Dodaj do ulubionych

prawidłowe oklepywanie

15.04.09, 13:48
Ostatnio słyszałam,że samo oklepywanie dziecka nie wystarczy.Podobno
trzeba też kilkakrotnie uciskać dłońmi na wysokości łopatek,a
dziecko pownnno przy tym robić wydech.Czy to prawda?Wy tak robicie?
Jeżeli tak,to jak mocno uciskać, ile razy i czy rzeczywiście dziecko
wtedy wypluwa zalegającą wydzielinę?
I jeszcze jedno pytanie: jak mocno oklepujecie i ile czasu?
Będę wdzięczna za każdą radę.
Obserwuj wątek
    • mama_misi Re: prawidłowe oklepywanie 15.04.09, 18:30
      Prawidłowo wykonany drenaż (czyli właśnie to oklepywanie) powinien trwać w
      zależności od wieku dziecka min. 10 minut. Klepiemy dość mocno, dłonią w łódkę,
      ale dziecko nie ma prawa mówić, że boli. Pracuje sam nadgarstek, nie ręka.
      Trzymaj sztywno rękę i spróbuj klepać samą dłonią. Klepiemy nie tylko plecki ale
      także klatkę piersiową i boczki. Dziecko powinno leżeć pod kątem, głową w dół,
      ale jeżeli ma refluks, wówczas klepiemy na płasko.
      Co do ucisków, jest kilka rodzai i trudno to wytłumaczyć nie pokazując, lepiej
      zapytaj lekarza abyś krzywdy dziecku nie zrobiła. Ale ten najpopularniejszy
      wygląda tak - sadzasz dziecko na kolanach, tyłem do siebie, kładziesz dłonie
      mniej więcej na wysokości mostka. W momencie gdy dziecko robi wytężony wydech ty
      uciskasz. Pomaga odkrztusić zalegająca wydzielinę lepiej niż zwykły drenaż, ale
      ja pisze jako mama dziecka z muko, wiec musisz wziąć mała poprawkę.Uciski można
      wykonywać jeszcze uciskając boczki, ale lepiej aby ktoś pokazał smile Pozdrawiam
    • alin9 Re: prawidłowe oklepywanie 15.04.09, 21:47
      W zasadzie mama misi wszystko opisała.Ja jako laik(oklepywania nauczyli mnie w
      szpitalu i tak już ponad trzy latkasmile)Chciałam wtrącić się odnośnie tych
      ucisków.Jako matka alergo-astmatyka nie stosuję bezpośredniego uścisku.Po
      oklepywaniu(umówiona jedna seria) turlam małą po kolanach(można po piłce lub
      wałku) i znowu oklepywanie i tak wkoło.Śluz schodzi świetnie.Na koniec robię coś
      co się nie spodoba a moje dziecię uwielbia-zwis głową w dół i lekkie
      potrząsanie.Śluz w buzi i nosie.
      • astra124 Re: prawidłowe oklepywanie 16.04.09, 09:58
        Bardzo dziękuję za Wasze rady,a przy najbliższej okazji poproszę
        lekarza,żeby pokazał mi jak prawidłowo uciskać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka