej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olivkaaa1 Re: siny trójkąt wokól ust? 02.12.03, 12:32 moja mała ma już - rany jak to zleciało - 9 m-cy i całyczas ma sine nad usteczkami niekiedy bardziej (szczególnie jak jej zimno) i tyle jest drobna i blada -niestety jak ja - badało ją 3 lekarzy w szpitalu zaraz po porodzie i 2 pediatrów z ośrodka zdrowia stwierdzili że taka jej natura nie ma szmerów nad serduszkiem więc może towje małe też jest zdrowiutkie taka jego uroda Odpowiedz Link Zgłoś