Dodaj do ulubionych

Za szybkie zarastanie szwow czaszki

19.12.03, 23:22
Witam,
jestem mama 3 miesiecznego chlopczyka. U mojego malca stwierdzono zbyt
szybkie zarastanie szwow czaszki, przede wszystkim strzalkowego. To zbyt
szybkie zarastanie powoduje deformacje glowy, moze tez byc przyczyna
padaczki, slepoty i innych zaburzen neurologicznych. Szukam rodzicow, ktorzy
mieli podobny problem. Bede bardzo wdzieczna za wszelkie informacje

pozdrawiam
Iwona i Maksym (09-09-2003)
Obserwuj wątek
    • orlaa Re: Za szybkie zarastanie szwow czaszki 20.12.03, 00:55
      Czy podajesz dodatkowo wit.D? Nie mam doswiadczen w opisanym kierunku, ale
      wiem, ze takie doswiadczenia mieli rodzice, z ktorymi rozmawialam w Poradni
      Metabolicznej
      Ania
      • iwo_nka Re: Za szybkie zarastanie szwow czaszki 20.12.03, 11:57
        Tak, maly dostaje 2 krople dziennie i podobno tyle mu wystarczy (zalecenie
        lekarzy, pediatry i neurologa). Poza tym karmiony jest sztucznie, a wiadomo ze
        w mleku modyfikowanym jest zwiekszona zawartosc witaminy D3. Z pewnoscia nie
        jest to sprawa krzywicy. Podobno to zbyt szybkie zarastanie szwow ma podloze
        genetyczne i dotyczy wylacznie kosci czaszki. Podobno rowniez jest to bardzo
        rzadka choroba.
        Dziekuje za odzew, pozdrawiam
        Iwona
        • orlaa Re: Za szybkie zarastanie szwow czaszki 20.12.03, 12:18
          Nie pytalam z mysla o niedoborze witaminy D, a o nadmiarze. Mojemu synkowi
          przedawkowano witamine D /przy czym odksztalcenia glowki brano wlasnie blednie
          za objaw krzywicy/, a wpadlismy na to, gdy mial 3 miesiace. Przez rok byl
          pacjentem Poradni Metabolicznej.
          Jednak rozumiem, ze u Was juz jest konkretna diagnoza, z ktora nie mielismy do
          czynienia i dawka wit. D jest ustalona na jej podstawie.
          Serdecznie pozdrawiam
          Ania
        • anka_ka_rp Re: Za szybkie zarastanie szwow czaszki 21.12.03, 15:13
          Iwono!
          Koniecznie zweryfikuj u jakiegoś jeszcze dodatkowego lekarza podawaną synkowi
          dawkę witaminy D.
          Mój Michał nie miał co prawda problemów z zarastaniem szwów, ale miał za to
          bardzo małe ciemiączko: jak się urodził to ciemiączko przednie miał 1x1, a
          tylne było niebadalne. W trzecim miesiącu ciemiączko przednie było 0,5x0,5, a
          w szóstym miesiącu - było już niebadalne.
          Lekarz, który prowadził Michała też na samym początku zalecił podawanie wit.
          D - 2 krople dziennie. Ale później dwóch innych pediatrów stanowczo odradziło
          nam stosowanie wit. D. Nawet jednej kropelki mieliśmy nie podawać, z tym, że
          cały czas mielismy obserwować Michała pod kątem ewentualnych objawów krzywicy
          (pocenie się głowki, itp.).
    • dorek3 Re: Za szybkie zarastanie szwow czaszki 20.12.03, 14:43
      A czy możesz mi napisać do kiedy szwy powinny zarosnąć. U mojego Kuby (właśnie
      skonczone 4 miesiące)szew czołowy (nie wiem czy tak sie fachowo nazywa) jest
      otwarty. widać taką wypókłość w linii od noska do ciemiączka. podawałam
      najpierw 2 a teraz 1 krople D3
    • electra_edziecko Re: Za szybkie zarastanie szwow czaszki 21.12.03, 00:24
      Hej
      Mój synek ma 20 miesięcy i od ok. roku jest obserwowany (przez neurochirurga i
      okulistę) pod katem szwów czaszkowych. Zaczęło sie od szybkiego zarosnięcia
      ciemiaczka (ok. 7 miesięca), i lekarz neurolog zasugerował żeby to sprawdzać.
      Do okulisty chodzimy co pół roku w celu zbadania dna oka pod kątem
      nadcisnienia śródczaszkowego (jakby w główce było za ciasno, wtedy by
      wystepowało). Neurochirurg tylko ogląda wynik badania okulistycznego (mówi że
      od tego badania wszystko zależy),oraz każe mierzyć główkę - czy są przyrosty,
      i jak narazie jest OK.
      Neurochirurg stwierdził że jak będzie źle, wtedy konieczna będzie operacja
      poszerzania szwów czaszkowych. Pocieszył mnie tylko tym, że operacja ta nie
      jest obarczona dużym ryzykiem ponieważ nie "dotykają" mózgu.
      Nie muszę Ci chyba pisać że każda wizyta u neurochirurga, czy tez okulisty
      jest dla mnie koszmarem.
      Napisz mi (to dla mnie bardzo ważne) jak badają (i jak badali) Twojego synka i
      po jakich objawach stwierdzono że szwy się zarastają.
    • gagarin3 Re: Za szybkie zarastanie szwow czaszki 21.12.03, 11:03
      A skąd wiadomo, że te szwy zarastają - czy było to zwykłe badanie kliniczne,
      czy tomografia? Pediatra i neurolog powiedzieli, że mój synek (3,5 m-ca) ma
      zaraśnięte szwy czaszkowe. Natomiast neurochirurg, do której trafiliśmy z
      powodu zarośniętego ciemienia i nieprawidłowego kształtu czaszki -
      stwierdziła, żę szwy nie są zarośnięyte tylko "stulone", co potwierdziło
      badanie tomograficzne. Agnieszka
    • gagarin3 Re: Za szybkie zarastanie szwow czaszki 21.12.03, 11:20
      Zapomniałam dodać, że nam zakazano podawania wszelkich witamin - z wyjątkiem
      B1 i B6. A.
    • electra_edziecko Re: Za szybkie zarastanie szwow czaszki 21.12.03, 23:33
      Hej smile
      iwo_nka odezwij się smile

Pozdrawiam
      Agusia
      eeee ...
    • electra_edziecko Re: Za szybkie zarastanie szwow czaszki 21.12.03, 23:35
      Dziewczyny napiszcie jakie były objawy tego że coś jest nie tak, na jakiej podstawie lekarze stwierdzali że te szwy się zarastają ?
      Któraś z mam pisze o zniekształceniu główki, o jakie zniekształcenie chodzi (jak wyglądało).

Pozdrawiam
      Agusia
      eeee ...
      • gagarin3 Re: Za szybkie zarastanie szwow czaszki 22.12.03, 11:45
        Lekarki, które powiedziały nam o zarośniętych szwach stwierdziły to na
        podstwie zwykłego badania palpacyjnego. Pytałam o tę kwestię innego lekarza -
        jeszcze przed tomografią i uspokoił mnie, że nie można tego stwierdzić li
        tylko za pomocą takiego prostego badania. Co do kształtu główki - mój synek ma
        nieco wydłużoną na czubku i krótkie czoło. Neurochirurg wykluczyła jednak
        craniostenosis - czyli wrodzone przedwczesne zarastanie szwów czaszkowych.
        Prawda jest taka, że gdy mały przyszedł na świat miał ogromne przedgłowie -
        główka nie chciała się wstawić do kanału rodnego mimo odejścia wód i
        pojawienia się skurczów. Teraz bardzo powoli się kształtuje. Nie wiem, jak to
        jest w przypadku dziecka Iwonki. Pozdrawiam. Agnieszka
        • iwo_nka Re: Za szybkie zarastanie szwow czaszki 22.12.03, 14:12
          W przypadku mojego Maksa od ppoczatku sensacje wzbudzal ksztalt glowy malego.
          Podobno dzieci maja glowy okragle a u niego glowa w polowie jest jakby
          przedzielona, wyglada to jakby skladala sie z dwoch zrosnietych poloweczek,
          jednej wiekszej i drugiej mniejszej. Tak naprawde dla laika to nie jest
          widoczne ale personel medyczny od poczatku zwracal na to uwage. Maly urodzil
          sie przez cc i to troche zaciemnialo obraz (glowki po naturalnym porodzie maja
          inny jsztalt). Potem pani neurolog palpacyjnie stwierdzila zarastanie szwu
          strzalkowego i jeszcze jakiegos innego (niewyraznie napisane). Poczatkowo sie
          przerazilam ale teraz juz wiem ze tak naprawde potwierdzic to rozpoznanie moze
          jedynie neurochirurg i tomografia. Na razie profilaktycznie zmniejszylismy z
          pania doktor D3 i czekam na dalsza konsultacje. Z tego co wiem choroba ta w
          znaczaco wiekszym stopniu dotyka chlopcow.

Pozdrawiam swiatecznie
          Iwona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka